Usta gemiciler en az ne kadar alacak?

Usta gemiciler en az ne kadar alacak?

Cenevre'de düzenlenen Müşterek Denizcilik Komisyonu Alt Komitesi'nde usta gemicilerin asgari ücretlerinin belirlenmesiyle ilgili yapılan görüşmeler sonrası usta gemiciler için belirlenen asgari ücret açıklandı.

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (IFT) ve Uluslaraarası Deniz Ticaret Odası (ICS), Cenevre’de düzenlenen Uluslararası Denizcilik Alt Komitesi’nde Denizcilik Çalışma Sözleşmesi’nin (MLC) B Kodu’nda (2006) yer alan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) usta gemici asgari ücretlerinin belirlenmesi görüşmelerine katıldı.

USTA GEMİCİ ASGARİ ÜCRETİ BELLİ OLDU

İki gün süren müzakereler sonucunda önümüzdeki 3 yıla dağıtılacak şekilde bir usta gemici için asgari ücretin toplamda 27 Amerikan doları arttırılmasına karar verildi. Ücretlerdeki ilk artış, 1 Temmuz 2019 tarihinden başlamak üzere 4 USD, sonraki yıl için 1 Ocak 2020 tarihinde 7 USD ve son olarak 1 Ocak 2021 tarihinde 16 USD olmak üzere toplamda 614 USD olan mevcut asgari ücretin yüzde 4.5 oranında arttırılmış olacak.

Toplantı, öncesinde planlanan Haziran 2018 tarihinden daha ileriki bir tarihe ötelenmişti. Sosyal ortaklar, ILO Ofisi’nin desteğiyle mevcut tüketici fiyatlarındaki değişiklik endeskleri ve USD kurundaki dalgalanmanın da etkisini göz önünde bulundurarak tavsiye edilen usta gemici asgari ücretlerinin hesaplanması belirlendi.

Halihazırda ILO usta gemici asgari ücreti olan 614 USD’nin belirlenmesi sürecinde de söz konusu ücret miktarının ILO raporunda belirtilen satın alma gücünün altında olduğu kaydedilmişti.

Sosyal taraflar, denizcilik sektörünün değişkenliği ve denizcilerin taahhütlerini ve adil ve sürdürülebilir koşulları kabul etme ihtiyacı nı tanımanın gerekliliği de dahil olmak üzere kendi konumlarını desteklemek için gerekçeli argümanlar ve ekonomik rahminler öne sürdüler.

“İYİ VE EŞİTLİKÇİ BİR SONUÇ OLDU”

Denizciler Grubu’nun konuşmacısı Mark Dickinson, “Geleceğin deniz taşımacılığı ve denizcikeri nelerin beklediği konusunda çok farklı iki değerlendirmenin gündeme alındığı zor bir görüşme oldu. Yavaş başlayan görüşmeler tarafların görüş alışverileri ve pozisyonlarını desteklemek için argümanları sunmasıyla ivme kazandı. Gemi sahipleri tarafından ücretin yüksek miktarda artışına karşı güçlü bir muhalefet vardı. Ancak, sonunda faydacılık ilkesi gözetilerek ve sağduyunun hüküm sürdüğü görüşmeler neticesinde gami adamlarının sektör üzerindeki önemli rolü gördü.

Daha etkin, adil ve işleyen bir sektörün temeli olan sosyal diyalog ilkesi oluşturulmasıyla denizcilik endüstrisinde kabul edilebilir bir sonucun elde edilebileceğini bir kez daha kanıtlandı. Müzakarelere temel oluşturan ILO’nun öe sürdüğü hesaplama biçiminin adil ve gemi adamlarının durumlarını gerçekçi bir şekilde yansıttığını garantilemek için birlikte çalışmaya  devam edeceğiz. JMC müzakeresinin küresel denizcilik toplumu üzerindeki etkisi şüphesiz ki, iyi ve eşitlikçi bir sonuç oldu” dedi.

HER İKİ TARAF DA TATMİN OLDU

Amatör Grubu konuşmacısı Max Johns, “Sektörümüzün karşılaştığı zorluklar ve denizcilerin gelecekteki istihdamın korunmasının önemine binaen gerçekleştirilen tartışmaların ardından her iki tarafı da tatmin eden bir sonuca varılmasından duyduğum memnuniyeti belirtmek isterim” dedi.

LOJİPORT

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.