BTS'den uyarı:Gebze-Halkalı hazır değil AÇMAYIN!

BTS'den uyarı:Gebze-Halkalı hazır değil AÇMAYIN!

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) 31 Mart yerel seçimleri öncesi açılması planlanan Gebze-Halkalı Marmaray hattına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Açılışın şov amaçlı olduğunu belirten sendika, "31 Aralık 2018 tarihine yetiştiril(e)meyen Marmaray Projesinin yüzeysel hatları henüz test ve sertifikasyon süreci tamamlanmadan 31 Mart 2019 yerel seçimlere yönelik bir şov açılış yapılacaktır.

Marmaray’ın Gebze Halkalı arasının aşağıda belirteceğimiz eksikliklerle açılması telafisi imkânsız kazalara neden olacağından başta UDH bakanlığını, TCDD Genel Müdürlüğü'nü ve Sertifikasyon teşkilatını uyarmayı görev olarak kabul ediyoruz" dedi.

"HAZIR DEĞİL"

"Uyarıyoruz Marmaray henüz hazır değil!" denilen açıklamada, "76 km’lik (Ayrılıkçeşmesi-Kazlıçeşme hariç) Marmaray projesine sertifikasyon alınabilmesi amacı ile yolcusuz test çalışmaları 1 Mart 2019 tarihinde başlanılmış olup, hatta sertifikasyon alınıp alınamayacağı daha belli olmadan hattın açılış tarihi 10 Mart 2019 olarak kamuoyuna ilan edilmiştir.

2013 yılında hizmete açılan 13,6 hat kesiminde çalışan makinistler yeterince bilgi ve deneyime sahip olmakla beraber yeni yapılan 63 km'lik hattın eğim, peron, sinyal, makas yerleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları için yol tecrübesine tabi tutulmaları gerekmektedir.

Marmaray projesinin toplam 76 km'lik kısmında görev yapmak üzere İş-Kur üzerinden alınmış 90 adet makinistin eğitim ve yol deneyimleri yeterince yerine getirilmeden görevlendirilmeleri kazalara davetiye çıkarmaktır. Makinistlik mesleğinin mesleki teknik bilgi ve deneyimle birlikte yapılması gereken bir meslek olduğunu düşünürsek burada da çok ciddi aksaklıkların olacağı ön görülmektedir" ifadeleri kullanıldı.

"FRENLEME SİSTEMİ YETERSİZ"

Cumhuriyet'in aktardığına göre; frenleme mesafesinin yetersiz olduğunun belirtildiği açıklamada, "ynı hat üzerinde hem Marmaray trenleri ve hem de ana hat trenlerinin çalıştırılması öngörüldüğünden ERTMS (European Rail Traffic Management System) sistemi ile çalışacak trenler için bazı noktalarda sinyal görüş mesafesi çok kısa olup yönetmeliklerle belirlenmiş frenleme mesafesi için yetersizdir" dendi.

Açıklamanın devamında şu uyarılarda bulunuldu:

"KONTROL SİSTEMİ TAM OLARAK ÇALIŞMIYOR"

"Marmaray trenlerinin işletim sistemi olan CBTC (Communications Based Train Control) iletişim tabanlı tren kontrol sistemi henüz tam olarak çalışmamaktadır.

OCC Kumanda merkezi ekranında sık-sık tren kayıpları yaşanmaktadır. Yani hat üzerinde işleyen trenler Trafik Kontrolörü ekranında zaman zaman görünmemektedir.

Halkalı, Gebze ve bazı istasyonlarda otomatik motorlu makaslarda henüz makas motorları yoktur, makaslar tıpkı Ankara YHT garı batı çıkışında olduğu gibi makasçı tarafından tanzim edilmektedir.

"AÇILIŞIN DURDURULMASINI TALEP EDİYORUZ"

Sonuç olarak yönetmeliklerle belirlenmiş testler ve personelin eğitimleri tamamlanmadan, teknolojik eksiklikler giderilmeden, dile getirdiğimiz sorunlar giderilmeden Marmaray yeterlilik sertifikasyonu verilerek hattın demiryolu trafiğine açılmasından siyasi iktidar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TCDD bürokratlarının yanında hatta sertifikasyon veren kurumda sorumlu olacaktır.

Yolcuların, çalışanların can güvenliği açısından afişlerle ilan edilen 10 Mart 2019 tarihindeki açılışın durdurulmasını talep ediyoruz."

GERÇEK GÜNDEM

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.