Volkswagen'in yatırımını Polonya kaptı

Volkswagen'in yatırımını Polonya kaptı

Yeni otomotiv yatırımları bekleyen Türkiye için kötü bir haber, Alman otomotiv devi Volkswagen’den geldi. VW, uzun zaman Türkiye’de yapılması gündeme...

Yeni otomotiv yatırımları bekleyen Türkiye için kötü bir haber, Alman otomotiv devi Volkswagen’den geldi. VW, uzun zaman Türkiye’de yapılması gündeme gelen ve orta sınıf ticari araç modeli Crafter’ı üretmeyi planladığı 1.1 milyar dolarlık yatırımın Polonya’da gerçekleştireceğini açıkladı.

Hükümetin otomotive yönelik yatırım teşviklerinin açıklanmasının ardından gündeme gelen Volkswagen yatırımının gideceği ülke açıklandı. Türkiye’nin yatırım rekabetinde Polonya, kazanan taraf oldu. Volkswagen tarafından yapılan açıklamada, Polonya‘nın Wrzesnia bölgesinde kurulacak yeni fabrikayla, yeni nesil Crafter modelinin daha rekabetçi maliyetlerle üretilebileceği, ilk araçların 2016 yılının ikinci yarısından itibaren bantlardan ineceği belirtildi. Fabrika inşaatının 2014 yılı sonunda başlaması planlanırken, 100 bin kapasiteli tesisin 2 bin 300’den fazla istihdam yaratılacağı ifade ediliyor.

İşçilik çok avantajlı...

Daimler ile 2005 yılından bu yana süren işbirliğini bitirme kararı alan VW, Mercedes’in Almanya’daki tesislerinde üretilen güncel Crafter’ı 2016’dan itibaren sadece Polonya’da üretecek. VW’nin bu kararında Polonya’daki işçilik ücretlerinin, Almanya’dakinin 6’da 1’i kadar düşük olmasının rol oynadığı belirtiliyor. Alman kaynakları, Polonya’da işçilerin saat ücreti 6.65 euro, Almanya’daysa 37 euro civarında seyrettiğini kaydediyorlar.

Bununla birlikte Volkswagen’in Poznan kentinde Caddy ve T5 (Transporter) üretimi yaptığı bir tesis bulunuyor. Şirketin kararında bunun da etkili olduğu kaydediliyor.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.