Yunan donanması Türk gemisini durdurdu

Yunan donanması Türk gemisini durdurdu

Türkiye'nin Mersin ve İskenderun limanlarında yüklendiği iddia edilen bomba yapımında kullanılan malzemeleri taşıyan M/V Andromeda adlı gemi, Yunanistan donanması tarafından durduruldu.

Türkiye'den Libya'ya giden Tanzanya bandralı M/V Andromeda adlı general kargo gemisi Pazar günü Girit açıklarında durdurularak arandı. 

Yunanistan, çıkan belgelere göre Türkiye’nin Mersin ve İskenderun limanlarından yüklenmiş bomba yapımında kullanılan malzemeleri taşıyan ve Libya’ya doğru seyreden Tanzanya bandıralı bir gemiyi durdurdu. İçerisinden 29 konteyner dolusu patlayıcı çıktığı belirtilen geminin 5 Hintli, 2 Ukraynalı, 1 Arnavut'tan oluşan 8 kişilik mürettebatın tamamı tutuklandı.

Yunanistan'daki Herakliyon limanında bekletilen gemideki konteynerlerde amonyum nitrat başta olmak  elektriksiz patlayıcılar, 11 adet sıvılaştırılmış petrol gazı tankı gibi bomba yapımında kullanılan maddeler olduğu tespit edildi.

Yunan sahil güvenlik güçleri, ‘İnsanlara ve doğaya büyük zarar verebilecek zaman ayarlı bir bombayı’ etkisiz hale getirdiklerini açıkladı.

İddiaya göre gemide yer alan belgeler, malzemelerin Mersin ve İskenderun limanlarından yüklendiği ve geminin Cibuti ve Umman’a gitmeyi planladığını ortaya koydu. Ancak yapılan ilk soruşturmalara göre geminin kaptanı taşınan yükün tamamının Libya’daki Misrata Limanı'na götürülmesi talimatını aldığını söyledi. 

Resmi kayıtlara göre geminin Cibuti ve Uman'a gitmek üzere İskenderun limanından yola çıktığı görülse de Yunan sahil güvenlik yetkililerinin yaptığı sorgulama ve soruşturmada gemi kaptanının patlayıcıları Libya'nın Misrata Limanı'nda boşaltma talimatı aldığı ortaya çıktı.

Geminin sahibi olan şirket adına yerel haber sitesi CretaPost'a konuşan kaptan Theodoros Rellos, charter olarak gemiyi kullanan Türk firmayı suçlayarak Mersin'de yapılan doldurma işlemininde bu maddelerin konulduğunu ileri sürdü.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği, 2011’den bu yana Libya’ya silah ambargosu uyguluyor.

patlayici-gemi.jpg

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.