Elon Musk'ın tünel projesi ilk kez test edildi

Elon Musk'ın tünel projesi ilk kez test edildi

Elon Musk'ın tünel kazma şirketi The Boring Company'nin kazdığı tünel, Tesla Model X ile test edildi. Musk tünel projesi ile trafik sorununu çözmek istiyor.

Tesla ve SpaceX şirketlerinin CEO'su olan Elon Musk, 2016 yılının sonlarına doğru attığı bir tweet'le yeni şirketini duyurmuştu. Trafik probleminde şikayet eden girişimci The Boring Company isimli bir şirket kuracağını ve tünel kazma projesiyle trafik sorununu çözeceğini dile getirirken bu tweet'ten sadece birkaç hafta sonra şirket kurulmuştu. The Boring Company kurulalı yaklaşık iki yıl oldu ve şirket otomobiller için tasarladığı tüneli geçtiğimiz günlerde ilk kez test etti.

Trafik problemi yaşamadan yolculuk imkanı 

Tünelin test görüntüsünü Twitter hesabından paylaşan The Boring Company, testle ilgili herhangi bir ayrıntı vermezken ''Malibu'ya kadar yeşil ışık.'' ifadesini kullandı. Şirketin paylaştığı 10 saniyelik videoda metal disklere yüklenen bir Tesla Model X'in, tünel boyunca ilerlediği görünüyor. Videonun hangi tünelde çekildiği ile ilgili bir bilgi paylaşılmadı ancak The Boring Company mayıs ayında yaptığı açıklama ile Los Angeles'ta bulunan iki kilometre uzunluğundaki test tünelinin tamamlanmak üzere olduğunu duyurmuştu. Muhtemelen şirketin tünellerine ait ilk testler Los Angeles'taki bu tünelde gerçekleştiriliyor.

Paylaşılan video, Musk'ın tünel projesini gerçeğe dönüştürme konusunda ne kadar kararlı olduğunu gösterse de bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. İlk olarak videodaki tünelde sadece otomobillerin mi hareket edeceği merak konusu zira The Boring Company'nin web sitesinde yer alan açıklamaya göre tünellerde elektrikli motor ile çalışan tekerlekli platformların kullanılması planlanıyor. 8-16 kişi kapasitesine sahip bu platformlar ile şirket toplu taşıma işine de girmeyi planlıyor ancak videodaki tünel, klostrofobi şikayeti olmayan insanlar için bile oldukça dar görünürken daha geniş ve büyük bir aracın oradan geçemeyeceği düşünülüyor.

Öte yandan The Boring Company sadece otomobillerin geçeceği tüneller kazmıyor. Musk'ın tünel projesi 30 kata varan çok katlı tüneller inşa etmeye dayanıyor olsa da şirket; toplu taşımaya tahsis edilecek platformlar ve hatta hyperloop için de tüneller kazıyor. Bu üç farklı araç için farklı tünelleri kazmak gerekirse Musk'ın projesinin hayata geçmesi bir hayli uzun sürebilir. Şu an için bu endişeleri giderecek bir detay paylaşılmış değil.

İlk onayı aldı 

Bu endişelere rağmen The Boring Company'nin geçtiğimiz günlerde güzel bir haber aldığını belirtmekte fayda var. Şirket; Chicago ve O'Hare Uluslararası Havalimanı arasında yolcu taşıyacak futuristik bir yer altı taşıma sistemi için yetkili kurumlardan izin almayı başardı. İnşaat sürecinin ne kadar süreceği ve maliyetinin ne olacağı şu an için bilinmiyor ancak tüneller kullanıma hazır hale geldikten sonra günümüzde 40 dakikada tamamlanan havalimanı yolculuğunun 12 dakikaya düşmesi bekleniyor. 

Donanimhaber

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.