İki treyler taşıyan üç kamyonu kullanan tek şoför!

İki treyler taşıyan üç kamyonu kullanan tek şoför!

Kamyon ve TIR üreticisi Volvo AB ile kargo taşımacılık şirketi FedEx, bugün yaptıkları ortak açıklama ile ABD genelindeki halka açık yollarda "platooning" adı verilen yenilikçi bir teknolojiyi test etmeye başladıklarını duyurdu.

Kamyon ve TIR üreticisi Volvo AB ile kargo taşımacılık şirketi FedEx, bugün yaptıkları ortak açıklama ile ABD genelindeki halka açık yollarda “platooning” adı verilen yenilikçi bir teknolojiyi test etmeye başladıklarını duyurdu. Bahsi geçen teknoloji sayesinde aynı rotayı kullanan kamyonlar dijital olarak birbirine bağlanıyor, birlikte konvoy oluşturarak yakıt tasarrufu sağlıyor.

Her bir eyalet için ayrı ayrı izin almak zorunda olan Volvo ve FedEx, aslında Nisan ayından beri Kuzey Carolina bölgesindeki 540 numaralı otoyolda teknolojiyi test ediyor. Her biri iki adet treyler taşıyan üç kamyon, bahsi geçen rotada trafiğe çıkıyor. Ancak bir farkla: Bu 3 kamyonda sadece 1 adet şoför bulunuyor!

Bu nasıl mümkün olabilir?

İlk başta kafa karıştırıcı gibi gelebilir, ancak durum gerçekten bu şekilde. Platooning teknolojisi sayesinde birbirine bağlanan kamyonlar, en öndeki kamyonu aynen takip edebiliyor. Konvoyun lideri frene bastığı zaman gerideki araçlar da aynı şekilde frene basıyor veya gerekirse şerit değiştiriyor. Bu da FedEx gibi şirketler için zamandan ve personelden tasarruf anlamına geliyor.

Başka eyaletler de izin verebilir

Volvo’nun Kuzey Amerika operasyonunun ve ürün planlama bölümünün başındaki isim Keith Brandis, bu testlerin başarılı sonlanması halinde başka federal yönetimlerin de izin vereceğine inandıklarını belirtti ve ekledi: Gerçekler ve elde ettiğimiz veriler sayesinde bunu başarabileceğimizi düşünüyorum. Bu teknolojinin ticari olarak getirisi önümüzdeki aylarda ispatlanacaktır.

Otodunya

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.