Türk Traktör, yılın ilk yarısında ihracatını yüzde 138 artırdı

Türk Traktör, yılın ilk yarısında ihracatını yüzde 138 artırdı

Türk Trafktör, ilk 6 ayda ihracatını geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 138 artırdı. Türk Traktör'ün 2012 ilk yarı mali tabloları Genel Müdür...

Türk Trafktör, ilk 6 ayda ihracatını geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 138 artırdı.

Türk Traktör'ün 2012 ilk yarı mali tabloları Genel Müdür Marco Votta tarafından basın toplantısı ile açıklandı. Votta, bu sene 80 ülkeye ihracat yaptıklarını, Türkiye'de her 2 traktörden birini ürettiklerini belirtti. 2012 ilk 6 ayının tarım sektörü adına olumlu olduğunu aktaran Votta, "Sektör için 2011 gayet iyiydi. Türkiye traktörler bağlamında 4. büyük piyasa oldu. Her sene ortalama 30 bin traktör satılırdı, 2011'de bu rakam 60 bini buldu. Bu senenin ilk 6 ayında 21 bin adet traktör satıldı. Umuyorum 2012'de başarılı bir dönem olacak. Tahıl hasadı ile ilgili dünyada kuraklıktan kaynaklanan bir gerileme var. Bu anlamda Türkiye'nin ABD ile karşılaştırıldığında iyi olduğu muhakkak. Türkiye traktör adına büyük bir ülke. Burada Türk Traktör konumunu koruyor. Piyasanın yüzde 50'sini elinde bulunduruyor." şeklinde konuştu.

Ülkede satılan ürünlerin büyük bölümünün yerli üretim olduğunu anlatan Votta, iç satışlarda ufak bir gerileme görüldüğünü dile getirdi. Buna mukabil ihracatta büyük başarılar elde edildiğini, ilk yarıda ülke dışına 24 bin adet traktör gönderildiğini bildirdi. Türk Traktör olarak ihracatta önemli merhaleler aldıklarını vurgulayan Votta, "Burada 7 bin 800 rakamını yakalayarak büyük bir başarı elde ettik. Geçen sene 3 bin 800 traktör sattık. İhracatı katlamada yeni ürünümüz Utility'nin büyük rolü var." ifadelerini kullandı. İhracatın mali tablolara da yansıdığını savunan Türk Traktör Genel Müdürü, şöyle devam etti:

"Ciromuz yüzde 32 artarak 1 milyar 200 milyon liraya dayandı. 2011'de ciromuz 1 milyar 800 milyondu. İhracatın yanında karlılığımız da önemli oranda arttı. Dolayısı ile 2012 ilk yarısı başarılı geçti. Gelirler ve kar bağlamında bütün menfi şartları biliyoruz. Avrpada durgunluk, dünyada kuraklığa rağmen tarım sektörü Türkiyede güçlü. Türkiye dünyaya bakıp kendi durumundan gurur duymalıdır. Türk Traktör ve kimi şirketler büyük ihracat yapıyor. Bu da tarım sektörünün başırısını ortaya koyuyor. Gıda ihracatı yapıyoruz, traktör ihraç ediyoruz. Kuşku yok, rakamları aşan bir başarı var."

Marco Votta'nın açıklamalarına göre Türk Traktör'ün 2012 ilk yarıda net karı 166 milyon lira oldu. Faiz, amortisman, vergi öncesi kar (FAVÖK) da 193 milyon lirayı buldu. Brüt kar marjı yüzde 21, net kar marjı yüzde 14, FAVÖK marjı yüzde 16'ya denk geldi.

Gazetecilerin, "2012'nin tamamı için hedefler nedir?" sorusunu Marco Votta, "Tarım sektörü öngörülemeyen bir sektör. Burada yüzde 100 bir şeyi bilmediğimiz takdirde hedef koymuyoruz. Ama görünüm şöyle; bir defa sektörde traktör satışları 35 bini aşacak. İlk yarıda 21 bin traktöre dayandık. Talepler arttığı için ihracatımız çok artacaktır." diye cevapladı.

TEŞVİK PAKETİNE ÖVGÜ

Teşvik paketinden yararlanıp yararlanmayacakları sorusuna ise Votta şu karşılığı verdi:

"Türk Traktör'ün üretim sahası Ankara'da. Ankara birinci bölgede. Birinci bölgeye büyük teşvik verilmiyor. Geçen sene mart ayından bu yana Sakarya'da üretim yapıyoruz. Bu yatırımları teşvikler çerçevesinde yapmıyoruz. Teşvikler iyidir, güzeldir; ekonomiye yararı olan kararlardır. Ama bizim yatırımımız yönlendiren bir şey değildir. Bu piyasa dalgalı. Dolayısıyla uygun karar almanız gerekiyor. Uzun vadeli karar almanız gerekiyor. Yani teşvik paketi iyi, biz de istifade etmeye çalışırız. Ama yatırımlarımızı etkileyen bir şey değil. Çünkü büyüme ışığı gördüğümüz alanlara yatırım yapıyoruz. Gelecekte Türkiye tarımında büyük bir büyüme öngörüyoruz. Gıda maddelerinin daha fazla ihracat yapılacağını umuyoruz. Biz teşvik paketlerinin ötesinde bakıyoruz."

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.