ÖTV'nin etkileri 2013'te belli olur

ÖTV'nin etkileri 2013'te belli olur

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Sekreteri Hayri Erce, motor hacmi 1,600 cc'nin altındaki otomobillere getirilen üç puanlık ÖTV artışının,...

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Sekreteri Hayri Erce, motor hacmi 1,600 cc'nin altındaki otomobillere getirilen üç puanlık ÖTV artışının, firmaların stok durumları ve devam eden kampanyalar nedeniyle pazara asıl yansımasının 2013 yılında görüleceğini, bu yıl sonu için pazar tahminlerini aşağı yönlü revize edeceklerini söyledi. Resmi Gazete'de haftasonu yayımlanan karara göre, motor silindir hacmi 1,600 cc'yi aşmayan araçlardaki ÖTV miktarı yüzde 37'den yüzde 40'a çıkarıldı. Reuters'ın sorularını yanıtlayan ODD Genel Sekreteri Hayri Erce, otomotiv sektöründe tedarik sürelerinin 2-3 ay arası olduğuna işaret ederken, "Firmalar stoklarının durumuna göre bu süreci yönetecek. Stoğu fazla olan firmalar ÖTV farkını karşılayabilir. Kampanyaların Ekim-Kasım hatta yıl sonuna kadar uzayabileceğini görebiliriz. O nedenle ÖTV artışının bu yılki etkisi sınırlı olacaktır, asıl etkiyi 2013 yılında göreceğimizi düşünüyorum" dedi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, ÖTV artışı yapılan 1,600 cc'nin altındaki otomobiller bu yılın ilk sekiz aylık döneminde pazarın yüzde 92.1'ini oluşturdu. Pazar yılın ilk sekiz aylık döneminde yüzde 15 düşüşle 461,084 adet olmuştu. ÖTV artışı kararının ardından Alfa Romeo, Dacia, Ford Otosan, Fiat, Renault, Seat, Toyota, Volkswagen gibi firmalar açıkladıkları kampanyalarla ay sonuna kadar ÖTV farkını fiyatlarına yansıtmayacaklarını duyurdular. Otomotiv sektöründe geçen yıl 1,600 cc ve üzeri araçlarda vergi artışına gidildiğini hatırlatan Erce, "Geçen yılki artışın sene sonuna kadar etkisi sınırlı görülmüştü. Bu yıl 7-8aylık dönemde 1,600-2,000 cc arasında yüzde 32; 2,000 cc ve üzeri segmentte yüzde 58'in üzerinde daralma var" dedi.

ODD ÖTV artışı öncesinde, toplam pazarın yılsonunda 800,000-850,000 adet arasında olmasını bekliyordu. Karar sonrası yıl sonu tahminlerini aşağı çekeceklerini söyleyen Erce, şu anda yapacakları revizyon üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Erce, 2013 yılı itibariyle yeni maliyetlerin ve yeni pazar koşullarının oluşacağını söylerken, "Otomotiv pazarında üst düzey rekabet yaşanıyor. ÖTV artışlarının 2013 başından itibaren ne kadarının tüketiciye yansıtılacağı görülecektir" dedi. Erce, bu yılsonuna kadar otomotiv şirketlerinin kâr marjlarında düşüşün de kaçınılmaz olacağını vurguladı.

www.lojiport.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.