İstanbul’u üs yaptı, yatırıma hazırlanıyor

İstanbul’u üs yaptı, yatırıma hazırlanıyor

Demiryolu sektörü için sistem, ekipman ve hizmet geliştirip pazarlayan Fransız şirketi Alstom, Türkiye’deki işlerini güçlendirmek ve yerelleşme için önemli adımlar atmaya başladı.

Şu anda Hacıosman’a kadar uzanan Taksim hattında 32 vagonları olduğunu belirten Alstom Türkiye Genel Müdürü Arban Çitak, Olimpiyat Hattı’nda 80 metropolis tipi araç, kabataş’tan başlayan Sultanahmet tramvay hattında da 37 tane tramvayları olduğunu hatırlattı. Sinyalizasyon sistemi ve hızlı tren bakımlarında da yer aldıklarını anlatan Çitak, bu dönemde Türkiye’de hızla büyümek için adım atacaklarını kaydetti. Çitak, şunları söyledi:

arban-citak.jpeg“Türkiye’de raylı sistemlerle ilgili bir vizyon var ve biz bu vizyonun bir parçası olmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde 80 araçlık bir yüksek hızlı tren ihalesi var. Bir de 1000 araçlık metro hatlarının birbirine bağlanmasından doğacak çalışma var. Mega projelerin raylı sistem hatları var. Bu ihalelere gayet iyi durumda olan mali yapımızla hazırlanıyoruz. Bu ihale ya da ihaleleri almamız durumunda Türkiye’de yerli bir ortakla üretime başlayacağız. Ortağımız da belli. Ayrıca böyle bir fabrika ihracat yapmamızı da sağlayacak. Toplamda 100 milyon dolarlık bir yatırım olmasını bekliyoruz.”

İstihdam da yaratacak

Alstom’un, Türkiye’de yerlileştirme üzerine yaptığı çalışmaları son 3 yılda yoğunlaştırdığını ve Türkiye dışındaki Alstom projelerinde de Türk tedarikçi sistemini kullandığnı belirten Çitak, “Alstom, teknoloji transferini gerçekleştirerek, tedarikçi bazlı sistemi ve Türkiye’de kurulacak imalathaneleri sayesinde yerlileştirme gerekliliklerini karşılayacak ve demiryolu araç sözleşmesi için gerekli olan yerlileştirme oranına ulaşmış olacak” dedi. Türkiye’de yapılacak fabrikada Türk işçilerini istihdam edeceklerini anlatan Çitak, teknoloji transferi de sağlamış olacaklarını dile getirdi.  

Ulaşım alanına odaklanmak istedikleri için bu satışı gerçekleştirdiklerini belirten Çitak, şunları söyledi:

“Ulaşımda dört kola ayrılıyoruz. Birincisi trenlerden hızlı trenlere metroya kadar araçlar, ikincisi sinyal sistemleri, üçüncüsü anahtar teslim projeler olan sistem, dördüncüsü ise bakım-yedek parça gibi çalışmaları içine alan servis. Dünyada 32 bin kişiyiz. Geçen yıl ciromuz 6.2 milyar euro. Şu anda ise elimizde rekor bir sipariş olarak 10 milyar euro var. Bunların içinde Sidney, Koçi, Riyad, Paris metroları; Toronto büyükşehir ve Danimarka’daki sinyalizasyon çözümleri; Rio de Janeiro, Lusail ve Sidney’deki tramvay sistemleri ile birlikte Güney Afrika için banliyö trenleri için yakın dönemde aldığımız projeler de yer alıyor.”

MİLLİYET

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.