Yükseliş sürüyor, hedef % 10’luk büyüme

Yükseliş sürüyor, hedef % 10’luk büyüme

 Uluslararası karayolu taşımacılarının çatı örgütü UND, ulaştırma ve lojistik sektörünün 2011 yılını değerlendirirken, sektörün 2012 projeksiyonlarını...

 

Uluslararası karayolu taşımacılarının çatı örgütü UND, ulaştırma ve lojistik sektörünün 2011 yılını değerlendirirken, sektörün 2012 projeksiyonlarını da açıkladı. Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınan verilere göre 23 sınır kapısından gerçekleştirilen karayolu ve ro-ro taşımalarının 2011 yılını yüzde 6’lık bir artışla kapatması beklenirken, aynı yükseliş trendinin sürmesi halinde sektörün 2012 yılını da yüzde 10’luk bir büyüme ile tamamlayacağı öngörülüyor.

Avrupa’da yaşanan ekonomik krizlerin, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan rejim değişikliklerinin ve Orta Asya’da hızla yükselen refah ve kalkınma ortamının öne çıktığı 2011 yılında 100’ün üzerinde firma yetki belgesi alarak ulaştırma ve lojistik sektörüne girerek yüzde6’lık bir artış gerçekleştirdi. Sektöre yeni giriş yapan bu firmaların sahip olduğu 2000’e yakın yeni çekici yüzde3’lük bir artış ortaya koyarken, Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınan bu veriler sektörde yatırımların hız kazandığına ve olumlu beklentilerin varlığına işaret ediyor.

Uluslararası taşıma rakamlarına baktığımızda 23 sınır kapısından gerçekleştirilen taşımalar; ihracatta 1,5 milyon rakamına ulaşırken (2011 sonu itibariyle Türk taşımacılarının payında yüzde 6’lık, yabancı taşımacıların taşımalarında ise yüzde19’luk bir artış oldu), ithalatta 505.000 taşıma ile toplamda yüzde10’luk bir artış sergiliyor. Ülkemiz üzerinden gerçekleştirilen transit taşımalarda yapılan 85.000 sefer ile geçtiğimiz yıla oranla yüzde4’lük bir artış kaydedilirken, yapılan bu taşımaların yüzde60’ının yabancı ülke araçları tarafından gerçekleştirildiğini göz önünde bulundurarak Türkiye’nin uluslararası bir transit güzergâhı olarak tercih edilirliğinin giderek artmakta olduğu gözleniyor.

UND Başkanı R. Engin Özmen konuyla ilgili yaptığı açıklamada ulaştırma ve lojistik sektörünün 2011 yılını büyüme ile kapatırken, 2012 yılında sektörün seyrini etkileyebilecek bazı riskler olduğunun da altını çizdi. Özmen açıklamasında; “Ekonomik sıkıntılar ve krizlerle boğuşan Avrupa bölgesine alternatif olarak ön plana çıkan Ortadoğu’da yaşanan siyasi karışıklıkların yanı sıra sektörün artan maliyetleri, Rusya başta olmak üzere taşımalarımızın yoğun olduğu bazı ülkelerin rekabet kaygılarıyla nakliyecilerimize uyguladıkları kısıtlamaları arttırmaları ve güzergâh alternatifleri sunmaması gibi sorunlar 2012 yılı için sektörün seyrini etkileyebilecek riskler olarak ön plana çıkmaktadır. Bu risklerin etkilerinin azaltılması için ülke ekonomisi açısından stratejik önem arz eden lojistik sektörüne sağlanacak ek destek, kolaylık ve teşvikler sektörün önünü açacak ve sektörün güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

2011 yılı rakamsal verileri sektörde yatırımların hız kazandığına işaret ederken bu veriler olumlu beklentilerin oluşmasına yol açmaktadır. Aynı yükseliş trendinin sürmesi halinde uluslararası eşya taşımacılığı sektörünün 2012 yılını filoda yüzde3, firma sayısında yüzde 8 ve uluslararası taşıma performansında da yüzde10’luk bir artış ile bitireceği öngörülmektedir. Pazar oyuncularının ve rekabetin yoğunlaşması 2012 yılında da ciro artışını sınırlayıp son derece cüzi ciro artışlarının yaşanacağı beklenmektedir.

 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.