Yük kamyonunun kantara girmeme cezası nedir?

Yük kamyonunun kantara girmeme cezası nedir?

Trafikte seyir halinde olan ve yük taşıyan araçların belirlenen ağırlıklar çerçevesinde taşıma yapmaları gerekmektedir. Peki yük kamyonunun kantara girmeme cezası nedir? İşte ayrıntılar…

Kantar trafiğe çıkan ve ağır yüklenmiş şekilde seyreden kamyonların kilolarının ölçüldüğü alettir. Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı olarak trafikte seyreden büyük araçların ağırlıklarının ölçülmesi görevi kantarlara verilmiştir. Türkiye’de 24 farklı bölgede kantar bulunmaktadır. Bu kantarların ilgili araçlar tarafından kullanılmaması halinde cezai işlem uygulanmaktadır.

Hangi Araçlar Kantara Girmek Zorundadır?

Türkiye’nin 24 farklı yerinde bulunan kantarlar 24 saat boyunca çalışmaktadır. Aşağıdaki kısımda sıralanmış olan araçların bu kantarlara girmeleri zorunlu tutulmuştur. Bu kantarlarda yük taşıyan araçların bakım ve denetimleri gerçekleştirilir.

Neden Kantara Girer?

Yük kamyonlarının kantara girmeleri zorunludur. Taşınmakta olan yükün ağırlığının trafiği tehdit edecek seviyede olup olmadığı kantarlar aracılığı ile belirlenmektedir. Taşıma kapasitesinin üzerinde yük taşımakta olan kamyonlara müdahale edilmektedir. Herhangi bir ceza alınmaması için kantarda yetkililer tarafından verilen talimatlara harfiyen uyulması gerekmektedir.

Kantara Girmeme Cezası Nedir?

Trafik Ceza Kanunu 65. Maddenin 4. Fıkrasına göre yük kamyonlarının kantara girmemelerinin cezası 1835 TL olarak uygulanmaktadır. Cezanın ödemesinin peşin şekilde yapılması halinde bu tutar 1376 TL seviyesine iner. Kantara girmeyi kabul eden ancak belirlenen sınırlar içerisinde yük almamış olan araçlar için farklı bir ceza tarifesi uygulanır. 70 kg fazla yüklü olan araçlar 500 TL, 100 kg fazla yülü olan araçlara ise 1000 TL ceza kesilir.

Haber Port

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum