Dünyada soğuk hava depolarındaki güncel eğilimler

Dünyada soğuk hava depolarındaki güncel eğilimler

Batı Avrupa'daki genel kullanımlı soğuk depolar, depolama endüstrisinin ekonomik gelişmeler sonucu gerilemesinden dolayı birkaç zor yıl geçirdi. Şu anda,...

Batı Avrupa'daki genel kullanımlı soğuk depolar, depolama endüstrisinin ekonomik gelişmeler sonucu gerilemesinden dolayı birkaç zor yıl geçirdi. Şu anda, çoğu ülkede, soğuk depoların doluluk oranları artmakta ve operatörlerin hizmetleri için fiyatları artırmak yoluna gittiği gözlenmektedir. Ancak bu artışlar, geçen birkaç yıldaki kayıpların “makyaj” şeklinde düzeltilmesi anlamını taşıyor. Halen yatırımların geri dönüş hızlarındaki çekici olmayan durum, öngörülebilir gelecekte yeni inşa edilecek genel soğuk hava deposu yatırım beklentisini de belirsizleştiriyor. Aslında soğuk hava depo işletmecilerine göre yapılması gereken; yapısal kapasite fazlası ve sağlıklı bir sektör olma yolunda yeniden “işbirliği” yoluyla konsolidasyonları hayata geçirme çabası olmalıdır.

Orta ve Doğu Avrupa'da bazı inşaat faaliyetleri devam etmektedir. Romanya ve Bulgaristan için yeni genel soğuk hava depoları projeleri çizilmektedir. Büyük genel soğuk depoları (bazıları özel projeler veya özel işler için) kısmen yapım aşamasındadır. Polonya’nın ölçek ekonomisi sağlama yolunda, 600 adet küçük soğuk hava deposunu 250’ye kadar azaltmak politikası yolunda 2010 yılı sonunda bu hedefe ulaşma planları mevcuttur. Moskova ve St Petersburg gibi Rus metropollerinde bölgesel soğuk hava deposu eksikliğini ortadan kaldıracak ve sürdürülebilirlik sağlayacak çeşitli projeler devam etmektedir.

Batı Avrupa’da, gıda üreticileri kendi ürünleri için depolama tesislerini giderek artan biçimde büyültmektedirler. Küçük küçük ve farklı alanlarda bulunan depolarda ürünlerin depolanması yerine, müşterilere yakın bir noktada merkezi bir depoda, ilave elleçleme ve nakliye süreçlerini ortadan kaldıracak ve böylece daha geniş ürünü tüketiciye sunulma hızını arttıracak konsolidasyon merkezleri oluşturma yoluna gidilmektedir.

Yeni fenomen dondurulmuş sebze-meyve ve dondurma üreticileri,(Belçika donuk gıda üreticileri birliği gibi),farklı sektörlere hitap edebilecek 100,000 palet pozisyon kapasiteli farklı gıda sektörlerden girişimcilerin ortak girişimiyle bir soğuk hava deposu inşaatı projesi başlattılar. Bu deponun hayata girmesiyle gerek depolama maliyetlerini gerekse kendi ürünlerinin maliyetlerini düşürmeyi planlamaktadırlar. Aynı zamanda bölgedeki genel soğuk hava depolarının fiyatları bu yeni potansiyelle değişmek durumunda kalacaktır.

İnşaat patlaması Ortadoğu’da yaşanmaktadır

Hollandalı merkezli hizmet, tasarım ve mühendislik firması ColdStoreDesign’a göre, bölgede inşaat alanında gerçek bir patlama görülmektedir. Dubai, büyüme potansiyeli ile her sanayi için en önemli nokta. Umman, Kuveyt ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde yatırımcılar 50,000 palet pozisyonlarını normal görmektedirler. Karlılık sorunu bazı yatırımcıların ( petrodollars Birliği) bu alana girmede yavaş davranmalarına sebep olmaktadır.

Vietnam: Asya’nın merkezi

Hindistan ve Çin soğuk hava deposu inşaatı planlanan geleceği açık diğer iki bölgedir. Bu ülkelerde girişimciler; sınırlamaların ve yasakların kalkmasını, ekonominin mevcut büyüme rakamlarını sürdüreceğini, uluslararası zincirlerin bu pazarlara gireceğini düşünmektedirler.

ColdStoreDesign. Asya ortağı, Koenraad Van Simaey ; Vietnam’ın soğuk depolama alanında bayrak yarışçısı olduğunu, bu ülkede 2010 yılı sonuna kadar donuk depolama palet pozisyonu 90,000 den 250,000’e çıkacağını bildirmektedir.Halen Vietnam pazarı dünya deniz ürünlerinin üretim merkezi halindedir. Bu ülkede uluslar arası lojistik şirketlerinin soğuk hava depo yatırımları da devam etmektedir.

Kullanılan ekipmanlar

Depoların soğutulmasında soğutucu gazın seçimi için tartışmalar devam ediyor. İster CFC karşı HCFC'ler veya amonyak’a karşı amonyak-CO2 ile birlikte kullanılması yatırımcıların politikalarına göre belirlenmektedir. Açık olan ise Lojistik servis sağlayıcılarının “yeşil” olma zorunluluklarıdır. Bu özellik onlara pazarda rekabet avantajı sağlayacaktır. Lojistik servis sağlayıcılar; Karbon salınımını azaltarak çevreye duyarlı kalmak ve karbon ayak izi kullanma kotalarını değerlendirmek durumundadırlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.