Ya Jeneratör teşviki ya da elektrik hibesi

Ya Jeneratör teşviki ya da elektrik hibesi

Funda Özkan / AkşamDağıtıcı kurumun borcunu ödemeyen abonelerin elektriğini kesmesi üzerine önceki gün yine Şanlıurfa’da eylem vardı, 500’e yakın...

Funda Özkan / Akşam

Dağıtıcı kurumun borcunu ödemeyen abonelerin elektriğini kesmesi üzerine önceki gün yine Şanlıurfa’da eylem vardı, 500’e yakın kişi sokağa çıktı, jandarma müdahale etti.

Çok derin değil, kısa süreli internet araştırmasında bakın hangi haberler sıralanıyor:

“Kaçak elektrik denetiminde bıçaklarla saldırı.

Şirket yetkilisi: Kaçağa geçit yok.

Elektrik kaçağına karşı gece yarısı baskın yapıldı.

Elektrik kesintilerini protesto için yol kestiler. Mobil trafo ele geçirildi.

Bankayı taşladılar, DEDAŞ’ı ateşe verdiler.” Güneydoğu’da hava uzun zamandır ‘elektrikli.’

Enerji Bakanı Taner Yıldız da, bildiğim kadarıyla bu ‘elektrikli havaya’ çözüm bulmak için çalışıyor.

Bu arada şunu da unutmamak gerekiyor: Doğu’dan gelen her olay haberi, Batı’da da kimilerini rahatsız ediyor. Dün yine twitter’da “Doğu’daki kardeşlerimizin faturalarını biz Batı’dakiler ödüyoruz” diye mesajlar vardı.

Menfi tepki vermek, durumu sadece zorlaştırır. Ancak bu yorumlar yanlış da değil: Samsun, Ordu, Sinop, Çorum, Amasya bölgesinin elektrik dağıtımından sorumlu Çalık Grubu şirketlerinden Yeşilırmak-YEDAŞ’ın CEO’su Nurettin Türkoğlu, bürokrasiden gelmenin de tecrübesiyle şunları anlatıyor: “Erzurum merkezli, Van merkezli ve Diyarbakır merkezli üç bölgede kayıp-kaçak yüzde 70’lerde. Mesela Diyarbakır’da kayıp kaçak yüzde 80’lerde. Diğer üç bölgeyi ayırırsanız, kalan 18 bölgede 2-3 puan kaçaktan söz edilebilir. Diğer 18 bölge, bu üç bölgeyi fonluyor.” Çözüm yok mu, elbette var. Nurettin Türkoğlu, çözümü şöyle anlatıyor: “Sosyal tarife mutlaka olmalı. Aslında 21 bölgede de olmalı. Her bölgede sosyal tarifeye muhtaç insanlar var.”

Nurettin Türkoğlu belirli limitte para almamaktan söz ediyor. Güneydoğu’dakiler de nitekim diyor ki, “Ben kaçırmaya mecburum 150 liralık faturayı ödeyemem ama 30 lirasını ödüyorum.” Sosyal tarifeyi dağıtım şirketi de, diğer aboneler de sübvanse edemez, devlet karşılamalı.

İkinci öneri de benden: Jeneratör alımı teşvik edilmeli.

Komşusu elektrik parası ödemiyor

Şanlıurfa’daki yerel bir gazetede şu cümleleri okuyorum:

“Elektrik borçlarını ödemeyen köylerde elektrik kesintisi uygulaması vatandaşları çileden çıkarıyor. Bundan dolayı son günlerde bazı köylerde protestolar yapılmaya başlandı… Yolları trafiğe kapatan öfkeli köylüler, DEDAŞ’a ait trafo merkezlerine saldırdılar.”

Siz de ilk cümleyi okuduğunuzda hayrete düştünüz mü? Elektrik borçlarını ödemiyor karşılığında şirket elektriği kesince de çileden çıkıyor.

Devamı için tıklayınız.

Ya Jeneratör teşviki ya da elektrik hibesi

Source: Ya Jeneratör teşviki ya da elektrik hibesi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.