Nakliyecinin Avusturya’dan transit geçiş çilesi sürüyor

Nakliyecinin Avusturya’dan transit geçiş çilesi sürüyor

Uzun yıllardır Ro-La trenleri ile Avusturya üzerinden transit geçen Türk araçları, geçen yıl bugün Macaristan’dan kalkan trenin seferlerinin sona erdirilmesi...

Uzun yıllardır Ro-La trenleri ile Avusturya üzerinden transit geçen Türk araçları, geçen yıl bugün Macaristan’dan kalkan trenin seferlerinin sona erdirilmesi karşısında zor durumda kalmasının üzerinden bir yıl geçti.

Türkiye’nin ihraç ve ülkeye dönüşte ithal yükünü taşıyan Türk araçlarının Avusturya’dan yıllık transit geçiş ihtiyacının yaklaşık 120 bin adet olmasına karşın Avusturya Türkiye’ye uzun yıllardır 15 bin transit geçiş belgesi tahsis ediyor. Türk araçlarının kalan transit geçiş ihtiyacı ise yine uzun yıllardır Ro-La trenlerinin kullanması ve bu tren kullanımından kazanılan karayolu ödül belgeler ile sağlanıyor. Türk taşımacısı yavaş ve daha maliyetli olmasına rağmen bu sorunu Macaristan, İtalya ve Slovenya’dan kalkan Ro-La trenlerini kullanarak çözmeye çalışıyordu. Türk taşımacılarının bu geçici çözümünün bir ayağı da Aralık 2012 tarihinde Macaristan’dan kalkan Ro-La tren seferlerine son verilmesi ile yara aldı.  UND yetkilileri, 2012 yılı Aralık ayında Macaristan’daki tren yolu şirketinin ani bir kararıyla Szeged hattını kapatması ile bu güzergâhtaki yıllık 25 bin civarındaki Türk TIR’ı ise diğer hatları işlemez hale getirdiğini belirtiyor. Yetkililer bu durum karşısında Avusturya’nın bir yıldır sessiz kaldığını ve  girişimlere rağmen Türk taşımacısına bir çözüm önermediğini aktarıyor. Soruna çözüm arayan sektör, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’mızın desteği ile Avrupa Birliği ülkelerinde taşımacılara yapılan ayrımcılığa karşı mücadele edeceklerini ifade ediyor.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.