
Selçuk Onur
Nakliyeci size mecbur ama barış da güzel bir şeydir
Türkiye’de Ro-Ro taşımacılığı denince akla ilk gelen markanın adıdır U.N Ro-Ro. Karayolu odaklı nakliye zihniyetini farklı bir modla tanıştırmış, hem kârlı hem de hızlı taşımanın önünü açmıştır. 2018 yılı sona ererken de en büyük rakibiyle anlaşmış ve onun sahayı terk etmesiyle de liderliğini iyice pekiştirmiştir.
Ancak, “En Büyük” olmak, “tüm kuralları artık ben koyarım ve maç benim istediğim biçimde yürür” megalomanisini de beraberinde getirirse işte bunun sonuçları iyi olmayabilir. Çünkü unutulmamalıdır ki, o markanın doğumu da bir çaresizlik sonucudur.
Ortada somut bir gerçek var. Siz olmadan nakliyeci zorlanır; siz de onlar olmadan gemilerinizi yüzdüremezsiniz. Elçilik görevimi yapıyor ve onlardan aldığım birkaç isteği sizlerle paylaşıyorum.
Nakliyeci ne istiyor?
- Lojistik sektöründe art arda gelen konkordatolardan da anlaşılacağı üzere işler iyi gitmiyor. Sizler, yağmur yağdığında şemsiyeyi saklayıp, yağmur dindiğinde “şemsiye ister misin?” diyen bankacılarımıza benzemeyin! Devir, dayanışma dönemidir. Bu dayanışmaya tahsilat vadelerini 1 aydan 2 aya çıkartarak start verebilirsiniz.
- Bildiğiniz gibi, Türk ekonomisi artık eski şahlanış döneminde değil. Nakliyeci de, bunun sancısını çekiyor ve özellikle dönüş yükü bulmakta zorlanıyor. Trieste Limanı’nı siz işletiyorsunuz. Fahiş park ücretleri nakliyecilerin belini büküyor. Palyatif de olsa, bir süreliğine makul bir orta yol bulunamaz mı?
- Yine nakliyeciler, dönüş yükü olmadığı için orada boş bekleyen araçları, sisteme katıp para kazanmak için getirmek istiyorlar. Fakat, 225 Euro olan boş aracın ücretini 500 Euro’ya çıkardınız. Gemiler hep %100 kapasiteyle mi çalışıyor? Boş araçlara daha uygun bir bedel istenemez mi? Özellikle çok büyük kapasiteli yeni nesil gemilerinizde bunu gündeme almanız onları çok mutlu edecektir.
- Trieste’deki kapasitenizin çok da yeterli olmadığını biliyoruz. Siz de kapasite yetersizliği nedeniyle ithalatta rezervasyonu olmasına karşın, araçları bekleme yapması için Fernetti’ye yönlendiriyor, ayrıca bir de park ücreti alıyorsunuz. Limandaki yer darlığının faturasını nakliyeciye yüklemeniz ne kadar doğrudur, düşünmeye davet ediyorum.
Bakın, ben size onlara çok yakın olduğum için bildiğim ve sizin de bildiğinizi düşündüğüm bir başka gerçeği dile getireyim: Bir lojistik firması, eğer çok iyi bir anlaşma yapmadıysa İtalya’ya ortalama 5 bin Euro civarında gider. 3 bin Euro’sunu size veriyor.
Başta da söylediğim gibi sizin onlara, onların da size ihtiyacı var. İşler, artık yapılamaz hale dönüşürse bundan herkes zarar görür. Anadolu’da “eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürme” diye bir deyiş vardır. Unutmayın! U.N Ro-Ro markası bir mecburiyet sonrası ortaya çıkmıştır.
Saygılarımla.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selçuk Bey Merhaba;
Yanıtla (0) (0)"Nakliyeci size mecbur ama barış da güzel bir şeydir" başlıklı yazınıza naçizane görüşüm;
Türkiye’den Avrupa ya ilk Ro-Ro taşımacılığı Bulgaristan ile yaşanan sorunlar nedeniyle ilk olarak 1980' li yıllarda Haydarpaşa-Köstence arasında,
90’lı yıllarda da Yugoslavya da başlayan iç savaş ve diğer güzergah ülkelerinin uygulamaları nedeniyle Trieste hattı sektör paydaşları tarafından "MECBURİYETTEN" açıldı.
Günümüz de" Karayolu ile gidilen tüm güzergahlardaki sorunlar (Sınır kapılarındaki beklemeler hariç) çoğunlukla kalmadı.
Avrupa ya Karayolu ve Ro-RO ile nakliyecinin tercihi doğrultusunda taşıma imkanı olduğundan Sektör Ro-Ro lara "MECBUR" değil, RO-RO alternatif taşıma modudur.
Yazılarınız ile sektöre katkılarınız için teşekkür ederim. Sevgilerimle
Sevgili selcuk onur yazinizi okudum kismi dogru kismi yanlislar var ozellikle italya navlun 5.000 eurolar hayal oldu buna karsilik gemi total navlunu 3.000 euro degil ozellikle trucking deninelen yani bizler romorkculuk deriz bunun haricinde arac bos cekmeler tum sirketlere daha buyuk zarar veriyor kas yapalim derken goz cikarma misali cunki ihracat zaten ciddi bir artisi yok bilgiler cogu yanlis peki o zaman bu kadar kosturmaya zarar etmeye ciro yapmaya ne gerek var daha az arac sefer daha mantikli giderler ve geliri dengeleme o yuzden un ro ro bos navlun rakkami hic onemli degil tam navlun talep edecekki bizler akillanip turkiyeden cikislarimizi ve donuslerimizi iyi hesapliyalim bosa kurek cekmenin ne anlami var daha detaylari cok fakat uzun uzun yazmak zaman alicak gemi navlunu vade olayida tartisilir fakat gecici bir sure piyasa ekonomisi ve sizde bahsettiginiz gibi yuksek finansman giderleri sebebi ile ortak cozum bulunmasi gerekir mustereken sevgiler mk trans metin dürür
Yanıtla (0) (0)