Gemiyi terk eden gemiadamlarının 'yeterlik belgeleri' iptal edilecek

Gemiyi terk eden gemiadamlarının 'yeterlik belgeleri' iptal edilecek

Gemiadamları Disiplin Komisyonu, 8 Mayıs tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda alınan kararları açıkladı.

Bakanlık tarafından gemide disiplinsizliğe yol açması sebebiyle gemi adamlarının Türk veya yabancı bayraklı gemilerdeki hizmetleri sırasında herhangi bir şekilde tespit veya rapor edilen mesleki yetersizlikleri, disiplinsizlikleri, denizcilik terbiyesine ve çalışma disiplinine uygun olmayan davranışlarıyla görevi ihmalleri veya kasıtlı kötü davranışlarına yönelik idari cezalar uygulanmaya başlandı.

Bu kapsamda oluşturulan Gemiadamları Disiplin Komisyonu; söz konusu ihlallerin önlenmesi amacıyla Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği ile Gemiadamlarına Uygulanacak İdari Yaptırımlara İlişkin Yönerge hükümleri doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor.

Gemiadamları Disiplin Komisyonu'nun 8 Mayıs'ta yapılan 2018/I sayılı toplantısında alınan kararlar aynen şöyle:

"Gemiadamları online sınav merkezinde yapılan zabitan sınıfı gemiadamları sınavlarında kopya çekmeye teşebbüs eden 3 gemiadamının mevcut gemiadamı yeterliklerinin 6 ay süreyle askıya alınmasına ve bu sürenin bitiminden itibaren yeterlik yükselme sınavlarına 24 ay boyunca girememesine karar verilmiştir.

Gemiadamları çevrimiçi sınav merkezinde yapılan zabitan sınıfı gemiadamları sınavlarında kopya çekmeye teşebbüs eden ve ilk defa gemiadamı yeterliği alacak olan kişinin, ilgili gemiadamı yeterliği için gerekli eğitim ve staj gereklerini yeniden yerine getirmesine karar verilmiştir.

Gemileri limanda iken izinsiz ve geçerli mazereti olmadan gemiyi terk eden 2 gemiadamının sahip olduğu yeterlik belgeleri iptal edilmiştir.

Gemiyi, başmühendis gemide olmaksızın kaldıran geminin kaptanı ve başmühendisin sahip oldukları gemiadamı yeterlikleri bir alt yeterlik derecesine düşürülmüştür.

Gemiadamı cüzdanları gemide olmasına ve personel listesinde isimleri bulunmasına rağmen fiilen gemide bulunmadıkları tespit edilen 3 gemiadamının yeterlikleri 6 ay süreyle askıya alınmıştır.

Gemiyi geçerli bir mazereti olmaksızın terkeden gemi başmakinistinin yeterlik belgesi iptal edilmiş, gemi kaptanının yeterlik belgesi ise 6 ay süre ile askıya alınmıştır.

Gemisindeki kumanya durumunu kontrol etmeyen gemi kaptanına ihtar verilmiştir.

Sahip olduğu gemiadamı yeterliğinden üst yeterliğe çıkmak için gerekli eğitime katılmadığı halde katılmış gibi gösterdiği tespit edilen gemiadamının, bu yolla sahip olduğu yeterlik belgesi iptal edilerek eski yeterliğine düşürülmüştür.

Sahip olduğu yeterlik belgesini yükseltmek için liman başkanlığına sahte deniz hizmet belgeleri ve usulsüz yolla edinilmiş belgeler ile başvuran gemiadamlarının mevcut yeterlik belgelerinin toplam 6 ay askıya alınmasına ve bir üst yeterliğe sahip olması için gereken deniz hizmetini fiilen tamamladıktan sonra 12 aydan 24 aya kadar süre ile gemiadamları sınavlarına başvuramamalarına karar verilmiştir.

Yurtdışı limanına yasadışı göçmen taşıdıkları gerekçesiyle haklarında yargı süreci başlatılan gemi kaptanı ve birinci zabitinin sahip oldukları gemiadamı yeterliklerinin tedbir amaçlı askıya alınmasına karar verildi.

Yurtdışında görev yaptığı geminin makine dairesindeki ekipmanlara kasten zarar verdiği tespit edilen ikinci makinistin yeterliğinin iptal edilmesine karar verilmiştir.

Yurt dışında Türk bayraklı gemilere uygulanan liman devleti kontrollerinde tutulan gemilerde görev yapan geminin kaptanı ve başmakinistine ihtar verilmesine karar verilmiştir. 

Kaptan olarak görev yaptığı gemide, geminin yanaşma manevrası sırasında görev yerinde olmadığı tespit edilen gemiadamının yeterliğinin 6 ay süre ile askıya alınması ve bu sürenin sonunda bir alt yeterliğe düşürülmesi, eski yeterliğine tekrar elde etmesi için sınava girmesine karar verilmiştir.

Gemi seyir halindeyken gemiadamları arasında meydana gelen kasten yaralama suçunda kusurlu bulunan gemiadamının yeterliğinin 6 ay askıya alınmasına ve tekrar sağlık raporu almasına karar verilmiştir. 

Görev yapacağı gemiye katılmak üzere bindiği uçakta kontrolsüz ve saldırgan davranışlarda bulunduğu tespit edilen ve bu nedenle ülkemize iade edilen gemiadamının yeterliğinin 6 ay süre ile askıya alınmasına karar verilmiştir."

Büşra IŞIK / DENİZ HABER AJANSI

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.