DÜNYADAKİ EN BÜYÜK HAZİNE

DÜNYADAKİ EN BÜYÜK HAZİNE

Maya takvimini yorumlayan (tercüme eden) bilim insanları, maya takviminde dünyanın sonunun 2012 aralıkta geleceğini yorumlamışlar ve bu dünyada bir panik...

Maya takvimini yorumlayan (tercüme eden) bilim insanları, maya takviminde dünyanın sonunun 2012 aralıkta geleceğini yorumlamışlar ve bu dünyada bir panik havası yaratmaya yetmişti. Bazı bilim insanları ise bu takvimde yazan aralık 2012 tarihinin yenilenme, aydınlanma, bilginin çogalması ve paylaşılması olarak yorumlamış ve yeni bir dünya düzenine hazır olmamız gerektiği söylenmişti.

Bilgi türk dili kurumuna göre;

İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, malumat, vukuf anlamına geldiği gibi,

Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, malumat, vukuf sözlük anlamınada gelmektedir.

İnternetin ortaya çıkması ve tüm dünyada kullanımının hızlı olarak yayılması bilginin açığa çıkması için bir yol olmuş ve dünyada bilgi hızlı bir şekilde elden ele geçmeye başlamış tüm dünyada gizli dökümanlardan tutunda bir çok konuda istediğimiz bilgiler artık bir tık uzağımızda.

Dış ticarette de bilgi çok önemlidir. Bir ihracat veya ithalat için hangi adımların yapılması gerekir. Hangi kelime ne anlama gelir? Hangi ürün nasıl bir kontrolden geçer. Yeni mevzuat değişimi var mıdır? Taşıma modu ne olacaktır. Konşimento veya ordino da ne nereye yazılacaktır gibi bir çok soru örneği size sunabilirim.

Eğer bu soruların cevabı bizde yoksa o zaman bu bilgilere sahip kişilere ihtiyaç duyarız. Ozaman da 3 parti lojistik firmalarına, gümrük müşavirliği ve danışmanlığı firmalarına veya bu konularda uzman personel istihdam etmek gerekmektedir.

Önemli olan ve dikkat edilmesi gerekli olan durum ise ne ödeyeceğiniz maaş nede ödeyeceğiniz faturadır. Önemli olan aldığınız kararda doğru adım, doğru bilgiyi veya bilgiye ulaşmasını bilen kişi veya firmayı seçebilmektir. Bu konu da bir çok firma veya kişi her şeyi kendisinin çok daha iyi bildiğini iddia etmekte ama reel bir durumda bilgisizliği veya bilgiye ulaşma yöntemlerinin yanlış olduğu anlaşılmaktadır.

Bilgiyi bilmek kadar bilgiye ulaşmanın da önemi büyüktür. Fakat bilgi o kadar değerlidir ki eğer bilgiyi kullanmasını bilmiyorsak o zaman o bilginin hiç bir önemi yoktur. Bilgiyi elinde tutmak ve bilgiyi değerlendirmek çok önemlidir. Doğru bir bilgi doğru kişinin elinde dünyanın tüm altınlarından daha değerli olabilir. Veya tam tersi doğru bir bilgi yanlış bir kişinin elinde değersiz bir çöp olabilir.

Bilgi kirliliği de günümüzdeki en büyük sorunlardandır. İnternette ki bir çok bilgi doğru olmamasına rağmen araştıran kişiler bu bilgiyi doğru zannedip sosyal medyalarda paylaşarak veya bir birlerine anlatarak yanlış bir informasyona sebep olmaktadırlar. Bilgi paylaştıkça güzel olmasına rağmen yannış bir bilginin paylaşımı maalesef sıkıntılara gebe olabilmektedir.

Yeni nesil, araştırmadan, incelemeden üzerinde düşünmeden bulduğu ilk bilgiyi doğru zannetmeye devam ederse, öğrendiğini zannettiği tüm bilgi birikimi dogru nun karşısında yıkılır kalır ve o zamanda büyük bir hüsranla sonuçlanabilir. Önemli olan bilgiyi bir kaç kaynaktan süzerek almak ve bilgi ile kendi düşüncelerinizin harmanını yapabilmektir.

Lojistik sektöründe, bir çok konuda bilgi sahibi olduğunu düşünen ama reelde bu bilgilerin hiç bir işe yaramadığını gören bir çok kişi vardır.

Sektörün en büyük problemlerinden biri alaylı yetişmiş kişilerle, okullarda eğitim almış kişilerin çatışmalarının git gide artmaya başlaması, kişiler maalesef kendi bildiklerinin doğru olduğunu düşündükleri sürece bu çatışmalardan iyi bir şey çıkmaz. Firmalar bu tarz durumlarda personellerine eğitim olanaklarını artırmalı, çalışanları doğru bilgiye ulaşmanın yollarını öğretmelidirler. Çatışmanın olduğu yerde mutlaka kırılmış bir kalp veya hüsrana uğramış bir müşterinin olacağını unutmamak gerekir.

Sabri ERGENECOSAR

[email protected]

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.