Kabotaj Bayramı kutlu olsun!

Kabotaj Bayramı kutlu olsun!

Kabotaj: “Bir devletin kendi limanları arasında yük ve yolcu taşıma hakkı” olarak açıklanıyor. 20 Nisan 1926’dan itibaren TBMM’de alınan kararla...

Kabotaj: “Bir devletin kendi limanları arasında yük ve yolcu taşıma hakkı” olarak açıklanıyor. 20 Nisan 1926’dan itibaren TBMM’de alınan kararla Türklere ait olmayan gemilerin Türkiye sahillerinde yük ve yolcu taşımaları yasaklandı. En liberal sayılan ülkelerin bile sıkı sıkıya sarıldığı bir uygulama kabotaj. Süper güç, multiliberal ABD bile hala kabotaj hakkını uyguluyor. Hem de bir OECD ülkesi olarak. Amerikan tersanelerinde yapılmamış bir gemi Pasifik’in göbeğindeki Hawai’ye yük taşıyamıyor. Yasak! Bazılarından yine ‘korumacı’ eleştirilerine maruz kalacağımızı bilmemize rağmen, kabotaj hakkına gözümüz gibi bakmamız gerektiğine inanıyoruz. BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN.

Mehmet Habib Soluk'tan Bayram Mesajı

Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı.

Ulaştırma Bakanı Soluk'un bayram mesajı aynen şöyle;

"Türkiye karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığı ile ticaret haklarını yabancıların kontrolünden kurtararak, bu hakları yalnızca Türk gemi ve vatandaşlarına tanıyan Kabotaj Kanunu'nun kabul edilişinin 85’inci yılını kutluyoruz.

Başta denizcilerimiz olmak üzere ulusumuzun Kabotaj ve Denizcilik Bayramı’nı tebrik ediyorum.

Ancak, “bayram”ın anlamlı hale gelmesi, denizin dilini konuşmakla, denize ve denizciliğe yatırım yapmakla, milletimize yeniden denizci millet kimliğini hatırlatmakla mümkündür.

Ülkesi kara listede olan, tersaneciliği tek bölgeye sıkışmış, deniz turizminden yeterince pay alamayan, deniz güvenliğine yönelik gerekli sistemleri kuramamış, denizcileri pahalı yakıt kullanan, balıkçı barınakları harap hale gelmiş, iç sularından bihaber, uluslar arası denizcilik örgütlerinde sözü geçmeyen, denizcilik idaresi denizci olmayanlara teslim edilmiş bir ülkenin 1 Temmuz Denizcilik Bayramı kutlamaları da buruk olurdu, diye düşünüyorum.

Köklü geleneği ve büyük bir tarihi geçmişi olan Türk denizciliğinin geliştirilmesi, deniz ticaret filomuzun uluslararası alanda rekabet gücünün yükseltilmesi, global rekabet ortamında gücümüzü ve ekonomik etkinliklerimizi de artırıyor.

Bu nedenledir ki; 1 Temmuz’da artık, gerçek anlamına yakın bir bayram kutluyoruz bugün…

Nice bayramlara…

Mehmet Habib Soluk


Ulaştırma Bakanı"

 

Hasan Naiboğlu'ndan Bayram Mesajı

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle "Mavi Vatanda Bayram Coşkusu" başlığı ile yazılı bir mesaj yayınladı.

Başbakanlık Deniziclik Müsteşarı Hasan Naiboğlu'nun bayram mesajı aynen şöyle;

MAVİ VATANDA BAYRAM COŞKUSU

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen ve 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk Milleti denizlerinde de egemenlik hakkını kazanmış ve bu tarihi, denizcilik bayramı olarak kutlamaya başlamıştır.

Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda büyük kayıplar veren ve başlattığı kurtuluş mücadelesi ile tekrar güç kazanan ülkemiz için Kabotaj Kanunu, bağımsız Türkiye’nin denizlerde de egemen olduğunun açık bir göstergesi ve bunun tüm Dünya’ya ilanı olmuştur. Bu sebeple, 1926’dan beri 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak her yıl büyük bir sevinçle kutlanmaktadır.

Özellikle son yıllarda denizciliğe ait pek çok önemli gelişmenin yaşanmış olması, denizcilik bayramının ayrı bir neşe ile ülkenin her tarafında kutlanmasına vesile olmuştur. Nitekim denizciliğin ülkemiz için sadece bir gün değil yılın her günü hatırlanmaya ve geliştirilmeye çalışılacak kadar önemli bir yeri vardır.

Başlatılan eğitim ve denetim seferberliği ile hayal bile edilemeyen başarılar gerçekleştirilmiş, Türk Bayraklı gemilerin “Kara Liste”den önce “Gri Liste”ye daha sonra ise “Beyaz Liste”ye geçmesi sağlanmıştır. Paris Memorandumu Sekretaryası’nın 6 Haziran 2011 tarihinde yayımlanan Raporuna göre, 2010 yılı sonu itibariyle Türk Bayrağı’nın Beyaz Liste’deki başarısını sürdürerek ilerlemeye devam ettiği görülmektedir.

Denizcilik Müsteşarlığı Kabotaj taşımacılığının etkin kullanımı ve artması için çalışmalarına devam ediyor. Kabotaj taşımacılığının artması gerektiği sadece söylemlerde kalmamış kabotajda çalışan gemilerin ÖTV’siz yakıt kullanmaları sağlanarak sektöre büyük bir ivme kazandırılmıştır.

Kabotaj hakkının elde edilmesi münasebetiyle düzenlenen 85’inci “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”nı kutluyor, ülkemize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum.

Hasan NAİBOĞLU

Denizcilik Müsteşarı"

 

DTO Başkan Metin Kalkavan'dan Bayram Mesajı

Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan da, Türk denizciliğini marka haline getiren deniz şehitlerini şükranla andıklarını ifade ederek, son yıllarda büyük yol kat eden Türk denizciliğinin Barbaros Hayrettin Paşa’nın ışığında ilerlediğini ve yakılan meşalenin sonsuza dek devam edeceğini söyledi.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın sadece denizcilerin değil, herkesin bayramı olduğunu belirten Kalkavan, amaçlarının 2030-2050-2100 yılının yeni armatörlerini, yeni denizcilerini yetiştirmek olduğunu vurguladı. Piri Reis Üniversitesi ile bunu başaracaklarına inandığını belirten Kalkavan, “Armatörlüğün temelinde mutlaka yüzde 80-90 denizci temelinden gelen insanlar var. Esasında gemi adamı diye bakılıyor ama biz denizcilerin temelini atıyoruz" dedi. Kimsenin denize gitmek istemediği bir zamanda Türkiye’de büyük bir patlama yaşandığını kaydeden Kalkavan, denizcilik liselerinin sayısının hızla çoğaldığını, fakülte sayılarının arttığını belirterek, bu okullardan mezun olan öğrencilere iş olanağı sağladıklarını, bunun denizcilik sektörüne has bir özellik olduğunu aktardı.

“Dünyaya damga vurmuş ender uluslardan biriyiz. Rüzgarla, bilek gücüyle Akdeniz’i Türk gölü haline getirmişler. Ama artık savaşlar ekonomik alanda yapılıyor. Bizler birer ekonomi savaşçısıyız. Korkunç bir mücadele veriyoruz ve bundan şikayet etmiyoruz” dedi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.