Zeytinburnu sahiline mega yat limanı projesi

Zeytinburnu sahiline mega yat limanı projesi

Zeytinburnu Kazlıçeşme miting alanına komşu yeşil alana mega yat projesi planlandığı ortaya çıktı. Projenin önünü açan imar planları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sessiz sedasız onaylandı.

Proje kapsamında mevcut dolgu alana ek dolgu alanı planlanıyor. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları’nın projenin önünü açan imar planlarına karşı açtığı dava sürüyor. Projenin ortakları arasında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı Mehmet Emin Erkan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Erkan Grup da yer alıyor.

Kesintisiz Zeytinburnu

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkan adayı Binali Yıldırım’ın projeleri arasında kesintisiz bir Zeytinburnu sahili yer alıyor. Ancak sahil yoğun bir dolgu ve yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya. Tartışma yaratan Ataköy sahilindeki kulelerin yakınına Ataköy Marina Alışveriş ve Yaşam Merkezi projesinden sonra Yenikapı Miting alanına komşu mega yat projesi planlanıyor. TMMOB Mimarlar Odası projeye karşı yıllardır hukuki mücadele veriyor. 
Dolgu alanının önünü açan imar planlarının 2007 yılında iptal edilmesinin ardından projenin önünü açan yeni imar planları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2 Mayıs 2018 tarihinde sessiz sedasız onaylandı. TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası son planları da yargıya taşıdı. 

Binlerce metrekare

Dava dilekçesinde, bakanlığa karşı 2007 yılında açtıkları davayı anımsatan odalar, mahkemenin kıyı boyunca uzanan yeşil alan bütünlüğünün bozulacağını belirterek imar planlarını iptal ettiğini anımsattı. Alanda 114 bin metrekare büyüklüğünde mevcut dolgu alanı olduğu ve üzerinde rekreasyon alanları bulunduğu belirtilerek söz konusu planla 292 bin 625 metrekare ek dolgu alanı önerildiğine dikkat çekildi. İmar planlarının iptali istenen dava dilekçesinde İstanbul’un tarihi ve kültürel mirası açısından tartışmasız en üstün değerlerinin yer aldığı bölge olan Tarihi Yarımada’nın davaya konu olan Kruvaziyer ve Yat Liman Projesi’nden olumsuz etkileneceği vurgulandı.

‘Doğa kimsenin umurunda değil’

Projeye tepki gösteren CHP’li eski meclis üyesi Hüseyin Sağ, “AKP yönetiminde Zeytinburnu ve Bakırköy sahillerinin geldiği durum ortada. Adeta İstanbul’a özgü rezidanslardan bir beton set oluşturuldu. Sayın Cumhurbaşkanı ‘Denizlerimizin kenarlarını betona çevirme gayreti içinde olanlar var. Şu para var ya nelere muktedir. Şu kapitalizm nelere muktedir’ diyordu ancak gerçekte doğa kimsenin umurunda değil” dedi.

Hazal OCAK - CUMHURİYET

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.