PSA, 1 yılda %65 eridi

PSA, 1 yılda %65 eridi

Fransa sanayisinin sembol üreticilerinden Peugeot ve Citroen’in oluşturduğu PSA Grubu, Paris Borsası’ndan atılma tehlikesiyle karşı karşıya. Piyasa...

Fransa sanayisinin sembol üreticilerinden Peugeot ve Citroen’in oluşturduğu PSA Grubu, Paris Borsası’ndan atılma tehlikesiyle karşı karşıya. Piyasa değeri son bir yılda yüzde 65 eriyerek 2.5 milyar Euro’ya gerileyen PSA’nın kurtarılması için Fransız hükümetinin de harekete geçmesi bekleniyor.

FRANSIZ otomobil üreticisi Citroen ve Peugeot’nun oluşturduğu PSA Grubu, Paris Borsası’ndan çıkarılıyor. Ülkenin en büyük 40 şirketinin yer aldığı CAC 40 endeksinde 1987 yılından bu yana yer alan ve Fransa’nın ‘Ulusal Şampiyonları’ arasında gösterilen PSA’nın piyasa değeri son 1 yılda yüzde 65 eriyerek 2.5 milyar Euro’ya geriledi.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, uzun yıllar Fransa’yı ülkenin en önemli ekonomik güçlerinden biri olarak temsil eden şirket, CAC 40 endeksinde yer alabilmek için resmi bir gereklilik olan ‘yüksek piyasa değeri’ konusunda beklentileri karşılayamadığı için yerini Belçikalı kimya şirketi Solvay’e bırakacak.

CAC 40 endeksinin yıl başından bu yana yüzde 11 oranında değer kazanmasına rağmen, PSA’nın kan kaybetmeye devam ettiği bu nedenle CAC komitesi tarafından endeksten çıkarılması kararının verildiği ifade edildi.

Yüzde 13 geriledi

Ağırlıklı olarak Avrupa pazarında otomobil satışı gerçekleştiren ancak 2008 yılında başlayan ekonomik kriz ve ardından gelen Avrupa borç krizi ile beklediği çıkışı yakalayamayan PSA, geçtiğimiz yıl 60 milyar Euro ciroya ulaştı. Ancak grubun sürekli eksiye giden otomotiv cirosu, 2012 yılının ilk yarısında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.5 oranında geriledi. Avrupa pazarının borç krizinin de etkisiyle beklenenden fazla daralması ve Güney Koreli üreticilerin rekabette öne çıkması sebebiyle, PSA’nın yarı yıl satışları yüzde 13 oranında geriledi. PSA Fransa’nın en büyük 77’nci şirketi olsa da rakibi Renault’un 11.2 milyar dolarlık değerinin gerisinde bıraktı. Hisse değeri 6.7 Euro olan PSA’nın, hafta içinde 6 Euro barajının altına düşmesi halinde otomatik olarak CAC 40 endeksinden atılacağı belirtiliyor. Hükümetin, ülke için ikon haline gelen bu markanın yaşaması için politik adım atması bekleniyor. Hükümetin kutarma paketi hazırlayarak grubu borsada tutmaya çalışacağı öne sürüldü.

24 Eylül kritik tarih

Belçikalı bir şirketin PSA’nın yerini almasının ülke ekonomisi için zayıflık göstergesi olabileceği, PSA’nın içinde düştüğü bu durumdan kurtarılması gerektiği yorumları da yapılıyor. PSA’nın hisse değerinin düşmeye devam etmesi halinde 24 Eylül’de borsadan çıkarılacağı ifade edildi. Simsarların hedefi oldu PSA hisselerinin, piyasa değerinin sürekli düşmesi nedeniyle, açığa satış yaparak para kazanan borsa simsarlarının hedefi haline geldiği belirtildi. Peugeot’nun borsadaki hisselerinin yüzde 14’ünün açığa satışla el değiştirdiği belirtilirken, şirketin borsadan çıkması halinde hissedarların nasıl bir yol izleyeceği belirsiz. 10 bin kişiyi işten çıkaran ve bir fabrikasını kapatan PSA’nın, borsadan çıkması halinde altından kalkamayacağı bir darbe yemiş olacağı öne sürülüyor.

Yeni modellerle ayakta kalacak

İTALYAN otomobil gurubu FIAT’ın ardından Avrupa’nın en büyük ikinci otomobil üreticisi olan PSA, Paris borsasından atılan ilk dev şirket değil. Air France-KLM de krizden en çok etkilenen şirketlerden biri olmuş ve 2009 yılında borsadan atılmıştı. Geçen yıl 3 bin 500 çalışanını işten çıkaran bu yıl da 8 bin kişinin işine son verileceğini duyuran şirket yeni Peugeot ve Citroen modelleri ile ayakta durmaya çalışıyor. PSA Grubu, 2014 yılının sonuna doğru üritem maliyetlerinde başabaş seviyeye gelmeyi hedefliyor.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.