114 bin 161 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi

114 bin 161 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gümrük muhafaza ekipleri, yılın ilk yarısında 278 milyon 174 bin lira değerinde 114 bin 161 ton kaçak akaryakıt ele geçirdi.

Bu yılın başında kullanılmaya başlanan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Veri Tabanı (AKBİS) uygulaması akaryakıt kaçakçılığı ile mücadeleye büyük katkı sağladı.

İstasyondaki akaryakıt miktarıyla, sisteme kayıtlı verilerin mukayese edilmesine olanak sağlayan, böylece usulsüz satış olup olmadığını ortaya koyan AKBİS sayesinde yılın ilk 6 ayında 278 milyon 174 bin 500 lira değerinde 114 bin 161 ton akaryakıt kaçakçılığı önlendi. Bu dönemde akaryakıt kaçakçılığında ilk sırayı 89 bin ton ile motorin alırken bunu 22 bin ton ile madeni yağlar izledi. Geçen yıl ise aynı dönemde 2 milyon 175 bin lira değerinde 540 ton akaryakıt kaçakçılığının önlendiği belirtildi.

AKBİS sayesinde, kolluk birimlerinin denetime gittikleri istasyon hakkında ön bilgi edinilebilmesi ve denetlenmesi gereken noktaları önceden tespit edebilmesi, doğrudan kaçakçılık riski bulunan alanlara yoğunlaşabilmesi sağlandı. Böylece yapılan denetimlerin daha verimli ve etkili hale gelmesi, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele eden kurumlarla etkin ve hızlı veri paylaşımı gerçekleşmesi, iş birliğinin artması imkanı oluşturuldu.

Sistemle ayrıca, denetimi gerçekleştirilen istasyon ve akaryakıt türlerine, miktara, zanlı ve taşıtlara, dönemsel üretim ve tüketim rakamlarına ilişkin bilgilere ulaşma imkanına da erişildi. 

Öte yandan, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede sorgu ve analize imkan sağlayan veri tabanı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı gibi 10 kamu kurumunun elinde bulunan verileri bir araya getirerek kullanıcılara kolaylık sağlıyor.

DÜNYA GAZETESİ

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.