İran Afganistan arası demiryolu yapılıyor

İran Afganistan arası demiryolu yapılıyor

İran, Afganistan’la önemli bir ticaret yolu olacak Haf- Herat Demiryolu Projesinin İran kısmını tamamladı. İran devlet demiryolları yetkilileri Afganistan tarafındaki demiryolu hattının da İran’ın yardımlarıyla inşa edileceğini belirtti.

İran, AB ve ABD tarafından uygulanan ambargo süresinde geciktirmiş olduğu ulaştırma projelerini peş peşe devreye alıyor. Türkiye'nin komşularıyla yaşadığı sorunlar nedeniyle bölgedeki ticareti ele geçirme projelerini tek tek hayata geçiriyor. Türkiye'den oluşan boşluğu değerlendiren İran son olarak Afganistan’la önemli bir ticaret yolu olacak Haf- Herat Demiryolu Projesinin İran kısmını tamamladı. İran devlet demiryolları yetkilileri Afganistan tarafındaki demiryolu hattının da İran’ın yardımlarıyla inşa edileceğini belirtti.

İran’ın Altyapı İnşaatı ve Geliştirme Şirketi Demiryolu Yapılandırma Başkan Yardımcısı Cebbar Ali Zakeri, “Önümüzdeki iki haftaya kadar demiryolu vasıtasıyla İran’dan Afganistan’a çimento sevkiyatı yapılacak” dedi.

Zakeri, İran-Afganistan arasındaki Haf-Herat Demiryolu Hattı Projesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu projenin İran tarafından tamamlandığını ve Afganistan tarafındaki demiryolu hattının İran’ın yardımıyla inşa edileceğini belirtti.

İran Demiryolu Şirketi Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Abbas Nezeri, geçenlerde bu projenin önemiyle ilgili olarak, “Haf-Herat Demiryolu Hattı Projesi hayata geçtiği takdirde Hindistan’dan İran’ın güneyindeki Bender Abbas Limanı’na gelen konteyner yükleri demiryolu aracılığıyla Afganistan’a taşınabilecek” ifadesini kullanmıştı. 

Kaynak: İrna

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.