Vega, Türkiye'de büyüdü 10. yılında YYS tacını taktı

Vega, Türkiye'de büyüdü 10. yılında YYS tacını taktı

Avusturyalı Vega Lojistik, ithalatçı ve ihracatçıya zaman kazandıracak Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’nı da aldı. Vega Türkiye Başkan Yardımcısı Ünal Ergün ile Türkiye’de ağır ticari araç taşımanın zorluklarını ve firmalarını konuştuk.

Avusturyalı Vega Lojistik, Türkiye’deki 10. faaliyet yılında Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’nı da aldı. Bu sayede yerinde gümrükleme yapabilecek olan Vega, ihracatçı ve ithalatçıya 2 gün zaman avantajı sunacak. Vega Türkiye Başkan Yardımcısı Ünal Ergün ile Türkiye’de ağır ticari araç taşımanın zorluklarını ve firmalarını konuştuk.

Avusturya kökenli bir kuruluş olmanıza karşın, Türkiye’ye inanarak 10 yıl önce ülkemizde yapılandınız ve 10. yılınızda Yetkilendirilmiş Yükümlü sertifikası almaya hak kazandınız. Bu belge iş akışınızda neleri değiştirecek?

Türkiye gelişim potansiyeli yüksek, büyümeye devam eden güçlü ve dinamik bir ülke. Dünya ekonomi sahnesinde henüz başrolde olmasa da kazandığı ivmeyle ilerleyen yıllarda daha yukarıya çıkacağına inancımız tam. Türkiye’nin ekonomi, üretim ve sanayi açısından da ülke dinamiklerinin bir çok AB üyesi ülkeden çok daha iyi durumda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Geldiğimiz nokta 2007 yılında almış olduğumuz Türkiye’de faaliyet gösteren irtibat ofisimizi kapatarak güçlü bir şirket kurma kararımızın ne kadar doğru olduğunu kanıtlıyor. 2008 yılından itibaren düzenli olarak Türkiye’ye yaptığımız yatırımlar ve buna paralel şekilde şirketimizin kendi pazarında sürekli gelişim göstermesi çıtamızı daha yukarılara çıkarma zorunluluğu getiriyor. Aslında Türkiye’de sadece belirli standartları sağlayabilen seçkin firmaların sahip olduğu Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’nı almamızda büyümemizin ve müşterilerimize sunduğumuz hizmete verdiğimiz değerin doğal bir sonucu. Kısaca özetlemek gerekirse bu sertifika ile Tuzla Orhanlı’da bulunan şirket sahamızda bir gümrük idaresinin uygulamaya sahip olduğu yetkileri kullanma hakkını kazandık. Bu durum ise müşterilerimize yerinde gümrükleme ile birçok gümrük prosedürünü kolaylaştırarak zamandan büyük tasarruf sağlayacak.

unal-ergun-001.jpgAğır ticari araç taşımada uzman bir kuruluşsunuz. Bazen aracın sırtında, bazen de direkt şoförler aracılığıyla lojistiği sağlıyorsunuz. Türkiye’de yetkin sürücü bulma konusunda sıkıntı var mı? Siz kendi bünyenizde eğitim için çözüm adımları atıyor musunuz?

Bu soruya net olarak evet cevabını verebiliriz. Türkiye’de ağır vasıta ehliyetine sahip çok sayıda sürücü buluyor. İş başvuru sayısı da oldukça fazla. Ancak deneyimlerimiz sonucunda işe yeni başlayan sürücülerimizin şirket standartlarımızın çok uzağında kaldığını görüyoruz. Şirket içinde periyodik olarak verdiğimiz eğitimlerle sürücülerimizin kendilerini geliştirmelerini sağlıyoruz.

Taşımalarda “yıllık geçici plaka” kullanıyorsunuz. Bu konuda problemler var mı? Beklentileriniz nedir?

Yıllık geçici plakalara ait zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi primlerinin daha makul seviyeye çekilmesi gerekiyor. Sürücülerimize verdiğimiz güvenli sürüş eğitimleri ile taşıdığımız araçların hasar oranını neredeyse sıfır seviyesine getirdik. Ancak bu olumlu durumun ödenen sigorta primlerinde hasarsızlık indirimi kazandırmadığını görüyoruz. Özellikle sigorta sektöründe geçici plakalarla ilgili açık bulunuyor ve sektör bu konuda kendini geliştirmeli.

Her türlü maliyete katlanarak, uzmanlık gerektiren bir işi layığıyla yapıyorsunuz. Öte yandan, bunlara pek de riayet etmeyen firmalar da var. Bu haksız rekabetin önlenebilmesi için neler yapılmalı? Sizce yeterince denetim var mı?

                VEGA Lojistik A.Ş. olarak vermiş olduğumuz her hizmetin aynı standartlarda sunulmasına büyük önem gösteriyor ve bu standardı korumak, geliştirmek için sürekli yatırımlar yapıyoruz. Yıllardır müşteri portföyümüzde yer alan otomotiv sektöründeki dünyanın en büyük firmalarının da bizi tercih etmeye devam etmesi bunun kanıtı niteliğinde. Ancak bu standardın çok uzağında olan firmaların varlığı sektördeki herkes tarafından biliniyor. Devlet tarafından denetlenerek kontrol altına alınması gereken bu firmalar maalesef sektörümüze olan güveni de zedeliyor.

Türkiye’nin ekonomik konjonktürü açısından öngörü ne kadar zor olsa da, önümüzdeki yılı firmanız açısından değerlendirir misiniz?

Önümüzdeki yıl ihracat olarak iş hacmimizin daha da artacağını ithalatta ise sıkıntılı dönemin bir müddet daha süreceğini öngörüyorum.

vega-tasima.jpg

Vega’nın müşterileri ağır ticarinin devleri

4 milyon 500 bin TL sermayeli Vega Lojistik’in en önemli müşterilerinden biri Mercedes Benz Türk.  Vega, MBT ve Daimler’in üretimini yaptığı kamyon, çekici, askeri araçlar ve otobüslerin ithalat, ihracat ve iç taşımalarını gerçekleştiriyor. Avrupa’nın önemli ticari araç markaları olan Volvo, DAF, MAN, Tırsan, Krone ve Schmitz marka araçların ithalat-ihracat nakliyesini de gerçekleştiren Vega, kendi tekerlekleri üzerinde sürerek yaptığı taşımaların yanı sıra 45 araçlık çekici araç taşıyıcı yarı römork kombinasyonlu filoya da sahip.  Tuzla Orhanlı’da kendi mülkü olan 18 bin metrekarelik beton park sahasında MBT’ye park, PDI ve şoför eğitimi hizmetlerini de veren şirket operasyonları; Avrupa’nın dışında Rusya, Güneydoğu Avrupa, Özbekistan ve Kazakistan’a kadar uzanıyor. Avrupa’da önemli merkezler arasında ve Trieste – Salzburg - Wörth hattında VEGA R2L patentli vagon adaptörleri ile çalışan trenleri de yoğun olarak kullanan şirket, C2 - R2 - D3 yetki belgelerine, ISO 9001 – ISO 14001 – ISO 27001 belgelerine sahip.

Selçuk ONUR - LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.