Atilla Yıldıztekin

Atilla Yıldıztekin

Denizi Kara ile Bağlayan Taşıma Şekli “Intermodal Taşıma”

Dünya ticareti hızla büyümekte. Küreselleşme ile birlikte artık daha fazla tüketiyor, daha fazla üretiyor ve daha uzaklara daha  fazla taşıyoruz. Daha büyük depolarda elleçliyoruz ürünleri. Büyüyen ölçek, küreselleşen, artan rekabet, lojistik hizmetlerde de yeni sistemlerin uygulanmasını gerektiriyor.

Kıtalar arası taşımalarımız için daha büyük gemiler inşa ediliyor. Bu gemiler su derinlikleri “ draftları”  arttırılmış, rıhtım uzunlukları büyütülmüş limanlara yanaşmakta. Daha büyük gemilerle ve daha fazla sayıda konteyner, içleri yük dolu, sürekli hareket halinde. Limanlarda daha büyük makinalar çalışmakta artık. Full otomatik konteyner terminallerinden söz etmeye başladık. Gemilerden indirdikleri ürünleri el değmeden, doğrudan depolara taşıyabilen sistemler söz konusu. Daha fazla sayıda Ro-Ro gemisi sefer halinde, özel Ro-Ro terminalleri inşa ediliyor.

Demir yolları da bu gelişmeden payını almış durumda. Raylar üzerindeki katarlardaki vagon adetleri ve kapasiteleri büyütülmüş. Trenler daha hızlı gidiyor, hatta yüke özel demiryolu hatları konuşulmaya başlanmış. İstasyonlardaki elleçleme alanları genişletilmiş, transfer süreleri kısaltılmış ve özel vagonlar iş yerlerine, depolara kadar döşenen demir yolları ile adresten adrese mal taşımasını sağlıyor. Demiryolları limanların  vazgeçilmez  bir parçası halinde. Vagonlarla kara taşıma araçlarının taşındığı, Ro-La taşımacılığı yaygınlaşmış hatta karayolu taşımacılığının zorlaştırılması yolu ile teşvik bile ediliyor.

Otoyollar ve güçlendirilmiş duble yollar limanlara ve demiryolu istasyonlarına bağlanmış, yurt içinde denize uzak endüstriyel alanlarda  konteyner terminalleri oluşturulmuş ve gerek dolu, gerek boş konteynerler buralarda stoklanmakta. Lojistik köyler ve merkezler inşa edilmekte ve bu köylerde ve merkezlerde demiryolu terminallerinin yanında konteyner stoklama alanları inşa edilmektedir.

Bütün bunlar geleceğin en popüler işi olacak “Kombine taşımacılığın” veya “Intermodal taşımacılığın” ayak sesleri olarak karşımıza çıkıyor. AB’de taşımacılığın ve lojistiğin düzenlenmesini amaçlayan “Beyaz Kitap”; intermodal taşımacılığın gelişmesini hedeflemekte ve bu amaçla taşıma yöntemlerinde önerilerde bulunmakta. Taşımacılıkta ürünlerin, iki nokta arasında kara, deniz, demiryolu hatta havayolunu birlikte kullanarak taşınması olan intermodal taşımacılık ülkemizde de konuşuluyor artık.

Intermodal taşımacılığın aktif hale gelmesi için deniz ve su yolu taşımasında;

1-Deniz otoyollarının oluşturulması için gereken alt yapının sağlanması, liman kapasitelerinin arttırılması,

2-İdari ve gümrük formalitelerini azaltarak deniz taşımacılığını, diğer taşıma yöntemleri ile bağlamak.

3-Deniz taşımasının güvenliğini kontrol etmek ve arttırmak

4-İç sularda kontrol, güvenlik ve belgelendirmeyi kontrol etmek gibi konulara ağırlık vermemiz gerekiyor.

Demiryolu taşımacılığında:

  1. Özellikle konteyner elleçleyen limanlarımıza rıhtıma kadar demiryolu bağlantıları sağlanmalıdır.
  2. TCDD tarafından inşaatları başlayan demiryolu Intermodal yük terminalleri yani lojistik merkezler tamamlanmalıdır.
  3. İstasyondaki yük elleçlemeleri için özel sektöre terminal işletme izni verilmelidir.
  4. Organize sanayi bölgelerinde büyük tesislerin içine kadar demiryolu bağlantıları kurulmalıdır.
  5. Transit kara yolu taşımacılığında araçlar vagonlara yüklenerek taşınmalıdır.

Kara taşımacılığımızda ise;

  1. Taşıma koridorları oluşturulmalı, bu koridorlarda TIR parkları inşa edilmelidir.
  2. Ülkemizde büyük şehirlerde ve taşıma koridoru kavşaklarında lojistik köyler ve merkezler inşa edilmelidir.

Intermodal taşımacılığın geliştirilmesi bu çalışmaların sonucuna bağlı. Amacımız taşımacılığın kontrol altında, kayıtlı olarak, kara yollarının yükünü azaltarak, çevre kirliliğini hafifleterek, güvenli ve ekonomik bir şekilde sağlanması olacak. Bu hedefe ulaşmamız için tüm altyapı eksikliklerinin giderilmesi, çıkabilecek problemlerin çözülmesi gerekiyor. Yapacak çok işimiz, yürüyecek çok yolumuz ve aşılacak çok fırtınamız var.

 

Bu yazı toplam 5274 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum