572 otobüs, 1227 minibüs trafikten çekilecek

572 otobüs, 1227 minibüs trafikten çekilecek

 Anadolu Yakası'nda E-5 aksında trafiği oldukça rahatlatması beklenen Kadıköy-Kartal Metrosu, bugün açıldı. Açılışta konuşan Başbakan Recep...

 Anadolu Yakası'nda E-5 aksında trafiği oldukça rahatlatması beklenen Kadıköy-Kartal Metrosu, bugün açıldı. Açılışta konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da köprü çalışmalarıyla oluşan trafik konusuna da değinerek, çalışmalara bütün çevrelerden karşı çıkıldığını ve bunda da amacın AK Parti iktidarını yıpratmak olduğunu söyledi. Erdoğan, İstanbulluları daha fazla toplu taşıma kullanmaya da davet ederken, hattaki ilk sefer için trenlerden birinin kumanda kısmına geçti.

Vagonlar dahil toplam maliyeti 3.1 Milyar TL olan Kadıköy-Kartal-Kaynarca Metro Hattı 22 km. uzunluğunda ve yerin 30 – 40 metre altında inşa edilen 16 İstasyondan oluşuyor.

Hat üzerinde yer alan istasyonlar ise şöyle: Kadıköy, Ayrılıkçeşme, Acıbadem, Ünalan, Göztepe, Yenisahra, Kozyatağı, Bostancı, Küçükyalı, Maltepe, Huzurevi, Gülsuyu, Esenkent, Hastane/Adliye, Soğanlık, Kartal. Daha sonra bitirilmesi planlanan Yakacık, Pendik, Kaynarca ilavesiyle toplam istasyon sayısının 19'a çıkarılması planlanıyor.

İşte açılışı yapan Başbakan'ın konuşmasından satır başları:

- Kadıköy Kartal metro hattının tüm İstanbullu kardeşlerimize hayırlı olmasını niyaz ediyorum.

- Şu anda bir rahmet bereket ayının adeta şerefiye günündeyiz. Yarın arife ve ertesi gün Ramazan Bayramı. Bu vesileyle böyle bir anlamlı törende bir arada olmamız gerçekten manidar. Bu adeta bayram öncesi bir müjde. Yaklaşık yedi yıllık bir süreç oldu. Hattı, İstanbul'a kazandıran Belediye Başkan ve ekibine ve diğer tüm çalışanlara yürekten şükranlarımı sunuyorum.

- Bu hattı kullanacak tüm İstanbullulara hayırlı yolcuklar diliyorum.

- Yaklaşık 7 yılda 3.1 milyar liralık finansmanla, yerin 40 metre altıda, 22 km'lik uzunluğundaki bu hattı tamamlıyoruz. Her 2.5 dakikada bir araç hareketiyle bu hatta bir farklılık geliyor. Daha sonra bu 90 saniyeye inecek. Günde 1 milyon 266 bin kişi bu hattı kullanacak.

- Anadolu yakasındaki bu ilk metro hattımızın teknolojik altyapısı bir devrim niteliğinde. Bu hattaki trenlerde makinist bulunmayacak. Kumanda merkezindeki makinist bu trenleri yönetecek.

- Kasaba mantığı ile iş yürütenlerin bugüne kadar attığı adımlardır, bu ülkeyi geride bırakan. Ak Parti iktidarı, şehirciliğin yani medeni olmanın ifadesidir. Güvenlik sistemleri en üst düzeyde kuruldu. Uyarı, bilgi, acil durum sistemleriyle bu hat dünyanın en ileri hatlarından biri olarak inşa edildi.

- Engelli kardeşlerimizi de ihmal etmedik. Görme ve fiziki engellilerin, metroyu kolay şekilde kullanabilmeleri için her türlü önlem alındı.

- Bu hattın hem İstanbul hem de Türkiye'ye ekonomik açıdan da çok faydası olacak. Kişi başına yılda 15 güne varan bir zaman tasarrufu sağlanacak. Bu hatla birlikte yıllık 1.153 milyar liralık bir tasarrufu kazandırmış olacağız.

