Masada 4 yeni model yatırımı var

Masada 4 yeni model yatırımı var

İtalya'nın da içinde bulunduğu birçok Avrupa ülkesinde kriz nedeniyle sıkıntılı bir dönem yaşayan Fiat'ta Türkiye daha önemli bir rol üstleniyor....

Masada 4 yeni model yatırımı varİtalya'nın da içinde bulunduğu birçok Avrupa ülkesinde kriz nedeniyle sıkıntılı bir dönem yaşayan Fiat'ta Türkiye daha önemli bir rol üstleniyor. Temmuz ayında Bursa'ya gelen ve kriz sonrası planlarını paylaşan şirketin tepe yöneticisi Sergio Marchionne, Tofaş'ın daha etkin bir yerde olacağı mesajını verdi. Tofaş, Fiat'a mühendislik desteği de sağlayacak.

Fiat-Chrysler CEO'su Sergio Marchionne, Avrupa'da krizin etkileri artarak sürerken, geçen ay geldiği Tofaş fabrikasına yeni görevler yükledi. Avrupa'da tüm fabrikaları zarar eden Fiat'ın en kârlı operasyonu haline gelen Tofaş, yerli otomobil dışında 4 yeni ürün projesi üzerinde çalışmaya başladı. Tofaş'ın geliştireceği yeni projeler aynı zamanda Fiat Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde Fiat'ın gücünü artırmayı hedefliyor.

Tofaş CEO'su Kamil Başaran, otomotiv editörleriyle yaptığı sohbet toplantısında yılın ilk 6 ayında 3,4 milyar TL ciro elde edip kârlarını bir önceki yıla göre yüzde 5,2 artırdıklarını söyledi. Marchionne'nin Fiat'ın üst düzey yöneticileriyle birlikte Türkiye'ye geldiğini açıklayan Başaran, "Marchionne, Türkiye'nin elde ettiği sonuçlarla büyük güven verdiğini söyledi. Türkiye'nin rolünün artacağı mesajını verdi." diye konuştu. Marchionne'nin kriz devam ettiği için Avrupa'da biraz frene bastığını belirten Başaran "Ancak herkes gibi Fiat da sonrasına hazırlık peşinde. Chrysler ile birlikte elde ettiği sinerjiden doğacak yeni ürün gamını 2014 yılında tanıtacak. Bu yeni dönem Tofaş için de çok iyi fırsatlar çıkaracak. Türkiye'nin yeni dönemde rolü artacak. Üzerinde çalıştığımız binek ve ticarî 3-4 yeni proje var." dedi. Ar-Ge atılımının sürdüğünü söyleyen Başaran, bu yıl Ar-Ge'de çalışan mühendis sayısını yüzde 20 artırarak, 500'e yükselteceklerini dile getirdi.

Avrupa'daki krize karşı ciddi performans gösterdiklerini kaydeden Başaran, bu yıl alternatif pazarların ihracatta yüzde 28 pay sahibi olduğunu söyledi. "İtalya'ya ihracatımız yüzde 37,8, İspanya'ya ihracatımız yüzde 25,3 oranında düştü. Buna karşılık Opel ve Vauxhall için de üretim yaparak Almanya ve İngiltere pazarına girdik. Doblo'yla Güney Amerika pazarında büyüdük. Arjantin, Peru ve Şili'ye ihracatımız 10 kat arttı." diyen Başaran, Latin Amerika'da 10 binli rakamlarla kalıcı olmak istediklerini, yıl sonundan itibaren Rusya'ya da yıllık 10 bin adetlik ihracata başlayacaklarını ifade etti.

YERLİ OTOMOBİL ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Fiat CEO'su Sergio Marchionne'nin geçen yıl Detroit Otomobil Fuarı'nda resmen talip olduğu yerli otomobile yönelik çalışmaların rafa kalkmadığını belirten Kamil Başaran, yerli markanın bugün istenip yarın olacak bir durum olmadığını, üzerinde ciddi çalışılması gerektiğini söyledi. Bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyleyen Başaran, "Hiçbir şeyi askıya almadık. Teşvik paketinde özel olarak yerli markaya yönelik bir şey yok ama paket üretici için önemli şeyler barındırıyor. Yerli marka projesi somut hale gelince açıklayacağız." dedi.

Türkiye'nin Fiat Avrupa dünyasında İtalya'dan sonra ikinci, dünyada ise 3'üncü en büyük pazar olduğunu kaydeden Başaran, şunları dile getirdi: "Kapasite kullanım oranımız yüzde 80'le en yüksek seviyede. Önemli finansal gücü olan Tofaş hissedarlarına da kazandırıyor. Tofaş endeksi bu yıl yüzde 47,3 arttı. Buna göre Tofaş'ın değeri 4,4 milyar TL oldu." Türkiye otomotiv pazarının bu yıl 790 bin seviyesinde gerçekleşeceğini anlatan Başaran, 300 bin adetlik üretim ve 180 binlik ihracata ulaşarak geçen yılın rakamlarını yakalamak istediklerini ifade etti. Fiat Marka Direktörü Okan Baş da "Bu yıl yüzde 14 pay alarak lider olmayı hedefliyoruz. Yeni Linea'nın bu başarıda çok etkisi var. 18 bin 500 adet Linea sattık. Eğer Linea marka olsaydı, ilk 5 marka arasında olacaktı." dedi.

Zaman

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.