Hurdalardan hidromobil yaptılar

Hurdalardan hidromobil yaptılar

TÜBİTAK'ın yarışmasına katılmaya karar veren Meslek Yüksek Okulu Elektrik ve Otomasyon Bölümü öğrencileri ve akademisyenler, sponsor bulmak için çeşitli...

TÜBİTAK'ın yarışmasına katılmaya karar veren Meslek Yüksek Okulu Elektrik ve Otomasyon Bölümü öğrencileri ve akademisyenler, sponsor bulmak için çeşitli kurum ve kişilere başvurdu.

Müracaatlarına cevap alamayan öğrenciler, "hidronik" adını verdikleri aracı kendi imkanlarıyla yapmaya karar verdi. Aralarında iş bölümü yapan öğrenciler, tasarladıkları hidromobil için hurda motosiklet, masa, sandalye gibi çeşitli eşyaların demir profillerini topladılar.

Öğrenciler yaklaşık 6 ayda, hidrojen gazıyla çalışan hidromobilin amortisör, motor şasesi, direksiyon kutusu ve metal aksamını yaptı. Daha sonra üniversitenin sağladığı 57 bin liralık destekle motorun da yer aldığı elektrik aksamı tamamlandı.

Öğrenciler, test sürüşüne başlanan, alternatif enerjili araçlar sınıfında bulunan ve fosil yakıt kullanılmamasına bağlı olarak egzoz çıktısı olmadığı için doğaya zarar vermeyen araçla, TÜBİTAK'ın 20-25 Ağustos tarihleri arasında düzenleyeceği yarışmaya katılacak.

SAATTE 70 KİLOMETRE HIZA ULAŞABİLİYOR

Gümüşhane Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Özgün Kalkışım, yaptığı açıklamada, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yanı sıra insanlara faydalı olmak için çeşitli projeler hazırladıklarını söyledi.

Bu projelerle üniversitenin tanıtımını yapmak için çeşitli yarışmalara katıldıklarını belirten Kalkışım, "Çevreye duyarlı, insan yaşamına saygılı çalışmalar yürütüyoruz. Çalışmalar sonucunda daha gelişmiş, çevreye zarar vermeyen alternatif enerji kaynaklarıyla hareket eden araçları insanların hizmetine sunmak istiyoruz" dedi.

Kalkışım, "hidronik"in saatte 70 kilometre hıza ulaştığını anlatarak, şöyle devam etti:

"150 kilogram ağırlığındaki aracımız saatte yaklaşık 70 kilometre hıza ulaşabiliyor, 40 liralık yakıtla 500 kilometre mesafe kat edebiliyor. Üniversite olarak her yıl yarışmalara katılmayı düşünüyoruz. Bu amaçla aracımızı her yıl daha da geliştireceğiz. İlerleyen zamanlarda helikopter yapmayı düşünüyoruz. Uzaktan kumanda edilebilen, görüntü ve koordinatları alıp getirebilen helikopter çalışmalarını da başlatacağız."

Elektrik ve Otomasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Ahmet Tahir Kalkışım ise aracın öğrencilerin emeğiyle yapıldığına dikkati çekerek, "Araç, hidrojen gazının oksijenle tepkimesi sonucunda üretilen elektriğin dinamoya aktarılması sonucu çalışıyor. Yarışmada başarılı olacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.