Yolcu Bilgilendirme Sistemi devreye alındı

Yolcu Bilgilendirme Sistemi devreye alındı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştirak şirketlerinden İstanbul Ulaşım A.Ş’nin işletmeciliğini yaptığı, M1 Aksaray metro hattının modernizasyon...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştirak şirketlerinden İstanbul Ulaşım A.Ş’nin işletmeciliğini yaptığı, M1 Aksaray metro hattının modernizasyon çalışmaları kapsamında, 46 adet Yolcu Bilgilendirme Sistemi (YBS) peronlara monte edilerek devreye alındı. Modern toplu ulaşım sistemlerinin olmazsa olmazı olan YBS’lerin temel amacı; istasyon ve peronlarda bekleyen yolculara tren seferleri ve işletmeye ait bilgileri gerçek zamanlı olarak sunmak.

İstanbul’un ilk metrosu olma özelliğine sahip 25 yaşındaki M1 Metro hattı, M1A Aksaray-Havalimanı ve yakın zamanda hizmete giren M1B Otogar-Kirazlı uzatma hatları arasındaki 22 istasyonda, günde 250 binden fazla yolcuya hizmet veriyor.

22 istasyon, 46 YBS ekranı

Çalışmalar ilk olarak 2012 Ocak ayında pilot bölge seçilen Otogar istasyonunda başladı.

Pilot çalışmanın ardından M1A Aksaray-Havalimanı hattı üzerindeki 22 istasyonda her yola bir ekran olmak üzere toplam 46 YBS ekranının kurulumu için altyapı hazırlığına başlayan İstanbul Ulaşım’a bağlı ekipler, projenin montaj ayağı, üretimi ve kaynağı, ekran montajı, haberleşme ve enerji kablolaması gibi işleri 30 iş günü gibi kısa bir sürede tamamlamayı başardı.

Geceleri çalıştılar

Yolcuları ve işletmeyi etkilememek amacıyla ve emniyet-güvenlik tedbirleri gereğince çalışmalarını işletme bitiminden sonra yürüten ekipler, 8’er saatlik gece vardiyası sistemi ile çalıştılar. Bu sistem sayesinde hangi trenin kaç dakika sonra geleceği ve nereye gideceği gibi belirsizliklerin de önüne geçilmiş oldu.

YBS nedir, nasıl çalışır?

Temel amacı istasyon ve peronlarda bekleyen yolculara, tren seferlerine ve işletmeye ait bilgileri gerçek zamanlı olarak sunmak olan Yolcu Bilgilendirme Sistemleri (YBS), modern toplu ulaşım sistemlerinin olmazsa olmazı… Tren, tramvay, otobüs, hava yolları gibi toplu taşıma sistemlerinde de kullanılan YBS’ler, toplu taşıma araçlarının istasyon ve duraklara kaç dakika sonra varacağını, hareket saatlerini ve güzergâh bilgilerini 1’er dakika ara ile yaptığı güncellemeler ile yolculara iletebiliyor…

İlk istasyonlardan hareket eden araçların sefer tarifleri üzerinden kalan sürelerini hesaplayarak bu bilgileri diğer istasyonlardaki YBS ekranlarına yansıtan sistem sayesinde, M1 Aksaray metrosunu kullanan yolcular hangi trenin nereye gittiğini veya kaç dakika sonra bulundukları istasyona varacağını bu ekranlardan görebilecekler!

 LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.