Yabancı bayraktaki gemi adamları da SGK’lı olacak

Yabancı bayraktaki gemi adamları da SGK’lı olacak

İMEAK DTO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Düzgit, 'Bakanlık kayıtlarımızda bin 300 gemi acentesinin olması gurur tablosu değildir, ciddi bir rahatsızlıktır' dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla gerçekleşiyor. Toplantıda söz alan DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Düzgit, gemi acentelerine ilişkin yapılan düzenlemeler ve yabancı bayraklı gemilerde çalışan Türk gemi adamları hakkında düşüncelerini dile getirdi.

Düzgit konuşmasında gemi acentelerine yönelik, “25-25 sene önce vergi rekortmenlerinin çoğu gemi acenteleriydi. Çünkü Türkiye’de kayıtlı ekonomi bu kadar yoktu ve gemi acenteliğinde sistem çok katı uygulandığı için ve tarifelere uymak esas olduğundan ciddi bir gelir kalemleri vardı. Ülkemizde en ciddi sorunlardan biri sermaye birikiminin olmamasıdır. Çok müteşebbis var sermaye birikimi yok. Bu da birçok soruna neden oluyor. Peş peşe çıkan afların ve sürekli düzenlemeye ihtiyaç duyulmasının sebebi müesseselerimizin sağlıklı bir finansman yapısının olmaması. Bakanlık kayıtlarımızda bin 300 gemi acentesinin olması gurur tablosu değildir, ciddi bir rahatsızlıktır. Kaynaklar verimli kullanılmadığında bunun sıkıntısı hepimizi etkiliyor.” dedi.

“Asıl mesele, acentelerin sağlam olması”

Gemi Acenteleri yönetmeliğinde yeniden değişikliğe gidileceğini belirten Düzgit, “Sizler çalışmalar yapıyorsunuz ve bize çok kısa süreler vererek görüş istiyorsunuz. Öncelikle görüş istediğiniz için teşekkür ediyoruz.  Bu sürelerin kısa olması ve sağlıklı dinlenme ortamı olmaması bu mevzuatlarda kısa süre sonra tekrar değişikliğe gidilmesine sebep oluyor. Bu sebeple bu istişare sürelerini bu kadar acele yapmayalım. Şu andaki gemi acenteleri yönetmeliği acentelerin kalitesini yükseltecek, uluslararası rekabeti düzeltecek düzeyde değil. Prosedürleri artıran bir şey ve bu yönetmelik yarın sabah yürürlükten kalksa hayatta hiçbir şey değişmez. Sakin kafayla bu ülkeye nasıl katkı sağlarız bunu konuşmalıyız. Bin 300’ü, 2 bin 300 yapmak değil amacımız. Asıl mesele bu acentelerin sağlam olması. Fiyat rekabeti nedeniyle insanlar daha düşük rakama iş almaya çalışıyor ve bu yapılan işin kalitesini düşürüyor.” ifadelerini kullandı.

“Yabancı bayraklı gemide çalışan gemi adamlarımız SGK kapsamına girecek”

Recep Düzgit, konuşmasına yabancı gemilerde çalışan Türk gemi adamlarına ilişkin yapılan çalışmalarla devam etti. Düzgit, “Son zamanlarda Türk armatörleri de dahil olmak üzere yabancı bayraklı gemilerdeki Türk gemi adamlarından vazgeçme süreci başladı. Eğer biz bu çalışanları SGK’ya bağlarsak, Maliye Bakanlığı bunlardan gelir vergisi alabilir. Dolayısıyla Maliye Bakanlığı’ndan ve Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan bu konuda alınacak bir tane belgeydi. Geriye SGK’nin 5G maddesini pratikleştirmesi kaldı. Şu anda mevzuatta yazdığı haliyle Libya’daki işçiler için düzenlenmiş. Bir gemi adamı için uygulanabilirliği yok. Maliye Bakanlığı, herkes SGK’lı yapıldığında onlardan gelir vergisi almayacağım derse yabancı bayraklı gemide çalışan Türk gemi adamlarımız SGK kapsamına girecek.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Büşra MERİÇ / DENİZ HABER AJANSI

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.