Wolkswagen dizel araç satışını durdurdu

Wolkswagen dizel araç satışını durdurdu

Alman otomotiv üreticisi Volkswagen, ABD'de dizel araç satışını durdurdu. Firmanın hisseleri haftanın ilk işlem gününde yüzde 20 oranında değer kaybetti

Avrupa'nın en büyük araç üreticisi Volkswagen'in ABD’de sattığı 2.0 litre dizel motora sahip araçların, emisyon testlerini manipüle ederek çevreyi belirtilenden 40 kat daha fazla kirlettiğinin tespit edilmesinin ardından hisseleri yüzde 20 oranında değer kaybetti. 

Dünya otomotiv devi Volkswagen, ABD'de dizel araç satışını durdurduğunu bildirdi. Pazar günü yapılan açıklamada, ABD'deki çevre düzenlemeleri nedeniyle alınan kararın Volkswagen ve Audi markalı araçları kapsadığı belirtilirken, ABD'li yetkililerin 2009-2015 döneminde satılan 482 bin aracın geri çağrılmasını istedikleri de ifade edildi.

Otomotiv üreticisinin CEO'su Martin Winterkorn, firma tarafından yayınlanan açıklamada, "Müşterilerimizin bize duyduğu güveni zedelediğimizden dolayı kişisel olarak çok derinden üzgünüm. Şirket içinde konuyu araştırmak için soruşturma başlatıldı" dedi. 

Almanya da soruşturma açacak

Öte yandan ABD'de dizel araçlarının gaz emisyon değerlerini manipüle ettiği suçlaması ile karşı karşıya kalan Volkswagen, merkezinin bulunduğu Almanya'da da soruşturma ile karşı karşıya kalacak.      

Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Volkswagen'den emisyon değerlerini manipüle ettiği suçlamalarına tam bir açıklık getirmesini istedi. Alman hükümeti, Volkswagen'in Avrupa'da da emisyon değerlerini testlerde manipüle edip etmediğini araştıracak. Almanya Çevre Bakanlığı'da yakın zamanda Volkswagen CEO'su Martin Winterkorn ile biraraya gelecek ve ABD'li otoriteler ile işbirliği yapmasını isteyecek. 

Bir gündeki en büyük çöküş

ABD'li yetkililer Volkswagen ve Audi markalı araçlarda satış izni alınırken yer alan egzos kontrol sisteminin satılan araçlarda aynı verimlilikte çalışmadığı tespitini yapmışlardı. Skandal sonrası Volkswagen'in Frankfurt Borsası'nda hisseleri bir gündeki en büyük kaybı yaşayarak yüzde 20 değer kaybetti. 

Volkswagen'in 18 milyar dolara varan ceza ile karşı karşıya kalması gündemde.

LOJİPORT

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.