Tekno-Loji dünyasında neler oluyor?

Tekno-Loji dünyasında neler oluyor?

Kıvılcım Onur’un dünyadaki gelişmelerden derlediği tekno-LOJİ sayfası yeni yılın ilk sayısında da yine yeniliklerle dolu…

Bu tasarım sayesinde tatile giderken bile tatil yapacaksınız!

“Gitmeyi planladığınız yere ulaşmak için geçireceğiniz vakit, tatilinizden çalmasın” mottosuyla ortaya çıkan bu tasarım, Toronto merkezli Aprilli’nin otonom çözümü. Bir otel odasının tüm konforuna sahip aracınız ile tatile giderken; uyuyabilecek, yemek yapabilecek ya da duşunuzu alabileceksiniz. Otonom Seyahat Suiti, seyahat süresindeki etkinliğinizi sağlamakla kalmıyor; ayrıca bu suitler başka diğer kabinlerle de birleştirilerek, kullanıcısına daha fazla özellik sunabiliyor. 10 saatlik herhangi bir yere gitmek istediğinizde bir uygulama üzerinden çağırabileceğiniz bu araçlar malesef şimdilik konsept halinde. Ancak geleceğin otonom teknolojiler üzerinden ilerleyeceğini düşündüğümüzde; otonom suitimizin pek de ütopik bir alternatif olmadığını da söyleyebiliriz.

tatil.jpg

Elektrikler mi gitti? Korkma, garajda jeneratör var!

Nissan, elektrikli otomobil konusundaki deneyimini güncel hayata taşımaya hazırlanıyor. Nissan Energy adı verilen bu sistemde; elektrikli otomobillerin gerektiğinde bir jeneratör görevi görmesi hedefleniyor. Nissan Energy; Enerji Sağlama, Enerji Paylaşımı ve Enerji Depolama adı verilen üç sistem ile pilleri üzerinde enerjiyi tutabilirken; aynı zamanda bağlı olduğu ağdaki ev ya da işyeri için de bu enerjiyi paylaşabilecek. Şimdilik ABD, Almanya ve Japonya’da saha testleri devam eden bu sistem ile Nissan, halihazırdaki elektrikli araçları Nissan Energy Share ağına bağlayıp; bir ev veya bina ile enerjisini paylaşmayı mümkün hale getiriyor.

nissan-enerji.jpg

Madende bir otonom kamyon! Hem de İsveçli!

Volvo ilk ticari otonom kamyon anlaşmasını Norveçli madencilik şirketi Brønnøy Kalk ile imzaladı. Bu anlaşma ile Volvo FH, beş kilometrelik mesafede madenden alınan kireç taşını limanda bulunan gemiye taşıyacak. İlk etapta 6 kamyon ile birlikte çalışmaya başlayan Volvo şimdilik güvenlik önlemleri gereğince direksiyonda bir de sürücü tutuyor. 2019 yılı sonunda tam otonom sürüşe geçmeyi planlayan Volvo; rakiplerinden farklı olarak müşterilerine sadece kamyon değil yeni bir hizmet satıyor.  2016 yılında otonom kamyonlarını yeraltı madenlerinde de kullanan Volvo hem verimliliği arttırmayı hem de tehlikeli koşulları kolaylaştırmayı hedefliyor. Önceden çizilmiş olan rotalarda tamamen müşteri isteğine bağlı hareket eden otonom kamyonlar ilerleyen yıllarda insanların işini daha da kolaylaştıracak gibi duruyor.

volvo.jpg

Eski nesil nostalji, yeni nesil kargo aracı yolunda

Elektrikli araçlar bu zamana kadar taşıma kapasitesindeki yetersizlikler nedeniyle taşımacılık sektöründe yer edinmekte zorlanıyordu. Ancak kar marjını arttırabilmek amacıyla maliyetlerini minimize etmek durumunda kalan kargo şirketleri için yakıt külfetinin önüne geçebilmek de büyük bir avantaj. Volkswagen tam da bu noktada ürettiği yeni nesil vanların taşıma sektöründeki açığı kapayacağını öngörüyor. Eski nesil nostaljik van yeni nesil elektrikli ID BUZZ’a dönüştürüldü ve kargo taşımacılığı için tekrar yapılandırıldı. Bu sayede dev kargo şirketlerinin de dikkatini çeken Volkswagen; hem yeni aracını daha iyi tanıtmış olacak hem de elektrikli araçların bu sektördekini hakimiyetini arttırmış olacak.

volkswagen.jpg

Kıvılcım ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.