Otomotiv üreticilerine ÖTV iadesi geliyor!

Otomotiv üreticilerine ÖTV iadesi geliyor!

Otomotiv sektör temsilcileri, üretim esnasında kullanılan radyo, hoparlör ve monitör gibi ürünlerin ÖTV iadesi için üretim tarihinden sonra bir sene içinde başvuruda bulunabilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından "Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı" tamamlandı. Hazırlanan taslakla, özellikle senenin ilk aylarında onaylanarak yürürlüğe giren torba yasada bulunan otomobiller olmak üzere bazı taşıtların imalinde kullanılan mallar için ödenen ÖTV'nin iadesine dair usul ve esaslar düzenlendi. Otomotiv üreticileri, araba üretimi gerçekleştirirken kullanılan radyo, hoparlör, monitör ve navigasyon gibi ürünler için geçmiş dönemlerde ÖTV öderken, bu arabalar bayiler tarafından satıldığında bu defa taşıtın bütün bedeli üstünden bayiler ÖTV ödemek durumunda kalıyordu.

Tebliğ taslağıyla imalatçılara bu ÖTV masraflarının iadesinin yapılması hedefleniyor. Bu kapsamda, otomotiv üreticileri ürünleri aynı şekilde ÖTV'li olarak satın alacak, fakat imalat aşaması sona erdikten sonra iadesini talep edebilecek. ÖTV iadesi için başvuruların, taşıtın üretiminde kullanıldığı vergilendirme sürecini seyreden 1 sene içinde yapılması koşulu aranacak.

5 Bin Liranın Altındaki İade Taleplerinde Teminat Gerekmeyecek

İadeye konu olan ürünlerin, araba üretiminde kullanıldığının vergi inceleme raporu ya da yeminli mali müşavir tarafından düzenlenen raporla tespit ve tevsik edilmesi mecburi olacak. 5 bin lirayı geçmeyen iade taleplerinde teminat, vergi inceleme raporu ve yeminli mali müşavir raporu gerekmeyecek. 5 bin liranın altındaki iade talepleri, vergi dairesi tarafından yapılan kontrollerle sonuçlandırılacak. İade talebi nakden ya da mahsuben yapılabilecek. Yeni düzenlemeyle ihracat ya da içine pazara yönelik üretimde araba maliyetlerinin düşürülmesi planlanıyor. Taslağa göre, imalatçı niteliği olmayan motorlu araç ticareti yapan araç bayileri, taşıta eklenen ürünler için ÖTV iadesi talep edemeyecek.

Ekonomi7

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.