Yaris’in makyajına Türk imzası atıldı

Yaris’in makyajına Türk imzası atıldı

Toyota’nın küçük sınıftaki otomobili Yaris, kapsamlı bir makyaj operasyonu geçirdi. Özellikle tasarımı, iç mekanı ve süspansiyon sistemi elden geçirilen,...

Toyota’nın küçük sınıftaki otomobili Yaris, kapsamlı bir makyaj operasyonu geçirdi. Özellikle tasarımı, iç mekanı ve süspansiyon sistemi elden geçirilen, pek çok parçası yenilenen Yaris, aynı zamanda marka açısından yeni sayılabilecek süreçleri de beraberinde getirdi. Tüm bu operasyondan sorumlu kişi ise, 9 yıldır Toyota’nın Belçika’daki Ar-Ge bölümünde görevli Serkan karaman oldu.

2011’de piyasaya çıkan 3. nesil Yaris, piyasaya çıkalı uzun bir süre olmamasına rağmen, tüketicilerin isteklerine göre kapsamlı bir yenileme operasyonu geçirdi. Basında çıkan yorumlar, tüketicilerden gelen değerlendirmeler ve yetkili satıcılardan elde edilen verilerden yola çıkan Toyota, Yaris’te görmek istenen ve beğenilmeyen  unsurları saptadı. Toyota, böylece ön tasarımından iç mekana, gövdeden süspansiyona hatta motorlara kadar pek çok unsurda yenilikler gerçekleştirdi.

50’den fazla Türk

Tüm bu operasyonun koordinasyonunu da, 9 yıldır Belçika’da Toyota Motor Avrupa’nın Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde görevli Serkan Karaman’a verdi.

Toyota’nın Adapazarı fabrikasından Belçika’ya transfer olan Karaman, Yaris’in yenilenmesi projesinin Toyota’da farklı açılımlar anlamına geldiğini, bunun “makyajdan öte bir şey” olduğunu kaydetti. Bu projenin başında olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Karaman, “Eskiden küresel model projeleri sadece Japonya’da geliştirilirdi. Şimdi ise direksiyoında biz vardık. ABD ve Japonya için de tamamen Avrupa’da geliştirildi” diye konuştu. Proje için 85 milyon euro harcanmış.

Toyota Avrupa’da gerek mühendislik gerekse de üst düzey yönetimlerde 50’ye yakın Türk çalıştığını anlatan Karaman, “Çoğu Adapazarı fabrikasından transfer edildi. Ancak Toyota’nın doğrudan işe aldığı Türk arkadaşlarımız da var. Yaris projesinde deçalışanlar oldu* diye konuştu.

‘Baştan aşağı’  yenilik

Markanın Avrupa’da ciddi satış rakramlarına ulaşan modeli Yaris, B-sınıfı araçların satışlarında beklenen artışa uygun hale getirildi. Ön tasarımı tamamen yenilenen ve sportif hale getirilen Yaris’in gövde ve yürüyen aksamında da değişiklikler yapıldı.

Yaris’in 1000 parçası yenilenirken, süspansiyon sistemi ve gövde destekleri geliştirilmiş, izolasyon için farklı parçalar eklenmiş. Kabin içi sessizleşirken, sürüşü da daha konforlu hale gelmiş. Kabin içinde yumuşak malzeme, kromaj parça kullanımı artmış, farklı multimedya sistemleri ve iç döşeme seçenekleri eklenmiş.

Farklı sürücü isteklerine uygun olarak standart, sportif, hatta lüks sayılabilecek donanım paketi seçenekleri sunabilecek. Ayrıca Yaris’te 7 inç dokunmatik ekran, geri görüş kamerası, bluetooth, USB ve multimedya bağlantısı sağlayan “Toyota Touch 2” teknolojisi, deri-alkantara koltuk gibi standart ve isteğe bağlı donanımlar da içerecek.

Hibrit ağırlığı artacak

Tüm donanımlarında sürücü diz hava yastığı dahil 7 hava yastığı, Araç Denge Kontrolü (VSC), Elektronik Çekiş Kontrolü (TRC), ABS+EBD, Acil Durum Fren Sistemi (EBS), Lastik Basınç İzleme sistemi (TPMS) standart.

Yaris’te yenilenen 1.0 lt (69 HP) ve 1.33 lt (99 HP) benzinli, 1.4 lt (90 HP) dizel motor seçenekleri var. 1.5 lt benzinlinin yanı sıra bir de elektrikli motora sahip “Yaris Hybrid” versiyonuysa, 100 km’de 3.6 lt ortalama tüketiyor.

Yeni Yaris, eylülde Türkiye’ye gelecek. Hibrit ise ekimde. Yılın son 3 ayında, 300’ü hibrit, toplam 1500 adet Yaris satılması planlanıyor.

‘Yenİ modelde sona yaklaştık’

Toyota’nın Sakarya fabrikasında üçüncü bir modelin üretime alınması konusunda çalışmaların sona geldiği belirtildi. İnternet sitelerinde Auris’in “crossover” kardeşi olarak nitelenen bir modelin gizli çekilmiş fotoğrafları dolaşmaya başlarken, bu da, Toyota Türkiye’nin üretmek için Fransa ile yarışa girdiği ve Japon üreticinin “elinde bulunmayan bir araç” olarak nitelenen muhtemel üçüncü modeli akla getirdi.

Konuyla ilgili Milliyet’in sorularını yanıtlayan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdür ve CEO’su Orhan Özer, yeni bir modelin üretimiyle ilgili çalışmalarının son aşamaya geldiğini, uğraşlarının olumlu sonuçlanacağına inandıklarını söyledi. Söz konusu üçüncü modelin, testleri süren ve “Auris Cross” diye nitelenen araç olup olmadığına ilişkin kesin bilgi vermekten kaçınan Özer, “Yeni projeler, yatırım fırsatlarının yanı sıra şirketin büyümesi ve gelişimi için her zaman çalışıyoruz. Daha fazla üretim, kapasitemizi tam olarak kullanmak hatta artırmak için gayretlerimiz sürüyor. Yeni bir modelin üretimi ile ilgili çalışmalarımız son aşamaya geldi. Ben inanıyorum ki, bu uğraşlarımız olumlu sonuçlanacak” dedi.

Özer, daha önce, üçüncü modelin üretim yeri için Fransa ile bir rekabet yaşandığını belirtmişti.

135 bine ulaşacak

Geçen yıl üretimi başlayan Corolla Sedan ve Verso ile birlikte geçen yılı 103 bin adetlik üretimle kapattıklarını hatırlatan Özer, bu yıl için 130 bin adetlik plan yapıldığını, ancak mevcut durumun, 135 bin adetlere çıkılabileceğini gösterdiğini kaydetti. Özer, “Toplam üretim içinde Corolla’nın payı bu yıl yüzde 68 olacak. Corolla’yla genişleyen, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri gibi ihracat pazarları sayesinde yıl sonunda üretimimizin yüzde 87’sini ihraç etmiş olacağız” dedi.

Milliyet

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.