Van Gölü feribotlarına TÜLOMSAŞ motorları

Van Gölü feribotlarına TÜLOMSAŞ motorları

Van Gölü’nde yaptırılacak 2 adet feribotta kullanılmak üzere Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan TÜLOMSAŞ...

Van Gölü’nde yaptırılacak 2 adet feribotta kullanılmak üzere Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan TÜLOMSAŞ tarafından imal edilecek 1500 devir 2400 beygir gücündeki marine dizel motorlarıyla ilgili sözleşme imzalandı.

Türk Loydu’dan tip onay sertifikalı ilk dört motor seti Temmuz ayında, ikinci dört parti motor ise yılsonunda teslim edilecek. Türkiye, özellikle küçük özel tip gemilere uygun yerli gemi diesel motoruna sahip oldu.

“Eskişehir’deki Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ) Motor Fabrikası’nda üretilen 1800-2400 HP güçlerdeki diesel motorlar, Türk özel sektörünün yük ve yolcu gemilerinde yardımcı makine olarak, İDO'ya ait feribot ve vapurlarda ise ana ve yardımcı makine olarak kullanılabilir. Askeri gemiler de dâhil muhtelif tip ve tonajdaki gemilerin ana sevk sistemlerinin bu fabrikada üretilmesi için söz konusu fabrikanın imkân ve kapasitesinin yeni yatırımlarla kademeli olarak geliştirilebilir…” Bu fikirler, ilk kez Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü’nde çalışan Gemi İnşa Mühendisi Fatih Yılmaz’ın 27 Nisan 2009 tarihinde kaleme aldığı Gemi ve Deniz Teknolojisi Dergisi'ndeki “Gemi Motoru İmalatında TÜLOMSAŞ Potansiyeli” başlıklı makalesiyle gündeme geldi.

Makaleyi okuyan TÜLOMSAŞ Genel Müdürü’nün daveti üzerine, gemi inşa mühendislerinden oluşan tecrübeli bir teknik heyet oluşturuldu. 24-25 Ağustos 2009 tarihlerinde TÜLOMSAŞ Motor Fabrikası’nı ziyaret eden Yılmaz, üretilen diesel motorların gemi ve deniz araçlarında kullanımına yönelik sertifikasyon eksiğinin giderilmesi ve ayrıca bir miktar ilave yatırımla deniz tipi diesel motor üretimine çok daha yatkın bir fabrika haline gelebileceği konusunda görüşünü bildirdi.

TÜRK LOYDU’NUN “TİP ONAY” SÜRECİ

Gerçekleştirilen ziyaretler ve teknik toplantılar sonrasında, TÜLOMSAŞ tarafından Türk Loydu’na “tip onay” başvurusu yapıldı. TÜLOMSAŞ’ın 1800-2400 HP gücündeki diesel motorları gerekli tip onay testlerinden başarıyla geçmesinin ardından 11 Ekim 2011 tarihinde tip onay sertifikasyon süreci tamamlandı. TÜLOMSAŞ Motor Fabrikası’nda % 80-85 yerli katkıyla üretilen diesel motorların, diesel jeneratör motoru ve/veya yüksek devir ihtiyacı duyan gemi ve deniz araçlarında kullanılabilmesinin önü bu sayede açılmış oldu.

ASIL HEDEF: “TÜLOMSAŞ MARİNE DİESEL ENGİNE ASSEMBLY”

TÜLOMSAŞ’ta üretilen 1800-2400 HP güçlerdeki diesel motorların tip onay sertifikasyonu ile küçük özel tip gemi ve deniz araçlarında kullanılmasının önünün açılmasının ardından, sıranın Türk tersanelerinin ihtiyaç duyduğu özelliklerde, düşük devirli-yüksek güçlü gemi diesel motoru üretimine yönelik yeni bir üretim bandının “TÜLOMSAŞ Marine Diesel Engine Assebly/Department” kurulmasında olduğu, üretilecek deniz tipi diesel motorların satış, pazarlama, yedek parça tedarik ve servis imkânlarının ve uygun bir teşvik mekanizmasıyla emsalleriyle rekabet edebilecek kalitede üretim ve avantajlı fiyatlandırmanın sağlanabileceği, bu konuların TÜLOMSAŞ’ın “fizibilite etüdü” ile netleşeceği belirtiliyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.