UND: “transit serbestisi” evrensel bir haktır

UND: “transit serbestisi” evrensel bir haktır

 SEMRA KÖYLÜ – İstanbul WOW Otel’de 31 Mayıs Cumartesi günü Uluslararası Nakliyeciler Derneği Değerlendirme Toplantısı düzenlendi. Yemekli toplantının...

UND: “transit serbestisi” evrensel bir haktır SEMRA KÖYLÜ – İstanbul WOW Otel’de 31 Mayıs Cumartesi günü Uluslararası Nakliyeciler Derneği Değerlendirme Toplantısı düzenlendi. Yemekli toplantının açılış konuşmasını “EKMEĞİNE SAHİP ÇIK” sunumuyla UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener Gerçekleştirdi. Şener Uluslararası arenada haksız rekabete Özellikle Batı kapılarında Türk Nakliyecilerinin çektiği sıkıntılar ve tüm bunlara karşı uluslararası arenada yapılan Lobi çalışmalarına değindi. Fatih Şener’in sunumunun ardından UND Başkanı Çetin Ömer Çetin Nuhoğlu sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

UND Değerlendirme Toplantısı NOTLARI -2

“transit serbestisi” Evrensel Bir Haktır. Biz Güçlüyüz.

Türkiye'nin 15 Milyar Dolarlık ihracatında transit konumda bulunan Avusturya 'nın Türk plakalı araçlara uyguladığı haksız kota uygulaması ve Türk Tırlarının taşındığı RO-LA adlı trenlere mahkum edilmesiyle ilgili  konuşan Nuhoğlu 'Transit serbestisi evrensel bir haktır'ı vurguladı.

Yıllardır %100 haklı olduğumuz halde nedense hep geri adım atmışız. Bir Avusturya firmasına yetki verdik. Davalarımıza kendi hukuk firmaları bakacak.  Biz güçlüyüz. Gücümüz  Uluslararası Anlaşmalardan ve hukuk gücünden geliyor. Türkiye olarak Avusturya müsaade ederse mi  Almanya ile ticaret yapacağım...  Hiç bir AB ülkesi başka bir AB ülkesinin ticaret yol güzergahını engelleyemez...  8 Nisan'da Dünya Bankası açıkladı. Transit geçişlerden para alınamaz. 2'li taşımalarda bile engel olunamaz. Malların serbest dolaşım hakkı var. Diğerleri ne ödüyorsa onu ödeyeceğiz. Bizden para talep etmek suçtur. Biz Avusturya'yı trene binmeden niye geçemiyoruz. Bulgaristan Almanya Macaristan para ödemiyorsa biz niye ödüyoruz. Biz de bir kabullenmişlik vardı. Bu zamana kadar vardı ama bundan sonra biz yokuz artık" dedi.

Dünyada, Dünya Ticaret Örgütü toplantıları ve dokümanlarında, Bali toplantılarında ve AB'nin müzakereleri ve dokümanlarında malların serbest dolaşımı anlaşmaları  olduğunu  vurgulayan Nuhoğlu: "Eskiden Slovaklar, Bulgarlar, Romenler, Çekler, Polonyalılar  da kuyruktaydı. Bugün için Trene zorunlu binen tek biz kaldık. İranlıların bile trene binmiyor. Sorun eğer çevreyse "Niye Tren dayatması sadece en yeni teknoloji ile donanmış Euro 5 araçlarına sahip olan Türk araçlarına yönelik.  Bulgar Euro 1 belgesiyle geçiyor. Niye itiraz etmedin. Senin derdin çevreyle değil.  Avusturya karayollarından başka ülkelere ait 4 milyon taşıma yapılırken, sadece 60 bin Türk plakalı taşımanın durdurulmasının çevre temizliğiyle ilgisi yok" dedi.

Dünya Ticaret Örgütü ve Gümrük Birliği kuralları ile de teminat altında bulunan malların serbest dolaşımıyla ilgili Türk taşımacısına uygulanan bu Ro-La dayatması ile ticaretin engellenmesini artık kabul etmediklerinin altını çizen UND Başkanı Çetin Nuhoğlu;  Bu sorunun sadece Türk nakliyecisinin sorunu olmadığını da söyleyerek "Ro-La hatları Türk taşımacısı için artık bir zorunluluk değil, alternatif olmalıdır"  dedi.

Nuhoğlu, evrensel bir hak olan “transit serbestisi” konusunda hem Türkiye-AB Ortaklık ve Gümrük Birliği hukuku, hem de Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde, sektörümüzün haklarının geri kazanılması gerektiğinin altını çizdi.

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu 2023'teki 500 Milyar dolarlık ihracat hedefinin gerçekleşebilmesi için Uluslararası Türk Nakliye sektörünün sorunlarının çözümlenmesi gerektiğini de söyledi.

 WWW.LOJİPORT.COM

 UND Değerlendirme Toplantısı NOTLARI -1

32 Saniye Müjdesi Nakliyecinin yüzünü güldürdü…

[flagallery gid=5]

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.