- Bu hat yapılmasaydı, Kadıköy - Kartal arasında 32 minibüs, 67 otobüsün devreye alınması gerekiyordu. Aksine, trafikten araç çekerek trafiği rahatlattık.

İSTANBULLULARA TOPLU TAŞIMA ÇAĞRISI

-İstanbul'a günde giren motorlu taşıt sayısı 450. Bunun neye tekabül ettiğini bir düşünün. Toplu taşıma araçlarına daha tam anlamıyla ilgi göstermiyoruz.

-Halbuki Batı toplumları böyle değil. Aracıyla toplu taşıma aracına kadar gelir sonra yoluna toplu taşımayla devam eder. Bunun verim ekonomisi konusunda da çok büyük faydaları var. Biz bunu henüz halledemedik. O nedenle İstanbul trafiğinde büyük sorunlar yaşanıyor.

KÖPRÜ TAMİRATINA NİYE KARŞI ÇIKIYORLAR

Köprü tamir bakım sırasında sıkıntı meydana geldi. Trafikteki durum şişenin geniş ve dar kısmı gibi oldu. Bunun sıkıntısını yaşadınız. Ama bunun faydası kimedir. Tüm İstanbul'adır. Eğer bu bakım yapmazsak ve başımıza bir şey gelirse nasıl hesabının verecektik. Bu konuda tüm medya sağdan soldan vurdu.

Bu medya hep bizimle uğraştı. Biz onlara rağmen geldik. Biz milletle geldik, milletle yürüdük ve milletle yürüyeceğiz. Bu tamiri bitireceğiz, bunu sorumluluğumuzun gereği olarak görüyoruz. Bunun için en uygun mevsim de yaz. Diğer şekilde yapsaydık daha zor olurdu.

Her kutlu doğum zor olur, bunu bilin.

 KADIKÖYE MEYDAN

-Metro ile Haldun Taner Meydanı trafiği kapatılacak. Böylelikle, Kadıköy'e 60 bin metrekare büyüklüğünde bir meydanı da kazandırmış oluyoruz.

-Bu hattın başta İstanbul'a, Kadıköy ve Kartal ilçelerine ve bu ilçeler arasında yaşayan tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

-Hiç hız kesmeden böyle büyük yatırımları yapmaya devam edeceğiz.

-İstanbul çok uzun yıllar çarpık kentleşti. İstikbali düşünülmedi. Baştan sağlıklı önlemler alınmadı. Biz hem geçmişteki sorunları gidermeye hem de gelecek için çözümler üretmeyi amaçlıyoruz.

-Şu anda İstanbul'da 1.951.114 otomobil var. Sadece İstanbul'da bu rakam iki katına çıktı. Türkiye genelinde de 8.4 milyon otomobil var bu da 10 yılda iki kat artış gösterdi. Refah arttıkça araç sayısı da yükseldi.

KÖPRÜLER RAHATLAYACAK

-Üçüncü köprünün ihalesiyle birlikte ağır vasıtaları bu köprüye kaydırmak suretiyle, diğer iki köprüyü rahatlatacağız.

-Karadeniz kıyısında yıllık 100 milyon kapasiteli bir havalimanı çalışması yapıyoruz. Yer tespit çalışmaları bitti, ihalesini de süratli şekilde yapacağız.

-Bir diğer sözümüz de Kanal İstanbul'du... Onun da şu anda proje çalışmaları büyük ölçüde bitmiş vaziyette.

-Bu projelerin yaklaşık maliyetli 60 milyar lira. Bunlar İstanbul'umuza farklı bir sıçrama getirecektir.

4 GÜN BEDAVA

- Yalnız Sayın Başkan Bayram boyu bu tren bedava olacak. 4 gün bedava olacak. İnşallah bu bölgede çalışan kardeşlerimiz bunun konforunu bayram boyu yaşasınlar.

- Toplu taşıma daha çok tercih edildikçe İstanbul'un trafiği o kadar rahatlayacak ve Türkiye'nin ekonomisi de o kadar büyüyecek.

