Yabancı TIR payı arttı: Bakanlık teyakkuzda

Yabancı TIR payı arttı: Bakanlık teyakkuzda

Türkiye'nin İhracat taşımalarında yabancı plakalı araçların payı yılın ilk iki ayında yüzde 17 arttı. Bu dikkat çekici artış hükümeti de harekete geçirdi. Bakanlık, yabancı araçların usulsüz taşımalarını engellemek için denetimleri artırıyor.

İhracat taşımalarında 2018’in ilk iki ayında yabancı plakalı araçların payı yüzde 17 arttı. Bu dikkat çekici artış hükümeti de harekete geçirdi. Bakanlık, yabancı plakalı taşıtların serbest bölgeler veya gümrük antrepolarından usulsüz taşımaları engellemekiçin denetimleri artıracak. Bakanlık geçtiğimiz aylarda yayınladığı bir yönetmelikle de cezasını ödemeyen yabancı plakalı araçların Türkiye’den çıkışını yasaklanmıştı.

Türkiye’de demiryolu, denizyolu veya havayoluyla gelen ve varış noktasından karayolu taşıtlarıyla üçüncü ülkelere yapılacak taşımalar ulaştırma mevzuatı gereğince sadece Türk plakalı taşıtlar ile yapılabiliyor. Söz konusu yüklerin ülkemiz gümrük bölgesi içindeki serbest bölgelere ya da gümrük antrepolarına Türk plakalı araçlar ile taşınması ve buradan da yabancı plakalı araçlar ile yurt dışı edilmesi de aynı ulaştırma mevzuatı gereği yasak. UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Vekili Erman Ereke, gümrük idarelerindeki bilgi eksiklikleri nedeniyle tereddütler oluştuğunu, bu taşımaların yabancı araçlar tarafından gerçekleştirilebildiğini ve yabancı araçlara yönelik denetim ayağındaki eksiklikler sebebiyle de bu taşımalar engellenemediğini dile getirdi.

İhracatta yüklerin yüzde 2'sini yabancı araçlar taşıyor
UND’nin son açıkladığı verilere göre ocak-şubat toplamında, Türkiye’den yapılan ihracat taşımalarında Türk araçların payı bir önceki döneme göre aynı kaldı. Yabancı araçlarda yüzde 17, genel toplamda ise yüzde 3 artış yaşandı. Yabancı araçların payı yüzde 21, Türk araçların payı ise yüzde 78 olarak gerçekleşti. Yabancı araçların ihracat taşımalarında sayılarının artırması ile Türklerin taşımacılıktaki pazar paylarının düştüğüne vurgu yapılıyor. Yabancı taşımacılar arasında başta Bulgaristan, İran, Romanya ve Gürcistan araçları olmak üzere ciddi oranlarda artışlar yaşandı. Erman Ereke, yabancı araçların payındaki bu artışın bu konudaki denetimlerin artırılması gerektiğini gözler önüne serdiğini söyledi.

Ereke, “Son yayınlanan düzenleme ile Gümrükler Genel Müdürlüğü, tüm birimlerine yapılan bilgilendirme ve talimatla yabancı plakalı taşıtların, serbest bölgeler veya gümrük antrepolarından usulsüz taşımalarının engellenmesine yönelik uyarı yaptı. Ne var ki, talimat yazıları ile denetim sorunun giderilmeye çalışılması ve gerek gümrük gerek ise ulaştırma makamlarının mevcut otomasyon sistemlerinin denetim konusunda devreye alınmıyor oluşu, üzerinde düşünülmesi gereken ve önlem alınmasını gerektiren bir konu. Gümrük ve Ulaştırma makamlarının otomasyon sistemlerindeki entegrasyon eksikliklerinin ivedi şekilde giderilmesi ile birlikte etkin ve doğru denetim metotları ile yapılacak kontroller, gümrük ve ulaştırma teşkilatının denetim süreçlerini basitleştirecek, teşkilatımızdaki tereddütleri giderecek ve yabancı araçların mevzuat dışı taşımalarının önüne geçilmesini sağlayacak" dedi.

Aysel YÜCEL - DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
  • M ali / 13 Nisan 2023 23:20

    Kazak özbek gürcu plakali araclar rusya nakliyesinin yüzde 50 sini Türkiyede yapiyorlar bizler lojistik olarak vergi veren yakit otoban gumruk giderlerini biz veriyoruz yabanci araclar bizim kadar giderleri yok syn ulaştirma bakanimiz ne zaman ilgilenecek saygilarimizla

    Yanıtla (0) (0)
  • Volkan Eren / 12 Nisan 2018 Perşembe 13:33

    Bu gördüğünüz %17 yi neye göre değerlendiriyorsunuz bilemiyoruz bu gün ülkenin her noktasında İran plakalı araç bu işlerin çözüm öncelikle hükümet gümrük Bakanlığı ve de fabrikalarımız laf a gelince bu gün herkes vatan millet Sakarya diyoruz peki yükü yabancı plaka taşıyor vergiyi Türk aracı SSK Türk firması kasko Türk firması ve bunun gibi bir sürü şey ama kazanç onlarda gümrükte mesai vermez otoban ödemez mazot almaz suyu bilen ülkeden almaz.. gürbulak sınır kapısına iki denetmen yollayın bu işi incelemeye alın yeter bu kadar haksızlık

    Yanıtla (0) (0)