“Devletle, deliyle ve sarhoşla kavga olmaz”

“Devletle, deliyle ve sarhoşla kavga olmaz”

Gemiadamları Yönetmeliği’ni eleştirirken, birilerinin İdare yönetimine söylediği “Ya bunu değiştirirsiniz, ya da değiştirenler gelir” sözünü anımsatan DTO Başkanı Metin Kalkavan, ağızdan çıkanlara herkesin dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart ayı meclis toplantısı, 8 Nisan’da yapılacak seçimden önce gerçekleştirilen son toplantı olması nedeniyle oldukça önem taşıyordu. Ancak, beklenen olmadı ve sakin, sağduyulu bir toplantı yapıldı.

“İyisiyle kötüsüyle bir dönemi geride bırakıyoruz”

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan 8 Nisan tarihinde yapılacak olan Deniz Ticaret Odası seçimlerimden bahsederek; 'Bir dönemi iyisiyle kötüsüyle geride bırakıyoruz. Çok kolay bir dönem değildi. Son dört buçuk senede; darbe girişimi, ekonomik kriz gibi olayları yaşadık. Ne yazık ki denizcilik sektörü henüz normale dönemedi.  DTO’nun kuruluşundan beri 35 sene içerisinde öyle ya da böyle hizmet eden insanlar var, hepsine teşekkür ediyoruz. Ben yönetim kurulu adına da kendim adıma da başkanımıza teşekkür ediyorum büyük emekleri vardır. Yeni yönetimi ve yeni meclisi  hep beraber seçeceğiz’ diye konuştu.

“Projeler sahipsiz kalmaz”

Seçim söylemlerinin bağlayıcı olmadığını kaydeden Kalkavan, icraatların süreceğinin altını da şu sözlerle çizdi: “Siz konuşulanlara bakmayın, kim gelirse gelsin Piri Reis Üniversitesi’ne destekler devam edecektir. Çünkü, Piri Reis denizcilerin gururudur. Koster projesi, öyle ya da böyle bu yıl hayata geçecek. Çünkü, herkesin sahiplendiği ve inandığı bir proje haline geldi. Bizim tüm sektörlere çözüm bulmamız mümkün değil. O nedenle belli şartları hazırlıyor ve sunuyoruz. Her sorun çözülemez, herkese para dağıtma şansımız yok. Bu odayı armatörler kurmuştur ama şu an denizin tüm sorunlarını çözmeye çalışan bir kurum haline dönüşmüştür. “

“Benim kimlerle sorunum olduğunu herkes biliyor”

“Tamer Bey’i tebrik ediyorum, güzel bir konuşmaydı” diyen Kalkavan, şöyle devam etti: “Tamer Bey, haklarımı helal ediyorum dedi. Ben de kırdığım insanlardan özür dilerim ama değerlerimden sapmam, adaletten de uzaklaşmam. İnsanlar ne yaparlarsa yapsın, herkes yaptığından ve söylediğinden sorumludur. 9 Nisan’da yine oturacağız ve yüz yüze bakacağız. Geçen gün aynı uçakla Ankara’ya gittik. Tamer Bey ile bir problemim zaten olamaz ama kimlerle olduğunu tüm sektör biliyor.”

“Devlet adamını tehdit etmek olmaz”

“Bizim anlayışımızda devlet adamını tehdit yoktur”  diyen Kalkavan, sözlerine de açıklık getirdi: “Ya bunu değiştirirsiniz, ya da değiştirenler gelir lafı çok kabul edilebilir bir söz değildir. Bazen çok konuşmak doğru olmaz. Ağızdan çıkan sözlere çok dikkat etmek lazım. Çok uğraşıyoruz, gemi adamları yönetmeliğinde tek sorun yabancı dil değildir. Bizim görüşlerimiz çok nettir. O insanlar da kötü niyetle bir şey ortaya koymuyorlar. Bazen eksik, bazen fazla bazen de istediğimiz şeyler çıkıyor. Emeğe saygı göstermek gerekir. Devletle, deliyle ve sarhoşla kavga edilmez. Asli görevimiz sektörle İdare’yi bir araya getirmektir. Bunlarla çok şey hallediyoruz. Feribot olayı çok küçük bir olay değildi. 4-5 kez biraraya gelince çok güzel bir çözüm ortaya çıktı. DTO kendisine kanunla verilen görevlerin çok üstüne çıkmıştır. Denizde çalışanların ailelerini, geride kalanlarını korumak ve sahipsiz olmadıklarını göstermek de bizim görevimiz. İstediğiniz kadar gemicisiz gemi yapın, karada operasyon için adama ihtiyacınız var.”

Son söz: Hoş seda bırakmak lazım

Farklı bir bakış açısıyla yola devam edeceklerini vurgulayan Kalkavan, “Modifikasyonlar olabilir ama eğitim ve çevre DTO’nun olmazsa olmazlarıdır. Çünkü ikisi de insana yatırımdır. Allah herkese yiyebileceği kadar nasip eder, fazlası yok. Her şeyin emanet olduğunu unutmamak lazm. Bu boş kubbede bir seda bırakmak çok önemli” diyerek sözlerini noktaladı.

tamer-kiran.png

Tamer Kıran: 9 Nisan sabahı yine yüz yüze bakabilmeliyiz

Değişim Grubu’nun Başkan adayı Tamer Kıran da, diğer her konuşmacı gibi önce 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili mesajlarını verdi ve ardından şöyle devam etti:

“8 Nisan akşamı yeni bir meclis seçilecek. Daha sonra da yeni yönetim kurulu ve başkan göreve başlayacak. Bu aday olan ben ve ekibim de olabilir, mevcut başkan ve ekibi de… Ama 9 Nisan sabahı yeniden birbirimizin yüzüne bakabilmeliyiz. Biz siyasetçi değil, denizci işadamıyız. Hatalarımız, kırgınlıklarımız olabilir bende olan hakları helal ediyorum. 9 Nisan’dan sonra seçilsem de seçilmesem de, DTO üyeleri olarak birbiriyle savaşan değil, birbirine refakat eden insanlar olalım diyorum.”

faruk-urkmez2.jpgKapanış konuşmasını yapan DTO Meclis Başkan Vekili Faruk Ürkmez de,

“Erkeğin adam olanı için kadına her gün 8 Mart’tır” sözleriyle verdiği Kadınlar Günü mesajının ardından “4.5 yıl geçti. Bundan sonra mecliste biz olmayabiliriz. Burada bence son gün. Herkes birbiriyle helalleşsin. Bilmeden birini kırdıysam haklarını helal etsinler, ben helal ediyorum. Biz iri, diri olacağız ama hep beraber olup, DTO’yu ileriye taşıyacağız” diyerek toplantıyı kapattı.

Türk denizciliğinin çatı kuruluşu DTO, 8 Nisan’da yeni başkan ve yönetim kurulunu seçecek. Her iki adayın da, temel amaçlarının denizciliği zirveye taşımak olduğunu biliyor, seçimin camiamıza hayırlar getirmesini diliyoruz.

Selçuk ONUR - LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.