Geleceğin yakıtları İstanbul’da tartışıldı

Geleceğin yakıtları İstanbul’da tartışıldı

Geleceğin yakıt alternatifleri ve teknolojileri, Shell Türkiye’nin katkılarıyla, Avrupa’nın önde gelen bilim insanları ve Ar-Ge uzmanları tarafından İstanbul’da masaya yatırıldı.

Avrupa’nın önde gelen bilim insanları ve Ar-Ge uzmanlarının katılımı ve Shell Türkiye’nin katkılarıyla, 18-19 Ocak 2016 tarihleri arasında, İstanbul Teknik Üniversitesi Gümüşsuyu Kampüsü’nde düzenlenen Yakıtlar ve Mühendislikte Yanma Konferansı’nda (Fuels, Fire and Combustion in Engineering – FCE 2016) geleceğin yakıt alternatifleri ve teknolojileri tartışıldı.

Ar-Ge çalışmaları için her yıl 1 milyar doların üzerinde yatırım yaparak yakıt alternatiflerinin ve teknolojisinin gelişimine önemli katkı sağlayan Shell, özel sektör ile akademisyenler arasındaki iletişimi artırmak ve yakıt teknolojileri alanındaki deneyimini Türkiye otomotiv sektörü ile paylaşarak sektörün gelişimine katkı sağlamak  amacıyla iki yılda bir düzenlenen, FCE Konferansı’na destek veriyor.

Sakarya Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Shell Türkiye işbirliği ile düzenlenen FCE 2016 Konferansı’na, akademisyenler ve Ar-Ge uzmanı mühendislerin yanı sıra otomotiv üreticileri, mühendislik bölümü öğrencileri ve yanmanın kullanıldığı endüstrilerden araştırmacılar katıldılar.

Shell Global Solutions İngiltere, Perakende Yakıtlar Ar-Ge Müdürü Prof. Dr. Roger Cracknell ve Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) Genel Sekreteri Osman Sever’in açılış konuşmalarıyla başlayan konferansta; geliştirilen yeni yakıtlar, yakıtların oluşumu ve üretimi, yüksek hızlı yanma sorunları, taşımacılık ve sanayi sektörlerine yönelik akıllı ve sürdürülebilir yakıtlar gibi konular ele alındı.

Konferanstaki konuşmasında Cracknell, “FCE 2016 Konferansı dünyanın önde gelen yanma teknolojisi uzmanlarını ve bu alanda çalışmalar yürüten akademisyenleri İstanbul’da bir araya getiriyor. Ziyaret etmek için harika bir yer olan İstanbul, tarihi açıdan son derece zengin olmasının yanı sıra modern bir şehir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Ayrıca Türkiye’deki yerel otomotiv sanayi her geçen gün gelişiyor. Shell olarak, Türkiye’de yanma teknolojisinin ve biliminin geldiği noktayı tüm dünyaya gösterecek olan FCE 2016 etkinliğini desteklemekten büyük mutluluk duyuyoruz.”

YAKITLAR VE YANMA TEKNOLOJİSİNİN GELECEĞİ
FCE 2016 Konferansı’nda, güncel teknoloji ve yakıtlara dair önemli makale ve sunumlar dinleyicilere aktarıldı. Shell'in dünya çapında makaleleri yayınlanmış yakıt teknolojisi uzmanları ile İstanbul Teknik Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Mevlana Üniversitesi, Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS), Eindoven Teknik Üniversitesi, Atina Teknik Üniversitesi, Portekiz Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Kahire Üniversitesi Yanma Teknolojileri Enstitüsü’nden bilim insanları ve araştırmacılar; gelişmiş yakıt verimliliği ve performansı, temiz ve sürdürülebilir yakıtlar ve ileri yanma teknolojileri konularında bilgilerini paylaştı.

Konferansın ilk gününde yakıt teknolojileri alanında yayın yapan en önemli bilimsel dergilerden biri olan Combustion & Flame’in editörü Dr. Philippe Dagaut, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Yanma Teknolojileri Enstitüsü Kurucusu Prof. Dr. Oğuz Borat, Uluslararası Yanma Enstitüsü Yunanistan Başkanı ve Atina Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. George Skevis, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dünya Yanma Enstitüsü Türkiye Başkanı Doç. Dr. Hakan Soyhan ve Mevlana Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Essam Ebuseri, yakıt sektöründeki yenilikleri ve Ar-Ge çalışmalarını izleyenlere aktardı.

İkinci gün gerçekleşen oturumlarda ise Eindhoven Teknik Üniversitesi’nden Dr. Bart Somers, Portekiz Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Mario Costa, Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden (CNRS) Prof. Dr. İskender Gökalp, Kahire Üniversitesi Yanma Teknolojileri Enstitüsü’nden Mohy Mansur, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cem Sorusbay, Dr. Alper Çalık ve Muhammed Aydın, Gebze Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rafig Mehdiyev ve TNF’den Dr. Özgür Taşkıran sunumlarını gerçekleştirdi ve çalışmalarını katılımcılar ile paylaştı. İkinci gündeki özel panelde ayrıca, İngiltere merkezli CMCL şirketinden Dr. Julian Dizy ve Dr. Amit Bhave, Doç. Dr. Hakan Soyhan ile birlikte, yanma çeşitleriyle ilgili simulasyon çalışmalarına yönelik bilgi verdiler.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.