Asıl bayramı oto satışları yaşadı

Asıl bayramı oto satışları yaşadı

Geçen ay Ramazan Bayramı ve yaz tatillerinin yaşandığı temmuz ayında, otomotiv satışları da “bayram” yaptı.

Geçen ay binek Otomobil ve hafif ticari araç pazarı satışları 2014’ün aynı ayına göre yüzde 40 dolayında artışla 83 bin 836 adet oldu. Bu yılın ilk 7 ayında toplam satışlar ise 516 bin 386 adetle rekor seviyeye ulaşırken, tüm yılın yeni bir rekorla kapanmasının kalan 5 aylık dönemdeki iç ve dış etkenlere bağlı olduğuna dikkat çekiliyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verilerine göre yaz döneminde tatillerin artması ve bayram gibi etkenlere rağmen geçen ay 64 bin 218 adet binek otomobil ve 19 bin 618 adet de hafif ticari araç satışı gerçekleşti. Otomobil satışları geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 37.8, hafif ticari araç satışlarıysa yüzde 47.45 artış kaydetti. 

GECİKEN TESLİMAT MI?
Bazı sektör temsilcileri, tatil ve bayram gibi etkenlere rağmen satışların yüksek çıkmasında, mayıs ayındaki grev nedeniyle geciken teslimatların ve kurlarda daha büyük yükselişler yaşanabileceği beklentisiyle öne çekilen taleplerin rol oynadığını belirtiyor. Otomobil satışları, 2015’in ilk 7 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43.94 artarak 392 bin 64 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da, yüzde 67.12 oranında artışla 124 bin 322 adede ulaştı. ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, yılın ikinci yarısındaki pazarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faiz artırma beklentisi, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla parasal genişlemeyi sürdürmesi, jeopolitik gelişmeler, Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kararlılığı, cari işlemler açığındaki gelişim, seçim sonrası süreç gibi etkenlerin rol oynayacağını, etkili olacağını belirtti. Erce, ODD’nin 2015 yılında toplam satışların 900-950 bin aralığında gerçekleşmesine yönelik öngörüsünü de tekrarladı.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.