Kanal İstanbul’da 2060 teknelik marina yapılacak

Kanal İstanbul’da 2060 teknelik marina yapılacak

Kanal İstanbul kapsamında, deniz turizminden elde edilen gelirin artırılması amacıyla 2 yat limanı yapılması planlanıyor. Küçükçekmece ve Sazlıdere’deki yat limanlarına 2 bin 60 tekne yanaşabilecek.

Kanal İstanbul Projesi ile genel turizm gelirleri içinde şu anda yüzde 20 olan deniz turizminin payının artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda İstanbul’daki mevcut talebi ve Kanal İstanbul Projesi kapsamında oluşacak ilerideki talepleri karşılayabilmek adına proje kapsamında 2 adet yat limanı inşa edilecek.

DENİZ KÜLTÜRÜNE KATKI

Küçükçekmece Yat Limanı bin 200 tekne kapasiteli olarak planlanırken, Sazlıdere Yat Limanı ise 860 tekne kapasiteli olarak inşa edilecek. Proje kapsamında yapılacak iki adet yat limanının toplam 2 bin 60 olan yat kapasitesi “2035 yılında 60 bin yat limanı” hedefine ulaşmada yüksek bir katkı sayılmamakla hedefleniyor. Ayrıca yapılacak yat limanlarının Türkiye’nin nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sinin yaşadığı ve turizm nedeniyle ciddi günlük nüfus hareketinin yoğun olduğu bir ilde yapılması nedeniyle yat turizmi anlamında önemli fonksiyonlar üstleneceği belirtiliyor. 

3. HAVALİMANI SINIRINDA 

Bunun yanı sıra deniz kültürü yaratılarak yat turizmine talebin artırılması yönünde de katkılara neden olması da hedefleniyor. Taşıma zincirinin deniz ayağını oluşturan limanların da ülke ekonomisinin gelişmesindeki önemli rolü göz önüne alınarak Kanal İstanbul kapsamında iki de Konteyner Liman yapılacak. Karadeniz Konteyner Limanı, Kanal İstanbul’un Kuzey girişinin doğusunda inşa edilecek. Böylece planlanan liman dünyanın en büyük havalimanı olan 3. Havalimanı sınırında yer almış olacak.

AKARYAKITA İZİN YOK

Limanın havalimanına yakınlığı nedeniyle liman alanında parlayıcı ve patlayıcı akaryakıt tesisi ve depolarının yapılmasına izin verilmeyecek. 

Karadeniz’deki ticarete büyük hareket getirecek

Bunun yanında Karadeniz’in Doğu kıyısında Türkiye sınırına yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta yapımına başlanan Gürcistan Anaklia Limanı ile de Karadeniz Bölgesi’nin ticaretinin hareketlenmesi bekleniyor. Anaklia’nın bitmesiyle Karadeniz’deki limanlarla işbirliği imkanı doğacak. Rıhtımın toplam uzunluğu 4.800 metre olacak.

Marmara konteyner limanı

Marmara girişinde konumlandırılan Marmara Konteyner Limanı projesiyle beraber ise Marmara Bölgesi yük taşıma kapasitesi artırılacak. Marmara girişinde planlanan limanda her biri 360 metre uzunluğunda 4 adet yanaşma alanı yer alacak. Toplam yanaşma uzunluğu bin 440 metre olacak limanın terminal sahası 18 hektar olacak. 

Akşam

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.