Yolcu taşımacılığı için "Kovid-19" talepleri

Yolcu taşımacılığı için "Kovid-19" talepleri

"Taşımacılık yapan firmalara belli kriterler doğrultusunda araç rehini ile faizsiz uzun vadeli destek kredisi verilmelii, risk grubundaki 65 yaş üstü vatandaşların şehir içi ücretsiz yolculukları tedbir amaçlı durdurulmalı" gibi öneriler var.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kara yolu taşımacılığı sektörünün, faizsiz uzun vadeli destek kredisinin de aralarında bulunduğu talep ve önerilerini TOBB Yönetim Kuruluna ilettiklerini bildirdi.

Yıldırım, AA muhabirine, Kovid-19 salgınına karşı uygulamaya konulan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'ni ve atılması gereken adımları değerlendirdi.

Kara yolu taşımacılığının istihdamdaki payı, yatırımları ve oluşturduğu katma değer ile sosyal, ekonomik ve kültürel faaliyetlerin gerçekleşmesinde önemli rol üstlendiğini belirten Yıldırım, Kovid-19 salgını nedeniyle yaşanan ve yaşanabilecek muhtemel sorunları, talepleri ve çözüm önerilerini ilgili makamlara ilettiklerini söyledi.

mustafa-yildirim-004.jpgYıldırım, turizm taşımacılığının, turizmin ayrılmaz tamamlayıcısı olduğuna işaret ederek, bu kapsamda geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a beklentilerini aktardıklarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan ilk toplantıda da taleplerinin büyük bölümünün gündeme getirildiğini anlattı.

Yaşadıkları diğer sorunların da TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclis üyeleri ve komisyon başkanlarıyla yapılan görüşmelerde değerlendirildiğini ifade eden Yıldırım, "Kovid-19 nedeniyle kara yolu taşımacılığı sektörünün talep ve önerilerini TOBB Yönetim Kuruluna ilettik." dedi.

- "Otobüsler dezenfekte edilmeli"

Salgınla mücadele kapsamında öncelikli taleplerinin, çalışan otobüslerin kamu kurumlarının da desteğiyle dezenfekte edilmesi olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Sektörün ve firmaların bu işlemleri yapacak bütçesi ve kaynağı yok. Sağlık Bakanlığımızın desteğiyle otobüs ekranlarında yayınlanmak üzere, yolcuların salgınla mücadele konusunda uyarılmasını ve eğitilmesini sağlayacak kısa metrajlı film de hazırlanmalı." diye konuştu.

Yıldırım, turizm taşımacılığında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından belge alan 2 bin 300 firma ve 47 bin otobüsün faaliyet yürüttüğüne dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Turizm firmaları, turizmin iyi olacağı beklentisiyle borçlanarak yatırım yapmış ve istihdam yaratmıştır. İç ve dış turizmde salgının yarattığı belirsizlikler, taşımacılık alanında da büyük sorunlar oluşturacak. Yeterli destek sağlanmadığı takdirde iflasları da kaçınılmaz hale getirebilecektir. Ayrıca bakanlıktan belge almış turizm taşıtlarına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından zorunlu kılınan ve yine belediye tarafından verilmeyen yol belgesi nedeniyle araç cezalandırma ve bağlama işlemlerinin İçişleri Bakanlığı tarafından durdurulması sektörün önemli beklentisidir.”

- "Eğitime ara verilmesi otobüs hareketliliğini azaltacak"

Yıldırım, şehirler arası tarifeli taşımacılık faaliyetlerinin 327 firma ve 7 bin 500 otobüsle yapıldığı bilgisini vererek, bu alanda en yüksek oranı üniversite öğrencilerinin teşkil ettiğini aktardı.

Kovid-19 nedeniyle üniversitelerde eğitime ara verilmesi ve yurtların boşaltılmasının hareketlilik katsayısını büyük ölçüde azaltacağına işaret eden Yıldırım, bu nedenle otobüslerin büyük bir bölümünün faaliyet dışı kalacağını, öğrenci hareketlerinin büyük ölçüde bittiğini, yolcu ve sefer sayılarının hızla azaldığını dile getirdi.

Yıldırım, okulların ve iş yerlerinin kapatılmasının, dijital eğitim, kamu ve özel işletmelerin "home ofis" uygulamalarının servis sektöründe büyük belirsizlik yarattığını ifade ederek, "Ödemeleri alamayan servis işletmecileri, borçlarını yönetemez duruma gelmiştir. Süre uzadığı takdirde iflaslar kaçınılmaz hale gelebilecektir. Okul servisleri için istenen koltuk sensörü, üç nokta emniyet kemeri, okul ve personel taşıtları için talep edilen kamera takma zorunluluklarının iptal edilmesi veya süresiz ertelenmesi önemli beklentilerdir.'' diye konuştu.

- "Varlıklı vatandaşların ücretsiz taşınması haksız uygulama"

Özel halk otobüslerinin salgın nedeniyle alınan tedbirler kapsamında yolcu sayıları ile gelirlerinin yarıdan fazla azaldığına işaret eden Yıldırım, bu durumun otobüsçüleri zor duruma sürüklediğini söyledi.

Yıldırım, ücretsiz seyahat eden 65 yaş üstü vatandaşların seyahat oranlarının her geçen gün artmasıyla taşımacılara ağır mali yük getirdiğini belirterek, "İhtiyaç sahiplerinin belgelendirilmesi ve otobüslerde ücretsiz seyahat etmeleri sağlanmalı. İhtiyaç belgesi olmayanlar ücretsiz yolculuk yapma hakkını kullanmamalı." dedi.

Otobüs ve servis sahiplerinin geçmiş ve güncel borçlarının vade farkı olmaksızın ertelenmesini ve daha uzun vadeye yayılmasını talep eden Yıldırım, istihdamdaki daralmayı önlemek için de süreç boyunca istihdamla ilgili vergilerin ve diğer vergi borçlarının alınmaması veya ertelenip uzun vadeye yayılması gerektiğini dile getirdi.

Yıldırım, şunları kaydetti:

"Taşımacılık yapan firmalara işletme giderlerini karşılamak amacıyla Kaynak Kullanımını Destekleme Fonundan can suyu niteliğinde ve belli kriterler doğrultusunda araç rehini ile faizsiz uzun vadeli destek kredisi verilmeli. Risk grubundaki 65 yaş üstü vatandaşların şehir içindeki ücretsiz yolculukları tedbir amaçlı durdurulmalı. Salgınla mücadele konusunda yapılan her türlü yatırım ve harcamaların desteklenerek vergiden muaf tutulması sağlanmalı."

Yıldırım, Türkiye'nin Kovid-19 salgınından en az etkilenen ülkeler arasında yer alması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ve diğer yetkililere teşekkür etti.

AA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.