Gri Liste'yi bırakabilecek miyiz?

Gri Liste'yi bırakabilecek miyiz?

Merhaba,   Türkiye, uzun yıllar denizcilik sektöründe büyük yarası olan “kara liste” ile uğraştı. Yetkililer ise, ülkenin kara listeden çıkabilmesi...

Merhaba,

 

Türkiye, uzun yıllar denizcilik sektöründe büyük yarası olan “kara liste” ile uğraştı. Yetkililer ise, ülkenin kara listeden çıkabilmesi amacıyla çeşitli çözüm yolları bulmaya çalıştı.

 

Kara liste nedir?

Gemiler, gittikleri limanlarda denetime tabi tutuluyor. Eğer eksik varsa tespit ediliyor ve o geminin bağlı olduğu ülke kara liste’ye alınıyor. Türkiye ise 2003 yılından beri kara listede bulunuyordu.

 

18 Avrupa ülkesinin üye olduğu Paris Mutabakat Zabtı (Paris Memorandum Of Understanding-MOU-), 2003 yılında Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne (IMO) sunduğu raporda Türkiye’yi kara liste’de gösteriyordu ve ‘çok riskli ülkeler’ listesinde bulunan 112 gemiden 36’sını Türk bandralı gemiler oluşturuyordu. Listede, Türkiye’nin yanı sıra Tonga, Bolivya, Kamboçya, Kuzey Kore ve Lübnan gibi ülkeler yer alıyordu.

 

Türkiye’nin gri listeye geçebilmesi için 2003 yılında Denizcilik Müsteşarlığı, Deniz Ticaret Odası ile armatörler çözüm üretti ve Denizcilik Müsteşarlığı, 200 denetim elemanını görevlendirdi. Bunun yanında Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, armatörlerden, gemilerin gerekli donanımları yerine getirmelerini isteyerek, tutulan gemiler için Deniz Ticaret Odası’na yardım ricasında bulunulmamasını istedi.

 

Türk gemileri ön denetime tabi tutuldu ve bu uygulama, yurtdışına giden gemilerde daha az eksik bulunmasını sağladı. Böylelikle hem Türkiye’nin puanı arttı hem de tutulan gemi sayısında düşüş yaşandı. 2001 yılında yurtdışında tutulan gemi sayısı 211 iken, bu rakam 2006 yılı sonunda 43’e düştü. 2007 yılı sonu itibari ile tutulan gemi sayısı ise 42.  

 

Alınan önlemler sonuçlarını gösterdi ve Türkiye, 8 Haziran 2007 tarihinde kara listeden çıkarak gri listeye geçti. Hedef ise, beyaz liste. Ancak,  Türkiye, 2008 yılında beyaz listeye geçme şansını kaybetmiş oluyor. Çünkü, beyaz listeye geçebilmek için yıl sonu itibari ile rakamın 35’i geçmemesi gerekiyor. 

 

Denizcilik sektörü sürekli olarak gelişiyor ve sektörde 2003 yılından bu yana giderek artan canlılık yaşanıyor. Önümüzdeki bir iki yıl içerisinde Türkiye’nin gri listeden beyaz listeye geçeceğine inanıyorum.

 

Sevgilerimle…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.