İlk yerli hızlı tren geliyor!

İlk yerli hızlı tren geliyor!

Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim’i yaratan Tülomsaş, şimdi de ilk yerli hızlı treni üretecek. Tasarım ihalesi açan şirket, ‘Bu trenin sonu...

Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim’i yaratan Tülomsaş, şimdi de ilk yerli hızlı treni üretecek. Tasarım ihalesi açan şirket, ‘Bu trenin sonu Devrim gibi olmayacak’ diyor.

Devrim Arabaları’yla Türkiye’nin ilk yerli otomobilini yaratan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (Tülomsaş), ilk yerli Yüksek Hızlı Tren’i (YHT) üretmek için de kolları sıvadı. O günkü adıyla Eskişehir Demiryolu Fabrikaları’nda sıfırdan 130 günde otomobil tasarlayıp üreten Tülomsaş, bu kez 275 km hıza ulaşan yerli hızlı trenle devrim yapacak.

4 şirket teklif verdi

Tülomsaş, YHT’nin konsept tasarımı için proje ihalesi açtı. 9 Eylül 2013’e kadar sürecek teklif alma sürecinde şimdiye kadar 4 şirket teklif verdi. Zaten elektrikli motor üreten Tülomsaş, tasarımla birlikte tamamen yerli hızlı tren üretimine başlayacak. Tülomsaş, TÜBİTAK ve üniversiteleri de çalışmalara dahil edecek. TCDD Hızlı Tren konusunda Tülomsaş’ın birikim ve tecrübesinin yanında teknolojiyi de buluşturmasını istiyor.

Tülomsaş Pazarlama Daire Başkanı Ekrem Turan, hızlı çalıştıklarını belirterek, “Daha önce TCDD’nin yaptığı ihaleyi İspanyol CAF şirketi kazanmıştı. Artık amacımız kendi hızlı trenimizi üretmek” dedi. Devrim ile yerli otomobilde devrim yapıldığını anlatan Turan, “Hızlı trenin sonu Devrim gibi olmayacak. Türkiye’de üretip yurtdışına da ihracat yapacağız” diye konuştu.

KÜLTÜRE UYGUN TASARIM

YHT’ler halen Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya hatlarında hizmet veriyor. Tülomsaş’ın üretimiyle maliyetlerin düşmesi ve YHT’nin Türkiye’ye yayılması planlanıyor. İhale şartnamesinde ‘Türk kültürüne uygun tasarım’ ifadesi dikkat çekiyor. Buna göre trenin hem dışında hem de içinde lale sembolü gibi kaplama ya da tasarımlar yapılacak. Son teknoloji trende kontroller dokunmatik ekranlarla yapılırken koltuklarda multimedya sistem bulunacak.

275 KM HIZ YAPACAK

Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarının uzunluğu 880 kilometreye ulaşıyor. Yerli YHT’nin 25 kv/50 Hz AC elektrikli motoru halen Tülomsaş’da üretilebiliyor. Yerli YHT’nin şimdilik 275 kilometre olarak planlanan hızı küçük değişikliklerle artırılabilecek.

VATAN

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.