Yağ 10 numara, vergi kaybı 5,5 milyar lira

Yağ 10 numara, vergi kaybı 5,5 milyar lira

Motorda yangına sebep olduğu için yolcuların hayatlarını tehlikeye atan10 numara yağın devlete faturası da ağır oluyor. Petrol Sanayi Derneği'nin (PETDER)...

Motorda yangına sebep olduğu için yolcuların hayatlarını tehlikeye atan10 numara yağın devlete faturası da ağır oluyor. Petrol Sanayi Derneği'nin (PETDER) hazırladığı rapora göre bu yılın ilk 6 ayında 10 numara yağın sebep olduğu vergi kaybı toplam 5,5 milyar liraya ulaştı.

Hem yolcuların hayatını tehlikeye atan hem de devlete vergi kaybına uğratan 10 numara yağ kullanımı, alınan mali ve idari tedbirlere rağmen azalmıyor. Petrol Sanayi Derneği'nin (PETDER) 2012 yılı ilk altı aylık döneme ilişkin açıkladığı sektör raporuna göre, bu yılın ilk altı aylık döneminde 10 numara yağ üretiminde kullanılan baz yağların ithalatı kısmen yüzde 12 azalmakla birlikte gerçekleşen ithalat miktarı yurtiçi üretimin 3 katını geçti. On numara yağ problemi 2008 sonunda yapılan vergi düzenlemesiyle sürekli artış gösterirken, bu senenin ilk yarı yılı sonunda sebep olduğu vergi kaybı toplamda 5,5 milyar liraya ulaştı.

Ülke ekonomisindeki bu büyük kaybın yanı sıra son aylarda ağır vasıta araçlarda 10 numara yağ gibi sahte yakıtlardan kaynaklandığı şüphesi güçlenen yangınlar arttı. Raporda, geçtiğimiz günlerde yayımlanan Başbakanlık Genelgesi, Maliye Bakanlığı'nın tecil/terkin uygulamasına tabi yağlarda teminat tutarlarını yüzde 25'e çıkarması ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın antrepo uygulamalarına yönelik düzenlemeleri ile birlikte bu sorunun, yılın geri kalan döneminde ciddi şekilde azalmasının beklendiği belirtildi.

PETDER'in raporuna göre, otomotiv yakıtları arasında yüzde 70'lik tüketim ile en büyük payın sahibi olan motorin tüketimi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, yılın ilk altı ayında yüzde 9,1 artarak 8 milyon 800 bin metreküp oldu. Otogaz tüketimi ise yüzde 0,8 oranında artarak 2 milyon 100 bin metreküpe çıkarken son dört yıldır sürekli azalan benzin tüketimi ise yüzde 5,9 oranında azalarak yaklaşık 1 milyon 200 bin metreküpe geriledi. Motorin tüketiminde yılın ilk yarısındaki genel ekonomik büyümenin de üzerinde gerçekleşen artışın otomasyon sisteminin ve kayıt dışına karşı alınan tedbirlerin olumlu bir sonucu olarak kabul edildiği raporda yer aldı.

2012 yılının ilk yarısında da Türkiye'deki vergisiz pompa fiyatları EPDK tarafından referans piyasalar olarak kabul edilen Akdeniz ülkelerindeki benzin ve motorinin vergisiz fiyatlarından daha düşük olarak seyretmeye devam etti. Altı ay ortalaması olarak standart benzin (vergisiz), İstanbul'da Atina'dan ortalama 15 kuruş (7 cent-Euro/lt), motorin ise 19 kuruş (9 cent- Euro/lt) daha ucuza satıldı. Standart ürünlerin yanı sıra özel motorin türlerinin Türkiye'de dört Akdeniz ülkesine göre 9-10 kuruş daha düşük fiyatla tüketicilere sunulduğu görüldü. Diğer bir deyişle Türk tüketicisi benzin, motorin ve özel motorin türlerinde uluslararası piyasalarda yaşanan petrol fiyatlarındaki artışlardan, Akdeniz piyasalarındaki diğer bölge ülkelerindeki tüketicilere göre daha az etkilendi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.