Demiryollarına pozitif ayrımcılık

Demiryollarına pozitif ayrımcılık

Torba tasarıya son dakikada eklenen maddeye göre, TCDD’nin dev projeleri için gereken 3.3 milyar liralık dış finansmana da ‘Hazine garantisi’ geliyor....

Torba tasarıya son dakikada eklenen maddeye göre, TCDD’nin dev projeleri için gereken 3.3 milyar liralık dış finansmana da ‘Hazine garantisi’ geliyor. Bugüne kadar hızlı tren projelerinin, 5.3 milyar lirası dış krediyle finanse edildi.

1 milyar doların üzerindeki dev projelerden sonra Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) dev projelerine de ‘Hazine garantisi’ geliyor. Torba tasarıya son dakikada eklenen maddeye göre, TCDD’nin yatırımları için gereken 3.3 milyar liralık dış finansman, TCDD’nin mali yapısı uygun olmadığı için Hazine tarafından borçlanılarak karşılanacak. Bu borcun bütçede gözükmesi de gerekmeyecek.

BİR KEZ DAHA TEKLİF

Düzenlemeye göre, TCDD’nin 2014 yılından 2018 yılına kadar yapacağı yatırımlara Hazine tarafından karşılıksız tahsis yoluyla dış finansman sağlanacak. Hazine’nin desteğiyle finanse edilecek projelerin başında İstanbul-Ankara Hızlı Tren hattı geliyor. Toplam 8.8 milyar liralık büyüklüğü bulunan proje için 7.5 milyar lira dış finansman kullanılması hedefleniyor. Bugüne kadar hızlı tren için yaklaşık 6.3 milyar lira harcanırken, bunun 5.3 milyar lirası dış krediyle finanse edildi. Söz konusu proje için 2.2 milyar liralık daha dış krediye ihtiyaç bulunuyor. Bunun 560 milyon lirasının da bu yıl bulunması gerekiyor. Hızlı tren de dahil olmak üzere TCDD’nin yürüttüğü tüm projeler içinse 9.1 milyar liralık dış krediye ihtiyaç bulunuyor. Bu rakamın 5.8 milyar lirası bugüne kadar karşılanırken; 3.3 milyar liralık kredi ihtiyacı devam ediyor.

BÜTÇE KÜÇÜLECEK

Bugüne kadar tüm yatırımları bütçe üzerinden finanse edilen TCDD’nin yatırımları yeni dönemle birlikte, bütçede yer almayacak. Eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, “Eskiden TCDD borçlanıyordu, Hazine garanti veriyordu. Artık Hazine borçlanacak, üstelik bunun bütçeyle olan bağı da koparılıyor. Bu kadarlık borçlanma gizlenmiş olacak” dedi.

Her şeye rağmen temel atılıyor

3. havalimanı projesinde imar kaynaklı sorunlar giderilmediği için henüz yer teslimi yapılmamasına ve projenin ÇED Olumlu Raporu ile ilgili dava süreci devam ediyor olmasına rağmen, projenin temel atma töreni Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından 7 Haziran’da  gerçekleştirilecek.

HÜRRİYET

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.