Tekno-Loji'de gelişmeler yine tam gaz

Tekno-Loji'de gelişmeler yine tam gaz

Kıvılcım Onur’un dünyadaki gelişmelerden derlediği tekno-LOJİ sayfası, 2019'un son aylarını yaşadığımız bugünlerde de yine dopdolu.

3 Boyutlu sürücüsüz minibüs: Olli

3 boyutlu arabalarıyla bilinen Local Motors ve IBM Watson IoT ortaklığı ile yaratılan tamamen elektrikli Olli 2. versiyonu ile karşımızda. Edgar Sarmiento’nun ödüllü baskı tasarım tekniği sayesinde 10 saat gibi kısa bir sürede ortaya çıkan ikinci nesil minibüs; sürücüsüz ve 12+2 yolcu kapasitesine sahip. IBM’in yaratıcısı olduğu Watson teknoloji programını kullanan Olli 2.0, sunduğu taşımacılık hizmeti dışında yolcularla iletişim kurabiliyor. Bu programın sağladığı ses tanıma özelliği sayesinde yolcularına restoran önerilerinden tutun nereye gidebileceklerine dair alternatifler sunabiliyor. 30 sensör sayesinde çevreden gelen veriyi toplayıp analiz ederek belirlenen rota üzerindeki ulaşımı sağlayan çevre dostu Olli 2.0, 1.5 saatte şarj edilerek tek şarjla 160 km yol yapabiliyor. Şimdilik Washington DC, Florida ve Miami’de kullanılan Olli, şu sıralar Avrupa piyasasına girmeye hazırlanıyor..

olli.jpg

Borusan’dan yeni nesil iki teknoloji: Müneccim ve Thunder 

Gün geçtikçe teknolojinin avantajlarından daha çok alanda yaralanmaya devam ediyoruz. Borusan-CAT tarafından hayata geçirilen ve geçirildiği günden beri çok büyük ilerleme kaydeden Müneccim de bu avantajlardan biri. Müneccim uygulaması sayesinde nesnelerin interneti ile yapay zekayı birleştiriyor. Borusan-CAT tarafından takibi yapılan 12 bin iş makinesindeki sensörlerden gelen her bir veriyi değerlendiren uygulama; olası bir arızayı önceden tespit ederek uyarı veriyor. Böylece hem verimlilik hem de maliyet açısından daha karlı günler müşterileri bekliyor. Yine aynı ArGe ekibinin bir başka uygulaması olan Thunder ise Shazam uygulamasının sektörel örneği olarak kendisine dinletilen iş makinesinin motorundan çıkan sesleri dinleyerek arıza tespiti yapabiliyor. Hayata geçirildiği ilk günden itibaren her 100 makine için doğru 3 tahmin yapabilen Thunder, bu oranı bir yıl içerisinde 20’ye çıkartmış durumda.

borusan.jpg

Dünyanın ilk elektrikli yolcu gemisi zorlu yolculuğa hazır 

Taşımacılık sektöründe adını gitgide daha çok duyduğumuz elektrikli taşıtlarla beraber bu teknoloji artık daha derin sulara yelken açmaya hazırlanıyor. Norveç menşeli Kleven Yards şirketi, ismini 1911 yılında Güney Kutbu’na ulaşan ilk denizci olan Norveçli Roald Amundsen’den alan dünyanın ilk elektrikli bataryaya sahip hibrit motorlu yolcu gemisini suya indirmeye hazırlanıyor. 500 yolcu kapasitesine sahip MS Roald Amundsen, biyodizel yakıtla çalışıyor ve uygun koşullar altında bataryanın devreye girmesiyle 60 dakikaya kadar yol alabiliyor. Zorlu iklim koşullarına da dayanıklı olan ve ilk seferini Norveç’in Tromsø şehrinden ABD’nin Alaska kentine gerçekleştirecek olan gemi ile Kleven Yards, yakıt tüketimini azaltırken; aynı zamanda karbondioksit salınımını da yüzde 20 düşüreceğini vurguluyor. 

elektrikli-yolcu-gemisi.jpg

Hyundai’den sürücü ile yolcu arasına giren hava yastığı 

Hyundai, olası bir kazada oluşabilecek yaralanmaları azaltmak amacıyla sürücü ve yolcu arasında açılacak bir hava yastığı teknolojisi geliştirdi. Bu yeni teknoloji sayesinde, sürücü tek başına seyahat ederken meydana gelen yaralanmalarda, sürücüyü sağ taraftan alabileceği olası darbelerden korurken; yan koltukta seyahat eden yolcu ile çarpışmasından kaynaklanan travmaları da yüzde 80 oranında azaltmayı hedefliyor. Sürücü koltuğunun içine yerleştirilecek hava yastığı, diğer hava yastıklarına oranla daha basit bir teknolojiye sahip ve 500 gram daha hafif. Tasarım ve boyut açısından da emsallerine göre avantaj sunan yeni hava yastığı teknolojisi ile Hyundai, gelecek koltuk tasarımlarında yeniliklere açık hale gelecek.

hyundai-.jpg

Kıvılcım ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.