Mutsan, ikinci el TIR’ları CNG’liye dönüştürüyor

Mutsan, ikinci el TIR’ları CNG’liye dönüştürüyor

Alman “YCEurope” firmasının Türkiye distribütörlüğünü alan Mutsan Otomotiv, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) motoru ile yenilenmiş ilk TIR çekiciyi tüm onay ve sertifikalarını tamamlayarak trafiğe çıkardı.

1988 yılından bu yana faaliyetlerini yürüten Mutsan Otomotiv; 2019’da başlatmış olduğu CNG/LNG Motor Değişim Sistemleri projesi kapsamında ilk etap CNG’li motor ithalatını gerçekleştirip, resmi onay süreçlerini tamamladı.       

Alman “YCEurope”  firmasının Türkiye distribütörlüğünü alan firma, ülkemizde ilk olarak başlatılan çok önemli bir projenin öncülüğünü yürütüyor.

Proje kapsamında; 2008-2016 model yılı aralığındaki ağır vasıta araçlarda “orjinal doğalgaz motoru ve yakıt sistemi” yenilemesi yapılarak , ikinci el araçların da doğalgazın ekonomik ve çevreci avantajlarından yararlanması sağlanmakta.

Gerçekleştirdikleri dönüşümlerin alternatif kullanımlara göre çok daha güvenli olduğunun altını çizen Proje Koordinatörü ve Yönetim Danışmanı Mimar Özgür Seziner, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Yüksek tutuşma sıcaklığı ve havadan hafif olması nedeniyle düşük risk seviyesine sahiptir. Çevrecidir.  Yüzde 20 daha az CO2  ve PM emisyonu ile en düşük karbon ayak izini bırakır.  Ekonomiktir. Dizel yakıta oranla eşdeğer menzilde minimum %35 maliyet avantajı,  olan doğalgaz motorları; tüm araçlarda kullanılabilmektedir. 2018 yılı verilerine göre dünyada 26,5 milyon CNG’li araç bulunmakta, 2025 yılında 70 milyonu geçmesi beklenmektedir.”

ozgur-seziner2.jpg“Doğal gazlı sıfır araçlar çok pahalı”

Dizel motorların çevreye verdiği zararların önüne geçmeye çalışan ülkelerin sayısının her geçen gün arttığını, dizel araçların üretimi konusunda ciddi kısıtlama ve yasaklamalar getirildiğini ifade eden, Seziner, “Binek araçlarda elektrik motorları geliştiren üreticiler;  ağır vasıta gruplarında doğalgazlı çözümlere yönelmekte. Ülkemizde; şehir içi otobüslerde uzun yıllardır kullanılan doğalgaz sistemleri, kamyon grubunda aynı gelişmeyi gösterememiştir. Pazara giren doğalgazlı sıfır araçlar ise tüm avantajlarına rağmen yüksek fiyatları nedeniyle kullanıcılara cazip gelmemektedir. Mevcut dizel motorların tadilatıyla doğalgaz kullanımına yönelik çalışmalar ise gereken verimliliği sağlayamamış,   ülkemizde doğalgazın kullanımı yaygınlaşamamıştır.  Avrupa genelinde 3918 CNG, 339 LNG satış istasyonu bulunurken, Türkiye’de faal istasyon sayısı ise sadece 10’dur. Bu sayının kısa zaman içinde çoğalması konusunda ciddi çalışmalar yürütülmektedir. Türkiye’mizin doğalgaz kaynakları konusunda yaptığı atılımlar bu çalışmalara ivme kazandırmıştır. İthalata bağımlı olduğumuz petrol yakıtları yerine, kendi kaynaklarımızdan elde edeceğimiz doğalgazın ulaşımda da kullanımı ekonomimize büyük değer katacaktır. Mutsan; ikinci el ağır vasıtalar için çok avantajlı bir sistem çözümü sunmaktadır. Yürüttüğümüz çalışmalarla;  ülkemizde ve  çevre ülkelerde,  büyük bir satış potansiyeline ulaşmak hedeflenilmektedir. Sistemimizdeki “yerlilik” oranını arttırmak için ARGE çalışmalarımız da hızla devam ediyor. TS12664-2 ve TS12859 standartlarında “TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi”ne sahip firmamız; çalışmalarını ISO 9001 :2015 kalite yönetim sistemi esaslarında yürütmektedir. A.İ.T.M (araç imal tadil montaj) seri tadilat onay belgesi alan BMC 1144 model çekicimiz trafiğe çıkmış ve bu konuda Türkiye’de bir ilk hayata geçirilmiştir. Diğer markalara (Mercedes, Scania, Ford) yönelik çalışmalarımız devam etmekte olup;  kısa zamanda birçok modelle ilgili onay çalışmalarımız tamamlanacaktır” açıklamasını yaptı.

mutsan--cng-tir-(2).jpgmutsan--cng-tir-(8).jpgmutsan--cng-tir-(5).jpgSelçuk ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.