PROACE CITY  yakıtı kokluyor, hata yapmanıza izin vermiyor

PROACE CITY yakıtı kokluyor, hata yapmanıza izin vermiyor

TOYOTA’nın 2021’de piyasaya sunduğu hafif ticari aracını 3 gün boyunca test ettik. Güvenlik birinci önceliğinizse; işime de uysun, konforlu da olsun diyorsanız; hep bir SUV araç hayali kurduysanız; SUV gibi Proace City, uygun fiyatıyla sizi bekliyor.

Uzunca bir süredir test aracı denemiyordum. Araya küresel salgın da girince bu süre uzadıkça uzadı. Hafta başında test edeceğim PROACE CITY 1.5 D 130 HP Passion X-Pack’i teslim almak üzere Toyota Genel Müdürlüğü’ndeydim.

Test edeceğim araç banttan indikten itibaren 3.059 km yol yapmıştı. Direksiyona geçtiğimde kamyon-TIR kullanırken hissettiğim o azamet hissini bir kez daha yaşadım. Güce hükmetme duygusuydu bunun adı. İlk fark ettiğim koltuğun rahatlığı oldu, ayaklarımı uzatıp direksiyonu kavradığımda salondaki kanepeye uzanmış gibi sandım kendimi. Butona basıp aracı çalıştırdığımda motorun sesi melodi gibi geldi. İlk gözüme çarpan karşıdaki dijital ekran oldu. Yalnızca sürücünün görebileceği şekilde dizayn edilmiş şeffaf bir kare ekran alttan yukarı doğru çıkarak yanıp sönmeye başlamıştı.

Ve yola çıkıyoruz…

proace-city-test.jpgDikiz aynasından bakınca ilk takıldığım arkadaki kalın tel örgülere benzeyen seperatör oldu. Ticari araçlar için belki de gerekli olan bu ekipman beni rahatsız etmişti. Sanki demir parmaklıklar arasından dünyaya bakıyor hissi uyandırıyordu insanda. Sonradan öğrendiğime göre, bu bölüm çıkabiliyor ve “Proace City’nin arka koltuklarına oturulamıyor, adamın sırtına demir batıyor” eleştirileri de son buluyormuş.

Yüksek araç keyfi

Birçok insan gibi benim de hayalimde bir SUV araca sahip olmak geçer. Aslında halen kullandığım aracımdan çok memnunum. 2015 yılından beri Toyota’nın son çıkardığı, artık üretilmeyen Auris’e biniyorum. Ve özellikle bize has bir uygulama olan araç katili kasislerden çok canım yandı. Düşünsenize dümdüz yolda ilerliyorsunuz, adam hızınızı kesmek için uyarı levhası yerine kasis yapmış ama ne hikmetse hiçbir renk alameti kullanmamış. Sanki yolun devamıymış gibi gidiyor ve hop oturup hop kalkıyorsunuz. Ya da aracınızda 5 normal insan var ama 10 km değil de 20 km hızla giriyorsunuz o kasise otomobilinizin altı vurunca canınız yanmaz mı? İşte, Proace City kullanırsanız aracınız yerden oldukça yüksekte kaldığı için artık en azından ağırlıktan dolayı aracın altının sürtünmesi problemini yaşamayacaksınız.

proace-city-test2.jpgHata yapmanıza izin vermeyen güvenlik donatıları

Araçta 6 adet hava yastığı, ön-arka park sensörleri, geri görüş kamerası, Yaya algılama özellikli ön çarpışma önleyici sistem, akıllı park destek ve şerit takip sistemi gibi özellikler var. Cehaletimi bağışlayın ama ilk kez şerit takip sistemi olan bir araç kullanıyordum. Eğer diğer şeride direksiyonu çevirmediyseniz, direksiyon sizi şeridinize döndürüyor. Hemen aklıma iki şeridi de kendine ait zanneden sorumsuz sürücüler geldi nedense ve “inşallah akıllı şerit takibe sahip aracınız olur” demekten kendimi alamadım. Bu arada, bir şey daha fark ettim. Benim gibi özgüven patlaması yaşayıp direksiyon simidini “ucundan” tutan sürücüyü de “lütfen direksiyon simidini bırakmayınız” diye uyarıyor aracınız. Bunun da ne kadar haklı bir uyarı olduğunu, hafifçe şeridi terk ettiğinizde sizi içeri sokan direksiyondan anlıyorsunuz eğer direksiyona hakim değilseniz, aracı kaçırmanız işten bile değil çünkü.

proace-city-on-konsol-001.jpgHız sarhoşluğuna dikkat !

Her geçen kilometrenin sonunda araca daha da adapte olduğunuzu hissediyorsunuz. Yalnız göz ardı edilmemesi gereken çok önemli bir uyarıda daha bulunacağım. Proace City, yolu öyle güzel tutuyor ki, hız sınırını aştığınızı anlamayabiliyorsunuz. Sanki rutin bir hızla gittiğinizi düşünürken bir anda burada yazmanın suç ihbarı olabileceğini düşündüğüm hızlara ulaşabiliyorsunuz. O nedenle ara sıra göz ucuyla önünüzdeki dijital ekrana bakmanızda yarar var.

proace-city-bagaj-001.jpgSegmentinde tek “5 yıl 150 bin km garanti”

821 kg taşıma kapasitesi ve 1000 kg’lik römork çekme kapasitesiyle öne çıkan Proace City, segmentinde yalnızca onda olan bir özelliğe de sahip. Aracı satın alan 5 yıl 150 bin kilometre garanti kapsamına da kavuşuyor. Toyota’nın hafif ticarisi, 775 litre ve arka koltuklar katlandığında 1414 litre olan bagaj hacmiyle de öne çıkıyor.

Proace City’nin daha yüksek performans sunan 130 HP ve 300 Nm’lik 1.5 litre dizel motoru ise, 8 ileri otomatik şanzıman ile eşleştiriliyor. 114 g/km CO2 emisyon salımı olan aracın, 100 km’de tüketimi ise 4.4 litre. 0-100 km/s hızlanmasını 11.1 saniyede tamamlayan 130 HP’lik Proace City, 183 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. Proace City’nin her iki motor seçeneği de, hem şehir hem de şehir dışı sürüşlerde ideal bir performans sunuyor.

proace-city-test-selcuk-onur.jpgSözün özü,

Hayalinizde hep bir SUV araca sahip olmak var ve bütçenizde o kadar paranız yoksa, Proace City’i SUV niyetine kullanabilirsiniz. Yalnızca bir hafif ticariye sahip olmanın ötesinde binek oto konforuna da kavuşacak ve yollarda güvenli bir araçla seyredeceksiniz.

Tüm Yeni Proace City Versiyon Fiyatları

fiyat-listesi-proace-city-001.jpg

Selçuk ONUR - LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.