BMW ile Google’ın ‘alfabe’leri karıştı!

BMW ile Google’ın ‘alfabe’leri karıştı!

ABD’li internet devi Google’ın, yeniden yapılanma çerçevesinde kurduğu “Alphabet” (Alfabe) adlı teknoloji grubu, ilk günden polemiklerin ve tartışmaların odağı oldu.

Alman lüks Otomobil üreticisi BMW, “Alphabet.com” adlı internet sitesinin, kendi grup şirketlerinden birine ait olduğunu, bunu da kesinlikle satmayı düşünmediğini açıkladı.

Yeniden yapılanma sonrasında Google ile bağlı şirketlerin “çatısı” haline gelen Alfabeth’in ismi, sadece ABD’de değil Almanya’da da çeşitli polemik ve tartışmaların çıkmasına neden oldu. Nitekim Google, üzerinde çalıştığı sürücüsüz otomobil, robot teknolojisi ve sağlık alanındaki girişimlerini de farklı firmalar olarak Alphabet çatısı altında barındıracağını bildirirken, bir otomobil üreticisinden, BMW’den küçük çaplı itiraz geldi. The Times gazetesi, Google’ın yeni şirketinin, Alman üretici BMW’yle sorun yaşayabileceğine dikkat çekerken, BMW sözcüsü de, kendilerinin aynı isimde bir filo kiralama şirketi ve internet adresi bulunduğunu bildirdi.

BMW’nin sözcüsü, söz konusu şirketin önemli bir yere sahip olduğuna değinirken, bu nedenle “alphabet.com” internet sitesinin haklarını satma gibi bir niyetleri de olmadığını söyledi. Sözcü, BMW’nin, telif haklarının Google tarafından ihlal edilip edilmediğine ilişkin incelemeler yaptırdığını, ancak şu aşamada herhangi bir yasal sürece girmeyi düşünmediğini de sözlerine ekledi.

Bununla birlikte Google’ın açıklamasının ardından “alphabet.com”un trafiğinde de gözle görülür bir artış yaşandığına dikkat çekiliyor.

100 ŞİRKET
Google’ın yeni kurduğu şirketin adı, sadece Almanya değil, merkezinin bulunduğu Amerika’da da farklı polemikleri tetikledi. Reuters ajansına göre Amerika’da “Alphabet” adını taşıyan ve tescillenmiş 100’den fazla şirket bulunurken, bunların pek çoğu Google ile “alakasız” işler yapıyor. Örneğin Ohio’lu bir şirket olan “Alphabet Inc.”, 1965’te kurulmuş. Asıl işi de otomotiv endüstrisi için elektrik malzemeleri imal etmek.

Bunun yanında “@Alphabet” Twitter adresinin de halen bir sahibi var. “@Alphabet” adıyla twitter’a giren Chris Andrikanich adlı bir kişinin, şu sıralar hiç karşılaşmadığı kadar ilgi gördüğünü söylemeye gerek bile yok. 5 bine yaklaşan takipçisi bulunan Andrikanich, önceki gün yeni şirketin adı açıklandıktan sonra tanıtımına ekleme yapmak zorunda kalmış. Söz konusu twitter adresine girenler, öncelikle “Google/Alphabet şirketiyle hiçbir bağlantım yoktur” lafıyla karşılaşıyor.

RAKİP OLMAYACAK
Her ne kadar bu tartışmalar yaşanıyor olsa da, Google’ın kurucularından Larry Page, Alphabet adıyla herhangi bir ürün satışa sunmaya niyetleri olmadığını bildirmiş, Google gibi bilinen bir ad olmayacağını vurgulamıştı.

Google ve bağlı şirketleri bir çatı altında toplayan Alphabet’te, her bağlı firma, alfabedeki birer harfle yer alıyor. Örneğin “G” harfinin Google olması gibi... Alphabet’in internet adresi de, www.abc.xyz olarak tescil edilmişti.

Page, Alphabet’e CEO, Sergey Brin ise başkan olurken, Google, Youtube, Android ve chrome operasyonları, Hint kökenli CEO Sundar Pichai’ye emanet edilmişti. Pichai, tüm dünyanın dikkatini çeken bir yükseliş öyküsüne de sahip.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.