HERKES NET OLACAK

-Herkes net olacak. Sen PKK terör örgütünden yana mısın değil misin bunu açıkça ortaya koy. 2012 Ramazan ayını kana bulayan bu zalimleri umuyorum ki tüm insanlık unutmayacak.

GÜNDE 1.26 MİLYON YOLCU

1 milyon 266 bin kişilik günlük yolcu taşıma kapasitesine sahip hatta yer alan trenler saatte maksimum 80 km hıza ulaşabiliyor. İstasyonlarda 20 saniye bekleyerek hareket eden araçlar başlangıçta 2.5 dakika ara ile kalkarken, bu ara 90 saniyeye inecek.

Çift hatta tünel uzunluğu 44 km olan hatta yolculuk yapan bir vatandaş, günde 61 dakika bir yılda ise 15 gün zaman tasarrufu sağlayacak.

METROBÜSE VE MARMARAY'A AKTARMA

Bu hatta binen yolcular, Ünalan İstasyonu’nda inerek, E-5 üzerinde Uzunçayır Kavşağında yer alan Metrobüs durağından Avrupa Yakasına geçebilecek. Ayrılıkçeşmesi İstasyonu’nun üst katına konuşlanacak Marmaray İstasyonu’na geçilerek, buradan da Boğaz Tüpgeçişi yoluyla karşıya geçmek mümkün olacak.

Ayrıca Kadıköy İstasyonu’ndan 25-30 metre yürünere, tüm deniz ve otobüs hatlarına ulaşılabilecek.

Marmaray, Yenikapı-Hacıosman, Otogar-Bağcılar-İkitelli Hatları tamamlandığında Kartal’dan metroya binen bir yolcu için yolculuk süreleri ise şöyle olacak:

Kartal’dan - Kadıköy’e:    32 dakika

Üsküdar’a:                     35 dakika

Yenikapı’ya:                   47 dakika

Taksim’e:                       55 dakika

Otogar’a:                       66 dakika

Hacıosman’a:                 79 dakika

Havalimanı’na:               79 dakika

Olimpiyat Stadı’na:         89 dakika

KADIKÖY MEYDANI YAYALAŞTIRILIYOR

Kadıköy-Kartal metrosunun işletmeye açılmasıyla birlikte Rıhtım Caddesi, Haldun Taner Tiyatrosu’ndan itibaren araç trafiğine kapatılarak Kadıköy istasyonu bölgesi tamamen trafiğe kapatılacak.

Daha önce otobüs ve dolmuş durakları olarak kullanılan alanın da yayalaştırma bölgesine katılması ile İstanbul 60.000 m2 büyüklüğünde yayalaştırılmış bir meydana kavuşacak.

Kadıköy Metro İstasyonu’nu kullanan yolcular araç trafiğine maruz kalmadan vapur iskelelerine, dolmuş ve taksi duraklarına ve 760 araç kapasiteli İSPARK otoparkına rahatça erişebilecek.

Hat üzerinde hizmet verecek 144 vagonun özellikleri:

* Tüm araçların, geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikali, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz yapılabilecek.

* Vagonlar arasındaki ara geçiş yolları ile yolcular 4 vagondan oluşan bir tren içerisinde hareket edebilecek.

* Tüm vagonlarda ısıtma, soğutma ve havalandırma.

* Vagonların içi ve dışı kapalı devre kamera sistemi ile izlenecek.

* Aracın dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital göstergeler olacak.

* Vagonların kapı üstlerinde aracın hangi istasyona doğru gittiğini, hangi istasyonları geride bıraktığını, hattan aldığı on-line bilgi ile yolculara farklı ışıklarla gösteren “Dinamik Yol Haritası” üzerinde, diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktaları da görülebilecek.

* Yolcuları bilgilendirmek için 8 adet yolcu bilgilendirme ekranı (LCD ekran).

* Araç istasyona geldiğinde hangi yöndeki kapıların açılacağını gösteren dijital  “OK” göstergesi.

* Tüm vagonlar tam otomatik sürüş sağlayan son sistem bilgisayarlara ve titreşim, ses ve yangın izolasyonuna sahip.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.