Yeşil Hava Yolu Projesi hayata geçiriyor

Yeşil Hava Yolu Projesi hayata geçiriyor

SHGM'den yapılan yazılı açıklamada, atmosferde sera etkisi yapan karbondioksit (CO2) emisyonlarındaki artışın önüne geçilmesi amacıyla daha önce havaalanlarında...

SHGM'den yapılan yazılı açıklamada, atmosferde sera etkisi yapan karbondioksit (CO2) emisyonlarındaki artışın önüne geçilmesi amacıyla daha önce havaalanlarında karbon salınımının azaltılmasına yönelik uygulamanın hayata geçirildiği hatırlatılarak, şimdi de havayolu işletmelerinde de yeşil dönem başlatıldığı belirtildi. Projenin uygulanmasına ilişkin izin yazısının, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından onaylandığı bildirilen açıklamada, Yeşil Hava Yolu Projesi kapsamında, Türk havayolu işletmelerinin tükettikleri yakıt miktarı ve bu tüketim sonucunda oluşan karbondioksit emisyonunun düşürülmesi ve çevre bilinci oluşturulmasının hedeflendiği kaydedildi.

-Yakıt tüketimini en fazla azaltan ödüllendirilecek-

Açıklamaya göre, her yıl sonunda yolcu başı yakıt tüketimini ve buna bağlı olarak karbondioksit emisyon miktarını bir önceki yıla göre en çok azaltan üç işletme SHGM tarafından ödüllendirilecek.

Buna göre, bir yolcu veya 100 kilogramlık yük için 100 kilometrede tüketilen yakıt miktarı ve bu tüketim sonucunda oluşan karbondioksit emisyon miktarını en çok azaltan birinci işletmeye ''Yeşil Havayolu Logosu'' verilecek. Bu logoyu uçaklarında 1 yıl süre ile taşımaya hak kazanan işletmeye ayrıca işletme ruhsatı temdit ücretlerinde yüzde 20 indirim yapılacak.

Proje kapsamında ruhsat temditlerinde ikinci işletmeye yüzde 15, üçüncü işletmeye ise yüzde 10 indirim yapılması öngörülüyor. İşletmelerin emisyon miktarlarındaki azalma, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) tarafından yetkilendirilen Emisyon Ölçüm Raporları Değerlendirme şirketlerinin yapacakları incelemeler sonucunda ölçülecek.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve Avrupa Birliği'nin hava taşımacılığında emisyon azaltılması konusundaki çalışmalarına paralel olarak yürütülen projeyle iklim değişikliği ile mücadele kapsamında başarılı firmaların teşvik edilmesi hedefleniyor.

SHGM, bu yıl Ağustos ayında Yeşil Havaalanları Projesi'ne  ''Havaalanı Karbon Akreditasyon Programları''nı dahil etmiş ve bu kapsamda Antalya Havalimanı dünyanın karbon salınımı en düşük 8 havalimanı arasına girmişti. Sivil havacılık sektöründe emisyon azaltımı ile ilgili eylem planını geçen yıl Kasım ayında ICAO'ya sunan Türkiye, bu alanda hayata geçirdiği projelerle diğer üye ülkelere de örnek teşkil ediyor.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.